Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Sípályák és ereszkedők Hargita megyében: nincs mindenütt szerződés a hegyimentőkkel

Székelyhon | 2017.01.05. [16:41]

A Hargita megyében működő harminc sípálya közül mindegyik fogadja a téli sportok kedvelőit, a hegyimentő-szolgálat munkatársai ugyanakkor óvatosságra intenek mindenkit a súlyos balesetek elkerülésének érdekében.

sipalya_kr_3_bÓvatosságra intenek a hegyimentők. Illusztráció

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő-szolgálat vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a harminc nyilvántartott pálya közé olyan ereszkedők is tartoznak, amelyek nem engedélyezettek vagy ezek üzemeltetői nem kötöttek szerződést a hegyimentőkkel, ezzel veszélyeztetve a turisták testi épségét.

„Több olyan sípálya is van, amelynek az üzemeltetője nem kötött velünk szerződést és ezáltal veszélyeztetik saját ügyfeleiket. Annak ellenére, hogy a törvény szerint kötelességük a turisták biztonságát garantálni, őket csak a bevétel érdekli” – nyilatkozta Fekete Örs.

A szolgálat vezetője azt javasolja azon pályák üzemeltetőinek, akik nem kötöttek velük szerződést, hogy értesítsék őket, amennyiben nagyobb turistacsoport érkezik hozzájuk, ugyanis legtöbb munkatársuk önkéntes, így időbe telik, amíg felkészülnek a bevetésre. A síelőket pedig arra kérik, ne fogyasszanak alkoholos italokat, viseljenek védőfelszerelést, ha síelni indulnak és vigyázzanak a többi síelőre maguk körül.

Az idézett forrás szerint a téli ünnepek idején 21 alkalommal kellett elsősegélyt nyújtaniuk, legtöbb alkalommal a Madarasi Hargitán, ahol nagyobb számú turista volt az ünnepek alatt.

A túrázni vágyóknak azt ajánlják, hogy az időjárásnak megfelelően meleg ruházattal és felszereléssel induljanak útnak, soha ne menjenek egyedül túrázni, ne induljanak el éjszaka, értesítsék a panziókat túrázási szándékukról, és vészhelyzet esetén riasszák a hegyi csendőröket, vagy kérjenek segítséget a 112-es egységes segélyhívószámon.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
23.
egy senki
2017.01.08., vasárnap [08:50]
azért kiváncsi lennék a sipálya tulajdonosok véleményére is a témában...
22.
egy senki
2017.01.07., szombat [05:54]
hogy miért nem kötnek szerződést... mert a törvény NEM kötelezi. pont. és ezen a ponton túl, csakis a saját hasznát nézi, és jó romániai szokás szerint a profiton túl minden mást lesz@r. a sizők biztonságát is. a mentést meg valahogy megtaknyolja, ingyenesekkel, vagy ahogy tudja. én nem a hegyimentőknél keresném elsősorban a választ, hanem a sipálya tulajdonosoknál, akik megengedijk maguknak ezt. és ha már pénzről beszélünk, akkor egyértelmű, hol a lé. mert ugye a tisztelt siző, amikor meg kell venni a jegyet, bérletet, akkor meg azért morrog, hogy milyen drága.
21.
pista ba
2017.01.06., péntek [23:10]
A Csíki Hegyimentő Csapatban egyetlen fizetett alkalmazott van, a többiek önkéntesek, akik valahol dolgoznak, hogy megéljenek és családjukat eltartsák.
Emellett hétvégén, sokszor hétközben, akár munkából hiányozva jelzést festenek, turista / bicikli útat javítanak, mentenek.
És ezt nem csak Hargitafürdő környékén, hanem a Szt Annától fel a Csíki Havasok gerincén az Egyeskőig, és Tusnádtól fel Hargitafürdőn túlig.
Ide tartoznak elveszet turisták, munkások keresése (akár napokig / hetekig), medvetámadás sérültjeinek ellátása, hegyimunkabalesetek sérültjeinek elllátása.
Csinálják mindezt ingyen. De azért jólesne, ha egész hétvégés szolgálatra ki kell menniük, akkor legalább egy tál levest kapjanak.
Na, erre kellene szerződés azokkal a sípálya tulajodonosokkal, akik megfizetik a gépészt, a jegyszedőt (ami természetes), de aki a sérültet el kell lássa annak "járni, jár, de nem jut"... egy tál étel, nem fizetés...
20.
Na megegyszer
2017.01.06., péntek [22:46]
Na hogy tisztán láss... Azért mert a csicsói közbirtokosság még nem tartotta fontosnak szerződést kötni, Csíkszereda városa alpolgármesterei szerint a városnak köze nincs a sípályákhoz tehát őket nem érdekli a hegyimentés és az egyetlen alkalmazott fut körbe mint a mérgezett egér hogy hol tusnádon hol ahova éppen küldik helyt tudjon állni. De önkéntesként beszállhatsz és akkor minden nap lesz ember a bázison. Amúgy hétvégén van.
19.
Fürdői
2017.01.06., péntek [21:54]
Elnézést ! Csak arra szerettem volna választ kapni,ha van Hargitafürdőn egy méreg drágán kialakitott bázis akkor miért nincsenek ott hegyimentők??
18.
Hegyimentő
2017.01.06., péntek [21:33]
Látszik, hogy nagyon témán kívül vagy. A megye fel van osztva a négy hegyimentő csapat között, Csík, Gyergyó, Udvarhely és Maroshévíz, na ezek a csapatok szerződést kötnek azért a nevetséges összegért a megyével, hogy a megye teljes területén történő balesetekhez rohannak januártól decemberig, éjjel-nappal. Tehát nem egy településre hanem nagyjából 1660km²-re csapatonként. Alap az, hogy valaki jó erőben legyen és ebbe beletartozhat a gumikerekű rodálása is. Hűjén nézne ki ha valaki akkor kezdene gyakorlatozni amikor kellene menteni.
17.
Fürdői a bazisba
2017.01.06., péntek [16:13]
Szívesen látunk a csapatba. Amúgy is szükség van okos rátermett fürdőiekre legalább kettőre. Jelentkezz és kezdheted a felkészülést az iskolákra. Ja és rodálhatod a gumikereküt. Vonzó nem? Vagy csak a szád jár? Ha nem az ajánlat komoly.
16.
Fürdői
2017.01.06., péntek [12:27]
""Tehát ha nem látsz hegyimentőt a bázis közelében akkor valószínűleg a 77 km²-re valamelyik szögletét járja éppen"".

Ejsze valakivel szerződése van a 77 km²-re ,vagy csak a gumikerekü felszerelést "rodálja".????
15.
Hegyimentő
2017.01.06., péntek [11:04]
Kedves Fürdői. Hargita megye alapterülete 6639 km², amit hat fizetett hegyimentővel számolva nem kell zseninek lenni kiszámolni, hogy az egy főre eső terület 1106,5 km2! A többi önkéntes (kb. 80 fő ami 77km²/főt jelent, aki meg kell éljen mert családja van), és ők kellene,hogy kiszolgálják azokat az elborult elméjű turisztikával foglalkozó "patronokat", akik úgy képzelik, hogy ingyen jár nekik ez a szolgáltatás, hogy bárkit lehet dolgoztatni anélkül, hogy bármi juttatást biztosítanának. Tehát ha nem látsz hegyimentőt a bázis közelében akkor valószínűleg a 77 km²-re valamelyik szögletét járja éppen.
14.
nakiakiraly
2017.01.06., péntek [10:15]
@BK:
Kedves BK!
Te vagy az én emberem. Minden mondatoddal 120%-ban értek egyet.
1)"De azért nehogy már sajnálni kezdjem őket mikor olyan felszerelést kaptak a megyétől amivel bárhol a világban megállnák a helyüket."
Gyere hozzám dolgozni. Olyan szerszámokat és munkagépeket adok, hogy bárhol a világban megállják a helyüket.

2)"Van tisztelet, mert sokat tettek a turista útvonalak rendbetételében."
Dolgozz sokat nekem, és annyira foglak tisztelni, hogy amíg te dolgozol és én kirándulok, addig mindig rád gondolok, és gyakran felhívlak, hogy lássam, hogy jól haladsz-e a tervezett munkával. Remélem, hogy legalább 110%-osan fogod elvégezni a munkádat.

3)"Az a baj hogy megérezték a pénznek a büdös szagát és minél több van annál több kell."
Ígérem, hogy nem fizetlek túl, hogy ne mérgezzen téged a pénz büdös szaga. Ennek a megpróbáltatását én magamra vállalom.
No ez a helyzet kedves BK, hogy az együttműködésünk hosszú és gyümölcsöző lehet.
13.
Hegyimentő
2017.01.06., péntek [07:34]
@BK:
Azt sajnálom, hogy nem igazán vagy képben. Egy hegyimentőnek négy iskolája kell legyen egyenként 1350ron, plusz egy 350ron értékű hm minősítést igazoló vizsga és ezt senki se fizeti. Ez után jön a felelősség, hogy megmenthetlek és perelhető vagyok, mint önkéntes. A felszerelések egy idő után tönkre mennek, és azt cserélni kellene, erre törvényi szabályozás van ha lejárt garanciás cuccal mentettél és valami történik a nyakadba varják (pl.hegymászó kötél garanciája 2év ha tetszik ha nem. Ettől még jó) Egy húsz fős csapat annyi pénzt kap a megyétől hogy az üzemanyag, biztosítások (kocsi és nem hegyimentő) után havonta/fejenként marad kb.30ron. Ha erre a nagy összegre gondolsz, szívesen látunk a milliomosok között, lépj be hegyimentőnek :)
12.
joint
2017.01.06., péntek [06:41]
@BK:
konkrétan milyen pénzről beszél?
11.
hargitai_11
2017.01.06., péntek [00:05]
Ingyen kéne őrizzék a sípályákat amíg a tulajdonos pénzt keres?
10.
Nézz utána
2017.01.06., péntek [00:04]
@BK:
Kedves valaki
Kérlek nézz utána a dolgoknak és utána kommentelj. Hála Istennek tényleg van jó minőségű felszerelés csak sajnos 6 alkalmazott ember van. Jól látod 6 az egész megyében. Sípálya meg legalább 25.Az is igaz hogy a megye ad valamennyit de vajon a sípálya műkődtetők, a panziók, a helyi önkormányzatok miért nem? Mert ezek az emberek mindig megoldják a problémát hol önkéntesekkel hol ahogy tudják. És a megoldott probléma nem probléma. Mindenki akit baj ér nyugodtan perelje be a sípálya műkődtetőket mindjárt lesz rend. És a törvényes keretekről jobb ne is beszéljünk. Ki miért felel mikor stb. Te biztos nem válallnád ha belelátnál. Ha nem hiszed nézz utána.
9.
Fürdői
2017.01.05., csütörtök [21:33]
Úgy tudom bázisuk van a csendőröknek ,és a hegyi mentőknek is a Hargitán,utóbbiaknak a magyar kaszárnyák egyike ,csak épp nincsenek a bázison ha ne adj Isten szükség adja.....????
8.
BK
2017.01.05., csütörtök [21:12]
Van tisztelet, mert sokat tettek a turista útvonalak rendbetételében.De azért nehogy már sajnálni kezdjem őket mikor olyan felszerelést kaptak a megyétől amivel bárhol a világban megállnák a helyüket.Az a baj hogy megérezték a pénznek a büdös szagát és minél több van annál több kell.
No ez a helyzet kedves joint!!!
7.
2017.01.05., csütörtök [21:01]
Lehet szidni a hegyimentőket, de ha baleset ér akkor őket hívod hogy segítsenek. Ismerik a zónát, karbantartják a turistaútvonalakat, télen meg sípályákat őrzik.
A megyei tanács dob egy kis alamizsnát és máris azt mondják hogy ott a sok támogatás de utána kéne kérdezni mennyi egy csapat éves költségvetése, és ebből mit add a megyei tanács.
6.
a mentok probaja
2017.01.05., csütörtök [20:34]
Eleg szomoru lenne ha ezekre a mentokre kellene szorulni!
5.
joint
2017.01.05., csütörtök [19:55]
@B.K:
igaza van. nem kell a mentőket félteni, megérik a pénzüket. ha nem, nem végeznék naponta a dolgukat. csak ez a billentyűzet mögül nem látszik. valószinű, a tisztelt?hozzászóló elég gyenge ahhoz. hogy kipróbálja magát a hegyen. pedig ha egyszer sikeresen bajba jutna...
4.
B.K
2017.01.05., csütörtök [19:18]
A hegyimentőknek is kell a pénz,ezért próbálnak mindenütt fontosnak látszani.Kaptak annyi támogatást a megyétől abból oldják meg.Nem kell felélni.
3.
Sizo
2017.01.05., csütörtök [17:53]
Hargirafürdőn tipikus csicsói megoldás van. Jöjjön apénz s dögöljön meg a turista. Gratula közbirtokosság.
2.
2017.01.05., csütörtök [17:45]
Hargitafürdő n sincs szerződés, csendőrökkel oldják meg a baleseteket.
1.
vár
2017.01.05., csütörtök [17:06]
A gyegyoszentmiklosi 5km-nèl lèvő sípàlyának sincs szerzödése,és naponta van baleset,szegény gyergy,hovà kerültél
Hozzászólások23