Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Több mint százan közmunkáznak Csíkszeredában

Barabás Hajnal | 2017.02.15. [22:35]

Szigorú szabályok szerint végeztetik a közmunkát a csíkszeredai városházán: havonta összeállított táblázat alapján, előre megszabott program szerint kötelesek közmunkát végezni a szociális segélyezettek. Ritkán próbálkoznak, hogy kibújjanak a kötelességük alól.

kozmunkasok vn 001_bHavonta legkevesebb 16 órát kell ledolgozniuk a segélyben részesülőknek. Archív felvétel

Vass Zsuzsanna, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa elmondta, a szociális segélyezettek általában elvégzik a rájuk kiszabott munkát, bár előfordul néha az is, hogy megpróbálkoznak orvosi igazolások leadásával, hogy kibújjanak a kötelességük alól. Ilyenkor azonban egy későbbi időpontra jegyzik őket elő, így muszáj ledolgozniuk a megszabott közmunkaórákat. Csak abban az esetben mentik fel a munka alól, ha műtéten estek át, kórházba voltak utalva és a kibocsátó papírjukon szerepel, hogy nem végezhetnek fizikai munkát. Ha nem teljesítik a kötelességüket, akkor felfüggesztik a szociális segély folyósítását, három hónap után akár meg is szüntethetik azt, és ezekre rendszeresen akad egy-egy példa – tudtuk meg.

Olyan is előfordult, hogy született a családban még egy gyermek, de azt egy éven át titkolták, hogy a 200 lejes gyermekpénzt ne vonják le a szociális segélyből. Időközben azonban módosult a vonatkozó jogszabály, és már nem számítják be a gyermekpénzt, több más jövedelemmel együtt a segély mértékének megállapításánál.

Csíkszeredában januárban 111 személy részesült a támogatásban, ebben a hónapban 110. Minden családból egy személynek közmunkáznia kell, többnyire ezt a férfiak végzik el. A ledolgozandó órák száma többek között függ a szociális segély mértékétől. Januárban például a 142 lejes segélyért 19 órát kellett ledolgozni, azonban mint megtudtuk, ettől a hónaptól ez megváltozott, és ezentúl 19 óra helyett, valamivel kevesebbet, csak 16 órát kell közmunkázni ugyanennyi segélyért. A városháza munkatársai minden hónapban táblázatot készítenek a segélyezettek számára, színes szövegkiemelővel jelzik, kinek mikor kell dolgoznia. Minden kora reggel a polgármesteri hivatalnál gyülekeznek, ahol kiosztják számukra a feladatokat, többnyire havat lapátolnak, utcák, parkok takarítását végzik el, a borvízkutak környékét rendezik, valamint a városszéli iskolák számára, ha szükséges, tűzifát vágnak vagy egyéb munkákat végeznek. Az elvégezhető közmunkákat minden évben tanácshatározatban szabályozzák.

Hasonló a helyzet vidéken

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere a téma kapcsán elmondta, szigorúan követik, hogy a munkaköteles szociális segélyezettek elvégzik-e a közmunkát. Ha a hónap végéig nem dolgozzák le a szükséges óraszámot, akkor segélyüket azonnal felfüggesztik. Előfordul ez, de nem gyakran, általában elvégzik a feladatukat. A községben 28 munkaköteles segélyezettet tartanak nyilván.

Csíkszentsimonban 104-en részesülnek szociális segélyben. Mint Kozma István, a község polgármestere megjegyezte, köztük akadnak, akik nem teljesítik a közmunkaórákat vagy más adminisztratív kötelességüket, így novemberben négy, decemberben két, januárban és februárban ismét négy-négy esetben kellett felfüggeszteniük a segélyt. Közülük 5 személynek meg is szüntették a támogatás folyósítását. „Főleg közterületi munkákkal bízzuk meg, például a sáncok kitakarításával, a szemét gyűjtésével, úttöltésekkel, kisebb gödrök betömésével. Igényes munkát azonban nem lehet rájuk bízni, mert többnyire nem tudják elvégezni” – sorolta a községvezető.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
Analfabéta.
2017.02.16., csütörtök [17:17]
16 óra 142 lejes segélyért! 142:16=8.875 lej órabér. 8.875:4.51=1.968 euró órabér. Egy takarító cégnél dolgozom nettó 8 euró órabérért havi 160 órát este 22 órától reggel 6 óráig, ez 1288 euró havonta plusz ingyenes szállás. Sajnos az elemi iskola 1–8. osztályát tudtam elvégezni, mert a családom anyagi helyzete ennyire futotta. Hetedik éve dolgozom az NSZK-ban, német nyelvtanfolyamokon veszek részt és remélem,hogy belátható időn belül egy jobban fizető állást kapok, majd nyugdíjas koromra visszatérhetek szülőföldemre vagyis Székelykeresztúrra.
3.
nézelődő
2017.02.16., csütörtök [14:41]
Miért csak 16 óra a minimális ledolgozni való óra?
2.
trabis
2017.02.16., csütörtök [10:16]
Ha nem végeznek becsületes,jó munkát, meg kell vonni a segélyt tőlük! Nekünk sem ad senki munka nélkül egy banit sem. Nekik sem kellene!!!!!!
1.
Falubeli
2017.02.16., csütörtök [09:42]
„Főleg közterületi munkákkal bízzuk meg, például a sáncok kitakarításával, a szemét gyűjtésével, úttöltésekkel, kisebb gödrök betömésével..." Tisztelt Kozma István Florin a község mely részén takarították ki a sáncokat és végeztek javításokat az utakon az elmúlt 8 hónapban a szociális segélyben részesülők, mert szerintem nem egy községről beszélünk mivel Csíkszentsimon községben ilyet sehol nem láttunk.
Hozzászólások4