Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Ezután postás viszi a szociális segélyt

Rédai Botond | 2011.01.10. [16:11] | Utolsó módosítás: 2011.01.10. [16:46]

Amennyiben hinni lehet a szakminisztérium honlapján megjelent törvénytervezetnek, már csak emlék marad a polgármesteri hivataloknál, szociális segélyért sorban állók látványa. A kormány ugyanis megváltoztatta a segély kiosztásának módját: a pénzt vagy bankszámlára kapják az érintettek, vagy a postás hordja ki. A 2010/276-es törvény szerint a segély elnyerésének feltételein is szigorítottak.

postas_kri_01_b

„Egyelőre annyi a biztos, hogy a szociális segély kifizetését mi végezzük” – fogalmazott érdeklődésünkre Lukács Erzsébet. A Szociális Szolgáltatások Hargita Megyei Kifizetési Ügynökségének (AJPS) vezetője kifejtette, a törvény alkalmazásával kapcsolatban még nagyon sok kérdés merül fel, ezt kellene a normatíva tisztázza, ám az még nem jelent meg.

Az illetékes elmondta, az aktacsomókat továbbra is a polgármesteri hivatalok állítják össze, a kifizetési listákat pedig átküldik az AJPS-nek. „Ki ellenőrzi a listákat, ki felel a továbbiakban ezekért? Sok a tisztázni való” – említette az ügynökség megyei vezetője, aki szerint ezzel kapcsolatban lesz munkamegbeszélés a napokban a szakminisztériumban. Mint megtudtuk, egyedüli biztos dolog, hogy a decemberi segély folyósítása, illetve a tavalyról elmaradt kifizetések már az ügynökség hatáskörébe tartoznak. A szelvényeket a szakminisztériumban nyomtatják ki, és postai kézbesítés útján juttatják el az érintettekhez.

Kövér Katalin, a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal szociális osztályának vezetője is visszafogottan nyilatkozott e témával kapcsolatban, hiszen – mint kifejtette – a normatíva megjelenése még sok mindenen változtathat. Az illetékes elmondta, a törvény alapján valóban úgy néz ki, a kéréseket továbbra is a polgármesteri hivataloknál kell letenni, szintén ezek kell elvégezzék a szociális ankétokat is, az összeállított kifizetési listákat pedig átküldik az ügynökségnek. Az osztályvezető a törvény körül tapasztalható összevisszaságon kívül a típusnyomtatványok összeállításának módozatát is kritizálta. Úgy vélte, egyszerű embernek nagyon nehéz kitölteni azokat. „Akik ezeket a törvényeket megalkotják, azt sem tudják, mi van itt lent, a pórnépnél. Az kellene, hogy jöjjenek és alkalmazzák ők a jogszabályokat” – fakadt ki a polgármesteri hivatal illetékese.

Kissé bekeményítettek


Míg az eddigi előírások szerint a haszonélvezők félévente kellett letegyék a helyi polgármesteri hivataloknál a bizonyító okiratokat (például saját felelősségre írt nyilatkozatot a család létszámáról és jövedelméről, vagy éppen az adóhivatal jövedelemre vonatkozó bizonylatát), ez az időtartam immár három hónapra csökkent. A munkaerő-elhelyező ügynökségek által kiállított igazolásokat, miszerint a kérvényező szerepel a nyilvántartásban, és nem kapott vagy nem utasított vissza semmilyen álláslehetőséget, az eddigi három hónap helyett havonta kell leadni a kéréseket fogadó intézményhez. Természetesen a közmunka elvégzésének kötelezettsége alól sem mentesülnek a kérést letevők.

Mikor búcsúzhatunk a segélytől?

A törvény megszabja a segély megítélésének szigorú feltételeit is. Ezek szerint kizárják azokat a személyeket, akik például videokamerával, médialejátszókkal, fénymásolóval rendelkeznek. Szintén búcsúzhatnak a támogatástól azok, akik többek között nagy értékű művészeti tárgyakat, gépkocsikat, különböző haszongépjárműveket vagy netán a lakáson kívül más ingatlanokat birtokolnak. Szintén kizáró jelleggel bír a gazdaságban levő állatlétszám: például a kérvényezőnek nem lehet több, mint három tehene, öt sertése, két lova, húsz juha, ötven nyula, nyolcvan szárnyasa, illetve 15 méhcsaládja. Aki városon ezer négyzetméternél, illetve vidéken kétezer négyzetméternél nagyobb földterülettel rendelkezik, szintén lemondhat a támogatásról.
Csíkszeredában tavaly a legkisebb szociális segélyt egy kéttagú család kapta, mintegy 25 lej értékben, a legnagyobb juttatásban, 370 lejben egy öttagú család részesült.

A hivatalokba várják a családi pótlékosokat

A szociális juttatásokkal kapcsolatos változások a családi pótlékban részesülőket is érintik. A 2010/277-es törvény alapján ugyanis azok, akik ilyen juttatást kaptak az állam részéről, január 31-ig haladéktalanul fel kell keressék a polgármesteri hivatalokat, ugyanis ismét be kell nyújtani a pótlékra vonatkozó kéréseket.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
12.
OSTOR
2011.01.11., kedd [16:15]
Miert nem mennek egyszeruan a redorok ,legalabb korul neznenek, szaglasznanak egy kicsit enyhe hazkutatas , es meg engedely sem kene es be is engednek mivel segely az fontos
11.
Anonim
2011.01.11., kedd [15:43]
sajnálom a postásokat akik oda kell menjenek, mert nagy rizikot vállalnak
10.
Anonim
2011.01.11., kedd [09:49]
Persze, hogy nem, mert nem is hozzájuk tartozik. Az 1-es Posta dolga lesz.
9.
Anonim
2011.01.11., kedd [09:23]
anonim 5: az udvarhelyi 3-as posta minősíthetetlen kedves hölgyei nem fogják hordozni a segélyt a budvári kolóniába
8.
Anonim
2011.01.10., hétfő [21:14]
csak ovatosan a postasoknak ! ne ussek le oket ! ::)))) ez inkabb azokra a megyekre vonatkozik ahol bocskorosok elnek.
7.
Anonim
2011.01.10., hétfő [21:03]
Ez kellett a postasoknak! Eddig elvartak a borravalot, mostantol megizzadnak a penzukert. Kivancsi vok, h a ciganyoktol mennyi borravalot fognak majd kapni?
6.
Anonim
2011.01.10., hétfő [19:07]
A cigánysoron szétszedik a purdék a postást,ha egyáltalán valamelyik postás fel meri azt a szakaszt vállalni.
5.
Anonim
2011.01.10., hétfő [18:21]
Az udvarhehyi 3-as posta kedves holgyei minosithetetlenek. Mar amikor az ember belep az egysegbe ugy erzi,hogy lehet ,hogy magaba az anyjaba kuldi,hogy hogy mert beterni oda,Aztan kovetkezik a kedves kiszolgalas.Hat nem folytatom tovabb Ezt rabizom a kedves olvasora.
4.
Anonim
2011.01.10., hétfő [18:12]
Annelkul,hogy olvasnam az egesz cikket mert nem is vagyok ra kulonosebben ra kivancsi hat sajnalom ,hogy a postasokra bizzak ezt az egesszet..Ok akkor viszik amikor akarjak a penzt. Most nem beszelek ciganyoklor. Ebbol mar elegem volt. Jo volna ha az illetekes ellenorzo szervek mar erre felfigyelnenek az egesz dologra de lehet,hogy erre mar nincs ido
3.
Anonim
2011.01.10., hétfő [18:09]
Ne búsulj! Ezután a postahivatalban folytatódik a Dáridó!
2.
Anonim
2011.01.10., hétfő [18:05]
Akarod mondani ,, putri"!
Szellemes!
1.
menasag
2011.01.10., hétfő [17:24]
S akkor hogy lesz a cigánysoron, milyen címre fog kimenni a postás?
Az lesz a cím, hogy a patakon túl a második lószarral tapasztott burdé?
Hozzászólások12