Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Vastag hóréteg borította be Csíkszeredát Vastag hóréteg borította be Csíkszeredát

Iszlai Katalin, Kovács Attila | 2017.02.09. [12:59] | Utolsó módosítás: 2017.02.09. [13:45]

Lassan 48 órája, hogy kisebb megszakításokkal folyamatosan havazik Csíkszeredában és környékén. Hat hóeltakarító munkagép dolgozik a város utcáin és járdáin.

csutortoki-csikszereda-pnt-11_b

Ismét havas reggelre ébredtek a Csíkszeredaiak: a kedden elkezdődött havazás szerda éjjel, majd csütörtök délelőtt is folytatódott. A hóeltakarítással és a csúszásmentesítéssel megbízott Eco-Csík köztisztasági vállalat egységei folyamatosan takarítják a járdákat és az utakat a városban.

csutortoki-csikszereda-pnt-5_b

„A szabályok értelmében amint elkezd havazni, csúszásgátlót szórunk ki, hogy megelőzzük a lefagyást. A havazás mértékétől függően általában két vagy hat géppel dolgozunk: a preventív – megelőző – szórás esetében az emelkedőknél és a körforgalmaknál dolgozunk két autóval, illetve az egész városra kiterjedő program esetében hat géppel takarítjuk az utakat és a járdákat is” – magyarázat Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. csíkszeredai ügyvezetője.

csutortoki-csikszereda-pnt-8_b

Hozzátette, a havazás alatt folyamatosan biztosítaniuk kell a zökkenőmenetes közlekedés feltételeit, majd a havazás elállta után 12 órával az utakról teljesen le kell legyen takarítva a hó.

csutortoki-csikszereda-pnt-14_b

„Jelenleg a legnehezebb eset áll fenn, ugyanis folyamatosan havazik, és ennek értelmében folyamatosan dolgoznia kell a hat gépnek. Azt látom, hogy jól haladunk. A járdák esetében két géppel dolgozunk, van egy ATV és egy kis traktor, azokkal hóekézünk és szórjuk a járófelületet. Kialakult a járdákon egy latyak, bár le voltak takarítva, a folyamatos havazás által a latyak mennyisége nő, ezért hamarosan még egyszer letakarítjuk őket. Az volna jó, ha elállna a havazás, és akkor véglegesen le tudnánk pucolni” – részletezte Pál.

csutortoki-csikszereda-pnt-12_b

Csíkszeredában a parkolók használata is nehezebbé vált, ezek takarítása csütörtök délelőtt kezdődött el. A fizetéses parkolók esetében ezt a City Parking Kft. feladata elvégezni a polgármesteri hivatallal érvényben levő szerződésnek megfelelően – közölte kérdésünkre Szőke Domokos. Csíkszereda alpolgármestere szerint a cég valószínűleg nem tud azzal a kapacitással dolgozni, mint korábban, de a munkát elkezdték.

csutortoki-csikszereda-pnt-6_b

Az ingyenes, lakótelepi parkolókban a polgármesteri hivatal nem végeztet hóeltakarítást. Mint Szőke Domokos kifejtette, nagyon költséges parkoló autók között takarítani a havat, és kockázatos is, mert a járművek megkarcolódhatnak. „Már a tél elején írásban közöltük a lakószövetségekkel, hogy amennyiben a lakók összegyűjtik a a havat az autók közül, és ezt igénylik, a polgármesteri hivatal elszállítja” – emlékeztetett Szőke.

beborult-kamion-szh1_b

Csütörtök reggel Tusnádon egy nyerges vontató lecsúszott az E578 jelzésű európai útról. Az esetet nem jelentették sem az útügynél, sem a rendőrségen, és a tűzoltóság segítségét sem kérték – tudtuk meg az illetékesektől.

Óvatosságra intik a gépkocsivezetőket

Hó borítja a Hargita megyei utakat is, a rendőrök azt ajánlják a gépkocsivezetőknek, csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges, és vezessenek óvatosan.

A Hargita megyei prefektus kabinetfőnöke, Adrian Pănescu szerint a megye hegyvidéki térségeiben jelenleg is havazik, két centiméteresre tehető a hóréteg az utakon. Gyimesfelsőlok térségében havazik és fúj a szél, ezért itt fokozott óvatosságra intik a gépkocsivezetőket, akárcsak a Parajd és Gyergyószentmiklós közötti úton, a Bucsin-tetőn, illetve a Csíkszeredát Koronddal összekötő országút hegyvidéki szakaszain és Marosfő térségében utazókat.

csutortoki-csikszereda-pnt-13_b

Az elmúlt 24 órában több mint 400 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét a megye útjain – tette hozzá Adrian Pănescu.

Lehűlés következik

A csütörtök reggeli mérések szerint átlagosan 10 centiméter fölötti vastagságú hóréteg alakult ki megyeszerte, Csíkszeredát 15 centiméteres hóréteg borította.

Az esti órákban még lehet havazásra számítani, de az éjszaka folyamán vékonyodik majd a felhőzet, és pénteken már a nap is előbújik. A következő napokban köd is megjelenhet: reggelente egyes helyeken több órán keresztül tartós ködre számíthatunk. Nagyon lehűl az idő, péntek reggel -18 Celsius-fok körül fog alakulni a hőmérséklet, a következő napokban pedig -20 Celsius-fok körüli hőmérsékletre lehet számítani Csíkszeredában – tájékoztatott a marosvásárhelyi területi meteorológiai állomás ügyeletese.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
30.
sofer gf
2017.02.12., vasárnap [12:58]
De a munkáját elvegezte, és te lagyagyu blokkos érezted már a hó hidegseget ?
29.
Ejszeveszjto forudlat
2017.02.11., szombat [16:57]
A pofekelo mini hokotrosnak uzenem ... befele konnyebb tolni a havat ....mint kifele. (lasd Hunyadi/Kalasz negyed jardai). Ugy dodozott, ugy kinlodott, forgatott, fogyasztott, fustolt ... Alapszakaszon elbuktunk. Enyit errol.
28.
csomagolós
2017.02.11., szombat [13:24]
Látod egy jó cím, s máris 26 ezren elolvassák....
27.
szekelybiro
2017.02.11., szombat [01:28]
"Vastag hóréteg borította be Csíkszeredát"
"Csíkszeredát 15 centiméteres hóréteg borította."

Kiknek vastag az a 15 cm ? A City Parking Kft.-nek, Szőke Dominak, az Eco-Csík Kft.-nek, vagy az elhavazott sajtósoknak ?
Jó lenne, ha mindenki végezné a munkáját, magyarázkodások nélkül.
26.
matekos
2017.02.10., péntek [07:41]
@kkk:
nem is évek! évtízedek,... akarom mondani évszázadok!
25.
nyugi
2017.02.09., csütörtök [23:49]
Mindenki nyugodjon le a pics@ba,nyarra megoldodik a problema! :)
24.
kkk
2017.02.09., csütörtök [22:35]
Vannak utcák Csíkszereda területén ahol évek óta nem jár hóeltakarító gép!!!!!!!!!!!!! Az adót viszont fizetjük!!
23.
soferke
2017.02.09., csütörtök [21:45]
hallod e soferke a szavaidbol ugy latom hogy videki vagy aki valamiert haragszik a varosiakra...hat ne jarj erre ...maradj ott ahol eddig is voltal es kussolj
22.
lapat
2017.02.09., csütörtök [20:48]
Na látod látod , te most pucolod a havat és a városban már rég el van pucolva , mégis csak valamilyen félresikerült politikus vagy . Gyakorlati ember nem ir ilyen marhaságokat jó ejt
21.
doki2
2017.02.09., csütörtök [20:07]
Mint most is ,a hazam elol hanytam a havat.Viszont a varosban konnyebben kozlekedtem.Legalabbis igy remlik.De nem szemelyeskedtem sem akkor ,sem most,velemenyt kozoltem,hisz ezert van ez az oldal.A pofim igaz ,hogy szakadt ,de nem nagy.Semmilele politikai alakulatnak nem vagyok a tagja ,sem tamogatoja, de meg szimpatizansa sem,mert :egyik kutya,masik eb...,egy anyjuk volt mint......,de ne terjunk el tematol,emlekeztetlek,a hoeltakaritasrol irogatunk,ki igy,ki ugy.Higgadtan,parterzelmektol mentesen ,en!
Te????????
20.
sofer 30
2017.02.09., csütörtök [20:04]
Sok betokusult szájhos , valamelyiketek járt ki városból reggelibe láttae hogy máshol olyan állapotok uralkodtak mind tusnádon ahogy a kép is mutatja ehez képest ismerjetek el hogy csikban jól lehetett kozlekedni , sok barom nyapic blokk lakó pfujjjj
19.
lapat
2017.02.09., csütörtök [19:43]
S akkor ki pucolta el a havat na ki dokikam s te mit tettél dokikam csak az mmp pofid nagy mint általában ezeknek de semmit megmutatom nem tudtok...
18.
doki2
2017.02.09., csütörtök [19:02]

„Jelenleg a legnehezebb eset áll fenn, ugyanis folyamatosan havazik...,Az volna jó, ha elállna a havazás..., Azt látom, hogy jól haladunk.
Nos, On is es Pal T. is nezze meg a fenykepeket,ha ez jo akkor ........? ne essen rosszul a pl - 10. bőrnyúzó gittegylet-."Az idén kb.háromszor havazott de még egyszer sem tudott "megküzdeni" vele az adónkból fenntartott Eco Ciki Kft. (...) -nelkul is tudjuk,hogy a " "tél nem olyan mint a nyár".Voltak jobbak,hatekonyabbak,de valakinek!nem tetszett,igy gyurjuk a latyakot akar gyalog akar autokerekel.Befejezeskeppen :a bicikliutakat ki takaritja?

17.
doki2
2017.02.09., csütörtök [18:42]
Ilyen uton nem kell nagy hajtas ,hogy ez megtortenhessen,aki ilyen autot vezet az tudja,egy gazfroccs is eleg,sodrodsz es aztan csak eldolsz,mint a kepen is latszik,nagy sebesseg nem lehetett,csak nekifutott az emelkedonek,lenduletesen szeretett volna tuljutni rajta.Lehet a gumik allapota ,tapasztalatlansag,vezetestehnika,stb.Ne oszuk az eszt,hala Istennek nagy baj nem tortent,rosszabb is lehetett volna.
Az utolso mondatot viszont nem lahet magyarazni,sajnos 100% IGAZ!
16.
Helyes sírás
2017.02.09., csütörtök [18:23]
Eccer ? Kéccer vazze, mondom kéCCer! Esetleg háromCCor. :)
Bővebb infó (gyorstalpaló helyesírási tanfolyam) itt: http://elfelejtettszavak.blogspot.ro/2013/08/egyszer.html

vagy itt:

http://www.magyarhelyesiras.hu/
15.
Pisztrangos
2017.02.09., csütörtök [18:22]
[Nem ütötte a mércét]
14.
Kossuth Lajos
2017.02.09., csütörtök [17:07]
jól mondod. ... és az elött este 7 korül majd hajnali 5 körul .... 11 kor újra ... és meg lehet nézni, hogy hol fekete a most a járda, és hol nem ... és akkor kiderülhet az is hogy mitöl - hacsak az üzletek nem eccer letakarították s attól.....
13.
Hóhányó
2017.02.09., csütörtök [15:23]
A Kossuth utcában is végigpöfögött ma délelőtt 11 óra körül egy kis hótoló , de addigra már le volt takaritva a járda az üzletek előtt.
12.
passatos
2017.02.09., csütörtök [15:19]
1 Örüljetek, hogy nem eső formájában jött le
2 Aki nem fogott holapátot a tegnapi nap folyamán az halgasson, mert nem tudja mit beszél. Szidjuk az anyaországiakat, igy-ugy tápos, de lassan mi se vagyunk különbek a kényelemtől és a beszükült látokörtöl!
11.
gitt.es
2017.02.09., csütörtök [15:06]
Szerintem is. Már a levegőben kellene elkapja a hópelyheket..
10.
bőrnyúzó gittegylet
2017.02.09., csütörtök [14:46]
Az idén kb.háromszor havazott de még egyszer sem tudott "megküzdeni" vele az adónkból fenntartott Eco Ciki Kft. Nem is csodálkozok hisz azért volt létrehozva, hogy az rmdsz bohócai melegedjenek, nem azért hogy megfázzanak.
9.
40 rablo
2017.02.09., csütörtök [14:38]
... és akkor ki intene fokozott óvatosságra, ha Ö nem lenne?!
8.
ali baba
2017.02.09., csütörtök [14:12]
Minek kell a prefektusnak kabinetfőnök ? Amúgy is egy rakás fölösleges poszt van ott, semmit se dolgoznak, csak veszik fel a nagy fizetéseket. A magyar alprefektus is csak levegőnek van.
7.
ezek
2017.02.09., csütörtök [13:55]
Az Eco _csik-nak a szemetet sem sikerul rendesen osszeszedni nem hogy a havat!!! Az AVE idejeben ezen dolgok sokkal jobban mukodtek, megvoltak jobban szervezve!!!
6.
hótalanító 2017-2
2017.02.09., csütörtök [13:53]
a tegnap este 6 tól hat gép volt az utakon, járdákon. este 10 kor mentek be. majd éjjel 1 kor újra kimentek, valamint 5 órakor még egyszer..... (apropó elalvás) e közben olyan is volt hogy kifeketedtek az utak, csakhogy folyamatosan havazott.... ez bizonyára azok számára akik tegnap vagy ma nem lapátoltak havat nem tudják, hogy mit jelent. ... de persze van aki a focihoz, hokihoz, hótalanításhoz... és mindenhez is jobban ért... és a régi vicceket is szereti, mint a "váratlanúl ért havazás" szakállas viccet is (új változata: "meglepetés"). ... persze ez nem azt jelenti hogy minden rendben volt, de a "tél nem olyan mint a nyár" mondta egyszer valaki
5.
so
2017.02.09., csütörtök [13:53]
az teny es valo hogy bizonyos utcakban nem jart hoeke hanem a munkasok vederbol szortak a sot eleg nagyon nagy mennyisegbe ahol nem csak a ho olvadt el de 2 nap kozbe az asztfalt is el fog, piskota kovek is....szomoru!
4.
Jóska bá
2017.02.09., csütörtök [13:50]
A kamion Tusnádon! Hajtnak mint az állat! S mi lett volna, ha éppen szembejövő érkezik??? Maga alá gyűrte volna mint a rongyot! Egyszer találtam szembe magamat lejtős, kanyarodó úton, oldalazva érkező irányíthatatlan kamionnal... Szörnyű volt! Csak a Gondviselés mentett akkor meg!!!
Kamionosoknak is a "program" üldözése, -utolérése, -betartása is majdnem annyira veszélyes, mintha fáradtan vezetnének!
3.
lakos 10
2017.02.09., csütörtök [13:48]
Sajnos nem ugy nezett ki ma reggel, hogy dolgosztak volna az Eco-Csik munkatarsai, mert meg reggel 9-orakor is az utak nem voltak eltakaritva. Lehet, hogy naluk a reggel az kesobb van mind amikor elindul a forgalom.
2.
Nyávogás
2017.02.09., csütörtök [13:43]
Látszik, hogy nem fogtál még lapátot a kezedben. Amikor úgy havaz, hogy 1 óra múlva ugyanakkora a hó mint azelőtt, hogy elpucoltad, akkor milyen hatásfokkal tud dolgozni akár 200 ember is egy akkora városban mint Szereda. Adjad uram, de gyorsan. De ha végigmész, sok magánház elől a járdáról a havat a tavaszi olvadás viszi csak el. Eljött nálunk is az idő, hogy ha kicsit nagyobbat esik és havaz, mindenféle kódokkal keltjük a pánikot, nem tudunk munkába menni, iskolába járni, csak ha száraz az út. Ha picit több hó hull csak ájvékolunk mint a baraganiak. Tegnap az udvaromról, kapu elől 3x ellapátoltam, reggelre semmi látszata nem volt. Megint ellapátoltam. Hagyd hogy csinálják, esetleg ha jobban tudod, jut lapát neked is.
1.
csikszeredai lakos 2017-2
2017.02.09., csütörtök [13:15]
Szerencse, hogy vakacio van, mert a varosban a reggeli allapotok szurnyuek voltak, ha rendes iskola es napkozi legyen akkor lebenult vlna a forgalom. Nem tudom mi tortent az Ecocsik udvaran, de hogy elaludtak ma reggel az biztos. 8.30kor meg szamos kozponti utca volt ahol nem jart hoeke, ne beszelve a varos tobbi reszerol. Remelem alpolgarmester ur utananez ennek becsuletesen es kerdore vonja a mulasztast. Nem ez jellemezte eddig a hoeltakaritast Csikszeredaban, de ugy latszik most minket is meglepes ert hogy 2-ik napja havazik.

Az hogy kora delutanra letakaritjak ay nem eleg kerem szepen, tudtommal azert kap a cegnek allando keszenletben kell lennie, ami azt jelenti ejjel nappal dolgozni lehet ha kell. Meg kell mar egyszer es mindenkorra erteni hogy reggel 6.30 - 8.30 ora kozott van egy csucspont es aztan keso delutan, ha reggelre nincs jarhatova teve, vagyis letakarirtva az ut es jarda....akkor csak magyarazzuk a szerzodes mit ir elo meg, hogy jo utemben haladunk es aztan buszken elmondjuk hogy delutanra letakaritottuk az utakat jardakat (mikor tudjuk meddig havazik, ma delutanig esetleg kora estig). De megegyszer kihangsulzozom, ha valaki nem tudja vegezni a munkajat akkor ne magyarazza hogy jo utemben haladuk, hanem hagyja abba a magyarazakodast es vegezze idoben a dolgat.
Hozzászólások30