Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Tisztségükben maradhatnak a jelenlegi igazgatók, ha nincs más jelölt

Dávid Anna Júlia | 2017.01.09. [11:47]

Hargita megye számos oktatási intézményében új vezetőkkel indult a vakáció utáni tevékenység. Noha pénteken egy kora délutáni döntés értelmében megyeszerte tizenhét igazgatói és huszonkét aligazgatói tisztség maradt betöltetlenül, egy késő délutáni minisztériumi rendelet miatt hétfőn újratárgyalják a kinevezéseket.

igazgato - PA-3_bHétfőn vagy kedden végleges döntések születnek az igazgatói, aligazgatói kinevezések ügyében

A versenyvizsgán sikeresen teljesített igazgatók és aligazgatók hétfőtől betölthetik tisztségüket, viszont az ideiglenes kinevezéseket szintén hétfőn újratárgyalja a Hargita Megyei Tanfelügyelőség. Pénteken késő délután kaptak a tanfelügyelőségek hivatalos átiratot arról a minisztériumi rendeletről, mely szerint azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanfelügyelőség még nem nevezett ki igazgatót, illetve aligazgatót, tisztségükben maradhatnak a jelenlegi igazgatók – mondta el lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő. A késői döntés miatt hétfőre vezetőtanácsi ülést hívott össze a főtanfelügyelő, illetve videokonferenciát terveznek a minisztérium képviselőivel, hiszen számos kérdés merült fel az új rendelet kapcsán. Görbe Péter azért nem tartja jónak a jelenlegi döntést, mert attól tart, ezután könnyelműbben kezelik majd a hasonló helyzeteket és vizsgákat az intézményvezetők.

A vizsga a legigazságosabb módja annak, hogy valaki megkaphassa a tisztséget – véli a főtanfelügyelő. Szó sincs arról, hogy megváltoztatnák az ideiglenes kinevezéseket, viszont a nap folyamán minden döntést újratárgyalnak – mondta. Az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott oktatási intézmény pedagógusközössége támogassa a döntést. Azt is megtudhattuk, hogy nem mindenhol élvezik a közösség támogatását a funkcióban lévő intézményvezetők. Azokban az esetekben inkább elfogadható, hogy tisztségben maradjanak, amikor az országos oktatásért felelős tantestületben való tagság hiánya miatt nem tudtak jelentkezni a vizsgára, viszont ha a jelölt minden feltételnek megfelelt volna, csupán nem jelentkezett a versenyvizsgára, úgy értelmezik, hogy nem kívánja betölteni a tisztséget. Azokban az esetekben sem egyértelmű a helyzet, amikor az igazgatójelölt nem tudott átmenő eredményt elérni a vizsgán – magyarázta Görbe Péter. Ő azt tartaná jónak, ha még egy versenyvizsgát írna ki az oktatási tárca a betöltetlen igazgatói, aligazgatói helyekre, hiszen az egészséges versengés következménye az is, hogy egyre jobb, rátermettebb vezetőik lesznek az oktatási intézményeknek.

Hargita megyében leginkább az országos oktatásért felelős tantestületben való tagság hiánya okozott problémát, de a közeljövőben lesz rá lehetőség, hogy ezt pótolják a jelöltek. A főtanfelügyelő szerint ezt követően lenne jó egy újabb, négy évre szóló versenyvizsgát meghirdetni. Ő már annak is örülne, ha az oktatási tárca legalább kitűzné a következő vizsga időpontját, hogy mindenki tudja, mire számítson.

Az új kinevezések kapcsán kérdésként felmerült az is, hogy mi lesz azokban a helyzetekben, amikor a tisztségüket elveszítő igazgatók visszakapják tanóráikat és az őket helyettesítők állás nélkül maradhatnak. A főtanfelügyelő elmondta, eddig senki nem jelezte, hogy ilyen jellegű probléma adódott volna, esetleg el kellett volna bocsátani valakit.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
15.
mit vártok!!!!!!!!!!!!!!!!
2017.01.10., kedd [13:14]
Mit vártok !!! mikor lessz rend a tanügyben ha az alábbi,hozzászólás nem ütőtte a mércét...akkor kár a tanügyben lévő problémákról cikket irni is.
14.
mit vártok ??
2017.01.10., kedd [10:27]
[Nem ütötte a mércét]
13.
bubus
2017.01.09., hétfő [22:34]
Amelyik iskola követte a törvényt és betartotta a váltást mert hát így kellett ugyebár az megszivta, igazgatóját levaltottak, aki nem tartotta be a törvényt és nem váltott az járt jól, maradt a regi...Szóval ezekutan az ember még legyen torvenytisztelo. És akik a régi igazgatók helyére kerültek, azok sen voltak vizsgázni és legtobbnek expert sincs, szóval erről ennyit. Vagy lenne egységes mindenki marad vagy levaltani, ez ufy diszkrimináció.
12.
tubi
2017.01.09., hétfő [21:19]
Én nem csak az iskola közelében, hanem az iskolában vagyok elég régóta. Nem vagyok, nem voltam és nem is akarok igazgató lenni. Nem vítatom, hogy van rokon, barát-ahogy írja pn, de szerintem ez nem jellemző. És bármilyen hihetetlen, vannak közösségek, ahol ragaszkodnak a régi igazgatóhoz. Nem a vizsgával hanem az időpontokkal volt a baj, és az egész tanév, órarend, stb. felforgatásával.
11.
ugy latom
2017.01.09., hétfő [20:55]
na kia kiralynak te furcsa hasonlosagot irtal le
szerintem mas vilagban elsz a mentosok miert csinalnak minden evben alkalmasagi vizsgat a tuzoltok ugyan ugy a soforok nagy autorol csinaljak szeredaba es vizsgaznak
tehat ha igazgato vagy vizsgazal le es ha nem sikerul akor mesz a francba csak mostanaig part alapon hagytak egyes helyeken vagy rokoni alapon meg baratsag vagy meg sorolhatnank.tudod nem voltal az iskola kozelebe hogy lasad mi tortenik szerintem valakid ki eset a vizsgan
10.
Sonnyy
2017.01.09., hétfő [20:03]
Csikadanfalvan elo pelda. Adding mulattak egyutt az igazgato a polgarmester es a komisszio tagok a mig uj igazgato lett, a regi...
Tehat a kutya ugat, de egymast nem harapjak meg!
9.
Tanár
2017.01.09., hétfő [19:11]
A politika ismét beleszólt az oktatásba. Ez később sem lesz másképp. Kiváncsi vagyok, hogy mikor lesz újabb versenyvizsga és ezek után milyen tétje lesz, hisz vizsga nélkül is kineveznek, sőt egyesek pont ezért nem fognak elmenni vizsgázni. Van olyan is aki egyfajta "királyságnak" tekinti az igazgatást és élethosszig tartó uralkodásnak tartja.
8.
lucerna
2017.01.09., hétfő [16:15]
Mert a tehén nem szívesen megy ki a lucernából.
7.
falusi
2017.01.09., hétfő [16:05]
Igy van van sok iskolaban vizsgazni nem akartunk de igazgatok lenni igen,s az utobbiért tetünk is megszerveztük,hogy kollégáink ránk szavazanak és sikerült!!! És mi tanitjuk a gyerekeket emberségre és ilyen tudáast adunk tovább ,mert ilyenek vagyunk.
6.
nakiakiraly
2017.01.09., hétfő [15:29]
Úgy látom, hogy te az almát hasonlítod az elefánthoz.
Egy alma meg egy elefánt az hány pohár víz?
A bármilyen szakmákból tudnál-e egy olyant mondani, ahol a vizsga kiírásakor mondják meg, hogy kitétel, hogy melyik szervezetnek kell a tagjai legyenek?
Csak hogy értsd a párhuzamot:
Ma kijelentenék, hogy aki eddig buszsofőr volt, az február 15.-én kell vizsgázzon.
Csak olyanok vizsgázhatnak, akik a FiA-nak a tagjai. És lehetőleg kell rendelkezzenek Formula 1-es licencel.
És persze, ha nem indulnának elegen a vizsga dátumán, és megállna a tömegközlekedés az országban, akkor te azt mondanád, hogy aki nem vizsgázott, az hiába vezetett 20 éven keresztül baleset nélkül, NE vezessen!
Aki nem ment át az első vizsgán, az maradjon otthon, és nem hogy buszt, de biciklit se vezessen.
5.
ugy latom
2017.01.09., hétfő [14:59]
barmilyen szakmaba ha a vizsgad nem sikerult azt jelenti hogy nem vagy felkeszulve ara a szakmara .vagy tisztsegre hogy akar igazgato leni ha nem tudja megirni az atmeno jegyet . es elvarja hogy a diak jol vizsgazon . aki nem ment at az elso vizsgan az ne toltson be igazgatoi alast hisz nem sikerult . aki a masodik vizsgan nem ment at ot mar maskepen van ot papirokon mulot soknak a vizsgaja. tehat akinek nem sikerult az ne igazgasa az iskolat hagyon masnak helyet
4.
csak
2017.01.09., hétfő [14:55]
A komunista időben volt egy mondás: "aki nem jó tanárnak abból igazgató lesz. aki annak se jó abból tanfelügyelő".

Mivel a tanűgy struktúrájában semmi sem változott az elmúlt 40 évben ezért ez a mondás ma is teljesen megállja a helyét.
3.
egy volt tanár
2017.01.09., hétfő [14:52]
Szerintem a vizsgáztatás teljesen felesleges. Meg kell nézni, hogy miről szól a vizsga, röhelyes. Martin Schultzot az Európai Parlament elnökét nem vizsgáztatta senki pedig csak általános iskolája van. Könyörgöm ha egy tanár elvégez egy felsőfokú iskolát és a kollégák megválasszák, higgyék el az iskolát is el tudja vezetni. Pénzügyileg minden a polgármester kezében van és a tanfelügyelőség meg ha kérdés merül fel, közli, hogy ott vannak a törvények olvassa el. Szerintem, hogy ki az iskola vezetője az csak a helyi közösségre tartozik és ha ők megválasszák akkor nevezze ki a tanfelügyelőség. Teljesen fölösleges ez a vizsgáztatás, ráadásul olyan feltételekkel meg módszerekkel ahogy most van. Jó lenne már leszokni a központosításról s egy közösség legyen annyira érett és öntudatos, hogy válasszon és bízzon a saját vezetőjében.
2.
sztyújárdész
2017.01.09., hétfő [14:06]
Azért mert ő volt az igazgató.
1.
versenyvizsgás igazgató
2017.01.09., hétfő [13:11]
Ha valaki nem ment el vizsgázni akkor mégis miért ragaszkodik az igazgatói székhez? Mert hát ilyen is van, sajnos.
Hozzászólások15