Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Új kivitelezővel folytatódik az újtusnádi ravatalozóépítés

Kömény Kamilla | 2016.12.22. [18:00]

Újra dolgoznak az újtusnádi ravatalozónál, miután a helyi egyháztanács a nyáron szerződést bontott a korábbi kivitelezővel, és sikerült új építőt találni.

ujtusnadi ravatalozo pe 005_bA készülő újtusnádi ravatalozó. A fő alapanyagok a fa és a kő

Mivel a korábbi kivitelező nem állta a szavát, és a rábízott munkát is csak részben végezte el, az újtusnádi egyházközség idén nyáron szerződést bontott a ravatalozó kivitelezőjével, és új építő cég után nézett – avatott be az idei fejleményekbe Szőcs István. A helyi egyházközség vezetője kifejtette, egyrészt azért lett elegük, mert 2014 tavaszán még azt ígérték, hogy négy hónap alatt elvégzik a rájuk bízott munkát, ami aztán elhúzódott, másrészt az elvégzettek minőségével sem voltak megelégedve.

A nyáron tartott egyháztanácsi gyűlés keretében arról döntöttek, hogy ugyan nem perelik be a céget, mivel az is jelentős pénzbe és időbe kerülne, de mindenképp szerződést bontanak. Azután választottak új építő céget: az Impex Aurora Kft. vállalta a munkát, de csak novemberben tudott hozzáfogni a tennivalókhoz – addig a korábban elvállalt munkákkal és a munkálatok átvételével foglalkoztak.

Amíg a korábbi kivitelezővel csak az épület szerkezeti felépítésére szerződtek – amit 75 százalékban végeztek el –, addig az Impex Aurora Kft.-re már rábízták a létesítmény kulcsrakész kivitelezését a területrendezéssel együtt. Az építők novemberben a minőségi hibák kijavításával kezdték a munkát, nemsokára pedig a befejezik a lambériázást is. Ezen a héten még dolgoztak a helyszínen, s majd jövőben, az időjárás függvényében folytatják a tennivalókat nyílászárók beszerelésével, a villanyszerelésből hátramaradt munkálatokkal – részletezte a megyebíró. Kiemelte, már az is nagy könnyebbséget jelent számukra, hogy egy megbízható, következetes céggel dolgoznak, akik ha valamit megígérnek, azt be is tartják.

A teljes beruházás összértéke közel négyszázezer lej, mostanig annak felét fizették ki – igyekeznek ugyanakkor a lehető legtöbbet lefaragni a végső összegből. A megvalósultak anyagi finanszírozását évente Hargita Megye Tanácsa pályázati úton segítette, a tusnádi közbirtokosság faanyagot biztosított a munkálatokhoz, de ígéretük szerint, amennyiben előrehaladás lesz a munkálatokban jövőben anyagilag is segítenek. Az újtusnádi Piliske Közbirtokosság pedig évente 15 ezer lejt különített el erre a célra. Jövő tavasszal újra a területrendezés megvalósításáért pályáznak a megyei önkormányzatnál – 30 ezer lejre lenne ahhoz szükségük – számolt be Szőcs István.

Mint megtudtuk, céljuk, hogy minél korábban elkészüljön, és használatba vehessék a létesítményt a helyi hívek, terveik szerint akár már jövő nyáron. Az egyháztanács vezetője ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a helyiek inkább számon kérik a munkálatok lassú előrehaladtát, mintsem segítenék azt – ugyanis kevés felajánlás érkezett erre a célra a hívek részéről. Elmondása szerint többen nehezményezték az épület elhelyezkedését, viszont csak oda lehetett építkezni, mivel a temető azon 11 áras területe van telekkönyvezve, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy így védett helyre került a ravatalozó. A megyebíró megjegyezte azt is, hogy a csíkszeredai Vallum Kft. által tervezett, elsőre talán szokatlan, korszerű épület szerkezetében a fa és a kő dominál, ugyanis az volt az elképzelés, hogy többségében helyi építőanyagokból készüljön el a létesítmény.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
8.
Hómber
2017.01.01., vasárnap [21:04]
Egy tanösvény melleti kilátóra is hasonlít, csakhogy itt az ösvény a másvilágra vezet.
7.
Toldi Miklós
2017.01.01., vasárnap [20:46]
Vagy kifogástalan ízlésficamát...s még egyebeket, amiket itt nincs miért leírni!
6.
Hunyadi Janos
2017.01.01., vasárnap [20:39]
Valakinek a kifogástalan ízlését dicséri ez az ,,építmény'' :))
5.
Toldi Miklós
2017.01.01., vasárnap [20:13]
Miről beszélünk atyafiak, kalapos menyecskék és azok kicsúfolóik??? 1993-1997 között Nt. Balázs György esperes-plébános idejében a régi kis templomot az egyházközség saját erőből megtoldta. Képzett helybeli mesteremberek és jóakaratú aadakozók révén. Minden szava hála volt és köszönet, s nem kerste foggal körömmel a lehetőségeket a fenyegetőzésre és bizonyítványának magyarázására! Az egyháztanácsban igaz voltak kalapos menyecskék, előttük azonban kalapot emelhetünk! Köszönet nekik a 20éves munkáért! Utánatok az özönvíz!!!
4.
12345678
2016.12.23., péntek [12:04]
Igen, s a szemétdombra építették....
3.
Ábel a Hargitán
2016.12.23., péntek [10:40]
itt a tervrajzokat összetévesztették! ez inkább medveles garázsal!
2.
bobi
2016.12.23., péntek [10:33]
Tudjuk, hogy te a kockaépületeket szereted műanyag termopánnal szerelve, de ez nem az a kívánságműsor, ahová beírtál.
1.
xiri
2016.12.23., péntek [10:01]
Ez talán vadászles hátasló-beállóval?Vagy a kozmási turista ellátónak használt nagyméretü kukoricagóre kisebb testvére sufniszerü bódéval toldva?
Hozzászólások8