Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Polgármesterek, akikkel bármikor kapcsolatba lehet lépni

Kömény Kamilla | 2017.02.15. [12:23]

Fontosnak tartják a helyiekkel való kommunikációt a csíki önkormányzatok, ezért a polgármesterek a fogadóóráik mellett szinte bármikor elérhetők a lakosság számára, de fórumokat, gyűléseket is szerveznek az információcsere javítása érdekében. Mindemellett közösségi oldalon is küldhetők észrevételek, sőt a megújuló községi honlapokon is kialakítanak a javaslatok, panaszok beküldésére alkalmas felületet – számoltak be a megkérdezett csíki községvezetők.

felcsik vn 002_bCsíkszenttamáson hasznosnak bizonyultak az utcagyűlések. A lakókhoz mentek az településvezetők

A csíkszéki települések többségének lakói nyitottak arra, hogy észrevételeiket, panaszaikat közöljék az önkormányzat felé, a polgármestereknek. Ezt személyesen, falugyűléseken, fogadóórákon, illetve online felületeken is megteszik – derült ki a polgármesterektől érdeklődve.

Csíkkozmáson például elsősorban személyesen mondják el vagy online írják le észrevételeiket a helyiek, az évek óta kihelyezett panaszládát kevesen veszik igénybe – avatott be Szántó László. A helyi polgármester megjegyezte, a reggeli fogadóórákra is rendszerint érkeznek helyiek, de egész nap a rendelkezésre áll – akár telefonon vagy személyesen –, ha valaki valamilyen panasszal, javaslattal keresné meg őt. Megújítják a község honlapját – amelyen kialakítanak egy felületet a különböző bejelentések elküldéséhez –, jelenleg a Facebook-oldalukon lehet üzenni az önkormányzatnak. A különböző lehetőségekkel élnek is a helyiek, mindenféle üggyel megkeresik a polgármestert, a „vagyonproblémáktól” kezdve a szomszédi rossz viszonyig – ismertette a községvezető. Hozzátette azt is, hogy örülnek a közlékeny helyieknek, s habár van olyan eset, hogy nem az ő hatáskörük a felvázolt probléma, igyekeznek akkor is tanácsokkal ellátni az érintetteket.

Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere a témával kapcsolatban arról számolt be, hogy esetükben is fejlesztés alatt áll a község honlapja, de a közösségi oldalon fogadják a helyiek észrevételeit. Emellett kiemelte, habár hivatalosan szerdán egy adott időpontban van a fogadóórája, bármikor elérhető a lakosság számára. Tavaly ősszel pedig utcagyűléseket tartottak, amely során minden falurész lakóival személyesen találkoztak, meghallgatva az ottaniak javaslatait, problémáit. Mint az elöljáró fogalmazott, a fórumok során legalább négy évre való tennivalót gyűjtöttek össze. Tapasztalatuk szerint, az emberek is nyitottabbakká váltak, miután az önkormányzat nyitott feléjük, azáltal pedig, hogy saját környezetükben keresték fel őket, több emberhez elértek, mintha falugyűlésre hívták volna el a lakosságot.

Az általuk begyűjtött sok-sok javaslat közt van olyan, amelyet már meg is oldottak: a helyiek kérésére egyeztettek az illetékesekkel, így mától, február 15-étől a falu felső felében is megállnak a Bálint Trans Autóbusz Társaság járatai a 326-os házszámnál, mindkét irányban. Egyelőre nem jelzi még tábla, hogy ott buszmegálló van, de a sofőrök tudják, hogy meg kell állniuk. A hőmérséklet felmelegedése után természetesen területrendezést végeznek, és megfelelő megállóhelyet alakítanak ott ki – tisztázta Kedves Róbert. Mint mondta, a felvetések okán tavasszal fognak neki egy-egy útszakasz mellett a sáncok mélyítéséhez, ám hiába szeretnék megoldani, hogy a falu felső felében a vasúton keresztül egy átjárót nyissanak, a törvényes keretek ezt nem engedik, annak ellenére, hogy emiatt van elszigetelődve egy falurész a településtől.

Csíkcsicsóban kevesen keresik meg a polgármestert a fogadóórája alatt, viszont a kihelyezett postaládájuk, elérhető közösségi oldaluk révén bárki kommunikálhat az önkormányzattal – részletezte Péter Lukács. A polgármester elmondása szerint ezek mellett bármikor, bárhol megszólíthatják őt a helyiek, ha mondanivalójuk van. Továbbá falugyűlést is szerveznek – legközelebb február 26-án –, ahol a lakosság szintén hozzászólhat a település dolgaihoz. Kérdésünkre arra is kitért a polgármester, hogy van egy réteg, amely egyre nyitottabb, egyre több meglátással keresi meg őket, míg van egy másik inkább tartózkodó csoport – amely talán a korábbi községvezetést támogatta. Számukra viszont a település minden lakója és annak problémája egyformán fontos, így igyekeznek ezt a megosztottságot felszámolni. A nyitottabbak, mindenféle téma kapcsán megkeresik az önkormányzatot: a régi, be nem fejezett munkálatok mellett, az útviszonyok, a meghibásodások miatt, ugyanakkor örökzöld téma a földügyek is.

A fentiekhez hasonlóan Csíkszentimrén is van fogadóórája a polgármesternek, de amellett is elérhető a helyiek számára, akár az irodában, akár a falu között, de még otthon is megkeresik egy-egy észrevétellel – ismertette a polgármester. Kencse Előd kitért arra is, hogy a Facebbookon létrehoztak egy csoportot, ahol folyamatosan tartják a kapcsolatot a falubeliekkel. Készül a település új honlapja is, amelyen külön felületet szánnak arra, hogy a helyiek jelezhessék észrevételeiket a községvezetésnek. Időközönként fórumokat is szerveznek, azokon viszont az adott téma kapcsán fogalmazhatja meg véleményét a lakosság. Habár szerteágazó témák kapcsán keresik meg a helyiek az önkormányzatot, a leggyakoribb esetükben a föld-visszaszolgáltatással kapcsolatos kérdések, problémák – összegezte.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
11.
mese-mese
2017.02.16., csütörtök [21:44]
[Nem ütötte a mércét]
10.
KIF-LEEg
2017.02.16., csütörtök [15:05]
[Nem ütötte a mércét]
9.
KIF-LEE
2017.02.16., csütörtök [07:01]

Megint simon, pedig ott egy ugyes, okos ,szep fiatal polgarmester van (...) 1) program hetkoznap 9-13 , de van amikor eppen " terepen van" , hetvege szabad, mert ugy-e valaki Buli Baro)2,) csak elorejegyzessel lehet hozza bejutni audenciara, mind a nagyoknal 3,) ha a "koszos" retegbol megy valaki audenciara az vărhat reggel 9 țol delutan 4 ig ,persze a haverok mind bemennek, vagy eppen el kell mennie. vagy eppen" ott sincs", vagy eppen Tetrisezik az irodban, de a 80 eves ugyfel setalhat haza majd meg Jin 2--3-4 4) jogilag KIF a polgarmester, de abban a hivatalban egy hunta iranyit( kavezos nagysagak) nem csoda hogy nehezebb bejutni mind egy katonai tamaszpontra,legalabb 3 chekpoint van 5) a polginak kabinetfonok is dukal mert igy latta a nagyoknal, de kerdem en minek ??? BURokRAciA/Rokonizmus

8.
szt simoni
2017.02.15., szerda [17:02]
De nem esik szó Szentsimonról... Ejjnye bejnye szh.ro hát pedig ti nagy barátok vagyok KIF-vel ... Amióta ő a polgármester, minden héten megjelenik vmi cikk, amihez köze van
7.
ilonci
2017.02.15., szerda [14:40]
Ne busulj olyan nagyon .

@Xm88x32 mert ott sem tesznek egy helyett kettot a ahol a mester ott kel ahol fekszik.
6.
Xm88x32
2017.02.15., szerda [13:10]
! Ingázva nem lehet kozseget vezetni.. Csak sajnos most jottunk ra mi szentmihalyiak
5.
hargitai,.-fecskefeszek
2017.02.15., szerda [13:06]
elvtarsak most nem kellunk nekik, nyeregben vannak, majd 4 ev mulva megigerik a Plutot is nekunk!! Kutya nepseg!!!
4.
_kozmix_
2017.02.15., szerda [12:59]
Lattam a minap varosban . O ott fogad panaszt
3.
Fagyos
2017.02.15., szerda [12:58]
Ezt valahogy a vénasszonyok által istenitett ditrói polgármesterrel is tudatni kellene, ugyanis nemrég mikor elfagyott a faluban több helyen a víz biza nem lehetett egyáltalán elérni, hallgatott mint a béka a csihánba ott kint orotván ahol jel sincs. Közbe közbe bévetnek a kábeltévére egy filmet s azzal el van minden rendezve. Évek óta nincs egy falugyűlés nincs számadás netán számonkérés. Örül mindenki hogy nézi a filmen a polgármestert mint Győzikét, annál tovább sehol semmi a kényes témák igy el vannak temetve az élet pedig zajlik tovább. Amilyen a város olyan a János de igaz ez forditva is nálunk, sajnos
2.
Másik ügyintéző
2017.02.15., szerda [12:51]
Jógosan teszem fel a kérdést , jómagam is , vajon Csíkszentmihályon van-e, bölcsődében többet látni a polgármestert, mintsem a hivatalnál!
1.
Ügyintéző
2017.02.15., szerda [12:43]
Valaki tudja Csíkpálfalvának van polgármestere, mert elérni szinte lehetetlen?
Hozzászólások11