Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Őrtüzek az autonómiáért Őrtüzek az autonómiáértŐrtüzek az autonómiáért

Fülöp-Székely Botond, Kömény Kamilla | 2016.10.30. [21:01] | Utolsó módosítás: 2016.10.31. [10:41]

Őrtüzeket gyújtottak vasárnap este Székelyföld-szerte, az Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére. Október utolsó vasárnapja tehát Székelyföld autonómiájának napja, ez már világos – legalábbis számunkra.

ortuz-PA-25_bAutonómiaünnep a Gordon-tetőn

Lovasok és fiatalok a Gordon-tetőn

A hatalmas sár miatt személyautóval nem is lehetett feljutni a Mária-szoborhoz, ám sem ez, sem pedig a hideg szél nem vette kedvét annak a több mint kétszáz embernek, aki kilátogatott a Gordon-tetői őrtűzgyújtásra. Demény István, a kecseti Lófő csapat vezetője szerint a nagyjából ötven lovas gyűlt össze a helyszínen Kecsetből, Oroszhegyből, Szentpálról, Zetelakáról, Varságról, Farkaslakáról, Szentlélekről, Malomfalváról és Fenyédről. Egyébként a fogadtatás is jó volt, a szervezők teával, pálinkával és zsíros kenyérrel várták a résztvevőket.

A tűz ropogását elsőként a székely himnusz törte meg, majd Kovács Lehel farkaslaki polgármester rámutatott, az elmúlt években nem egyszer kellett szembe menjenek az árral, meg kellett óvni a közösséget a természeti katasztrófáktól, de a hibás társadalmi döntésektől is.

ortuz-PA-6_b

Az SZNT kiáltványát a szervezet elnöke, Izsák Balázs olvasta fel a Gordon-tetőn, melyben egyebek mellett kijelentik, Székelyföld egységes, oszthatatlan, be nem olvasztható, csakis „természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amely önálló fejlesztési térség is kell legyen”.

Őrtüzek több mint kétszáz helyszínen

Több mint kétszáz helyszínen gyúltak őrtüzek Székelyföld-szerte a Székely Nemzeti Tanács szervezésében – tudtuk meg Izsák Balázstól. Az SZNT elnöke reméli, hogy az idén meggyújtott őrtüzekről készült felvételek ösztönzőleg fognak hatni a közösségekre, és egyre többen csatlakoznak kezdeményezésükhöz. „Október utolsó vasárnapja, Székelyföld autonómiájának napja olyan dátum kell legyen, ami szerencsésebb, boldogabb népek esetében az alkotmány napja egy országban” – fogalmazott. Mint mondta, nem az a fontos, hogy az autonómia napja törvény szerint hivatalos legyen, hanem az, hogy beépüljön a közösségek mindennapjaiba. „A közösség törvénye mindig fontosabb, mint ami papírra kerül. Ami papíron van, az évről évre változik, a mi hagyományaink és törvényeink ezer évnél is régebbiek” – magyarázta az elnök.

szekely autonomia napja gn 010_bŐrtűz a csíkszeredai Mikó-vár melletti parkolóban

„Másfél millió ember ellen nem tudnak törvényes eljárást indítani”

Székelyföld autonómiájának napján Csíkszeredában a Mikó-vár melletti parkolóban gyűlt össze több száz érdeklődő. A vasárnap délután fél hatkor fellobbanó őrtűz mellett Veress Dávid, az akciót kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) csíkszéki elnöke szólt az összegyűltekhez, elmondva, hogy az autonómia napja alkalmából nemcsak őrtüzeket gyújtottak Székelyföld településeinek többségében, hanem a nap folyamán az egyházi elöljárók imádkoztak is az önrendelkezésért.

Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt egyházközösség plébánosa arra kérte az őrtűznél egybegyűlteket, hogy ha nem engedik a közintézményekben elhelyezni a székely zászlót, akkor mindenki saját otthonában helyezze ki azokat, mert másfél millió ember ellen nem tudnak törvényes eljárást indítani.

szekely autonomia napja gn 007_b

Világosság Csíkszéken

A visszajelzések szerint Csíkszereda mellett Szentkirályon a Turul-szobor előtti téren, Csomortánban a Kárpátok Őre-szobor mellett, Szentimrén a helyi iskola udvarán, Ajnádon a Bányahegyen, Csíkszentgyörgyön a focipályán, Dánfalván a templomkertben lobbantak lángra az őrtüzek, fáklyák, gyertyák. Kászonaltízen az iskola udvarán, Rákoson a Bogáti kápolna mellett, Szentsimonban a Szent László-ház udvarán, Szentmártonon a szabadidőközpontnál, Szépvízen a focipályán, Csicsóban a központi emlékműnél, Domokoson a Garados-tetőn, Szenttamáson a Csonkatorony mellett, Kozmáson a templomtéren, Tusnádfürdőn a templomnál, Gyimesközéplokon pedig a helyi önkormányzattal szembeni téren, valamint Apahavasán került sor hasonló eseményre. Veress Dávid rámutatott, az hogy nem jelezték számára, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is gyújtottak őrtüzeket a felsorolásból kimaradt községekben. Elmondása szerint mindössze egyetlen településről, Csíkszentlélekről kapott negatív visszajelzést, ott biztosan nem volt őrtűzgyújtás.

mecsesek_autonomia_udvarhely_bMécseseket gyújtottak Székelyudvarhelyen. Fotó: Barcsa István

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
40.
anonim3
2016.11.01., kedd [17:55]
[Nem ütötte a mércét]
39.
kukiiii
2016.11.01., kedd [14:09]
Autonomia? Hova??? Kinek a vezetesevel? Verestoi-val???

Olyanok sem vagyunk mint a romanok, minek nekunk autonomia? Magunkat sem tudjuk rendezni....mivel erunk mi el tobbet mint a romanok?? Semmivel!!
38.
Brassai
2016.11.01., kedd [10:55]
Legalább magyarul tudnál rendesen, te szerencsétlen, - nem csak gyalázkodni!
37.
Bihari Hunor
2016.11.01., kedd [10:51]
Sajnos a székelyek között is sok a hazaáruló, kollaboráns, belamarkóista, akik a népszavazáson való részvétel és az autonómia ellen uszítanak.
Most olvastam a SZÉKELYHONBAN, a hozzászólások között, hogy milyen gyalázatos véleménnyel vannak egyesek az ŐRTÜZEKRŐL és a Székely Nemzeti Tanácsról.
36.
end
2016.11.01., kedd [09:16]
Ejha..... bevezettek a dilihazba a netet.
35.
ismwewr
2016.10.31., hétfő [18:06]

Na ide figyelj okos ember!
Egy kerdes!
Van Erdely teruleten RMDSZ kujel kb 4-5 magyar part,ok.Egy kerdes hozzad,mit tett erted vagy a magyarsagert ez a 4-5 part?Azon kujel hogy szervesztek egy ket akciot es bolonditotak a nepet.Sot a valasztas elott az egyik part nalunk meg ingyen cirkuszt is szervezett,a nep meg sem valasztotta meg oket vezetonek,pedig tettek erte.Kedves baratom mi elott az RMDSZ mocskolod legyszives mutasd meg nekem hogy ezek a magyar partok mit tettek erted vagy ertem vagy barkiert Erdely teruleten.Ne ne azt mutasd hogy csinaltak egy ket tuntetest,azt tudjuk,valami komoly dolgot mutas fel legyszives!Mert akarhogy emlekszem semmit nem tesznek.Ja de igen igernek reggeltol estig,hol van a nagy hires autonomia,evvel kamapanyolnak-eredmeny? 0 annyit nem tettek mit az RMDSZ 25 ev alatt,csak igernek igernek es igernek ezt ertik!A nepet etetni lehett sajnos,de valahogy NEM hiszek nekik,soha amiota leteznek Csikszeredan sem karacsonykor sem semikor szeretett akciot nem csinaltak,minek eleg ha a nepet lehett etetni az autonomiaval,majd biztos jol laknak Tole ugy-e?Hat nem baratom!
Tobbet er az emlek,csodalatos 4 evem volt,a szam mit kuldok neked kikerul hogy hol,de maradjunk annyiba sem engem sem embertarsaimat autonomiaval nem lehett meg etteni sem Izsak sem mas etetni nem tudd!Igen is valos politikat kerek,nem ilyen olyan ingyen akciot hogy Izsak Ur vagy tarsai noveljek dicsoseguket! (...)

34.
drakisz
2016.10.31., hétfő [17:57]
S ki kérdezte? Kit érdekelsz őszintén?
33.
ismeretlen87.7
2016.10.31., hétfő [17:46]
NEM TAMOGATOM,nem vettem reszt es soha nem fogok ilyen esemenyen reszt venni!
Izsak UR igy akar szavaszatokat gyujteni maganak,ami nem szep,de sajnos egyesek csak igy tudnak valoba gyozni,hogy igernek fuz fat,szetverik a magyarsagot es azt hiszik hogy ok Erdely megmentoi!
32.
SIC
2016.10.31., hétfő [16:54]
Valóban csak egy színjáték.De még mindig nem fogják fel egyesek.V.D az SZNT csíkszéki elnöke, az érem túlsó oldalán meg az udmr-ben az otonomiáert felel,de azt mindenki elfelejtette,hogy a téma jegelve van?'Az autonómia nem időszerű' szerintük.Szőnyeg alá van seperve.Jóreggelt.
31.
xxxx
2016.10.31., hétfő [16:10]
Nagyobb összefogásra van szükségünk,legyünk jobbak egymással,székely a székelynek ne ártson...Alig vagyunk egy maroknyian,az öregek meghalnak,sok fiatal elmegy külföldre...Egy vér vagyunk,ha nem tartunk össze nem fogunk megmaradni szent székely földünkön.Ha egymást marjuk annak az ellenség örvend.Válasszunk magunk közül párt,nem szabad vegyülni a románnal ,sem mással,vásároljunk székely,helyi termékeket,földet,házat ne adjunk el más nemzetiségűnek.Égjen az őrtűz a szívünkben,égjen a határainkon,mert a remény lángja soha nem alhat el.
30.
be
2016.10.31., hétfő [14:57]
Ha valahol megrendítő dolog történik akkor félárbocra engedik a zászlót. Ez mind szép de nem elég, de mégis fontos, mert egész nap a zászló figyelmeztet,gondolkodtat. Az őrtűz is csak erre jó de minekünk az is fáradság, tisztelet a kivételnek, hogy odaballagjunk tíz percre. Akik egy helyre tartoznak azok egy tűz mellé ülnek. Hogy várjuk népünktől, hogy többre legyen képes ha tíz percre nincs sem ideje, sem ereje sem kedve. És ez még pénzben sem került.
29.
.!%
2016.10.31., hétfő [14:38]
Te ha reálisan látod a dolgokat akkor, miért nem kérdezed meg ezt a drága vállalkozóktól és politikusoktól akik széthordták erdeinket. Két kosár fát sajnálsz? Kétezer vagon fát nem?
28.
DiákonuB
2016.10.31., hétfő [12:02]

Az udeneristákat már rég ki kellett volna üzni a " Paradicsombol ", mocsok árulo banda az egész, 26 évvel huzták vissza Erdély fejlödését (...)

27.
Gergel
2016.10.31., hétfő [12:01]
Oké, kimozdulok. Kb. mit tegyek szerinted? Azon kívül, hogy a tűz mellé állok és melegedek.
26.
jozsinko
2016.10.31., hétfő [11:56]
Nem volt elég "cuccos" a helyszín. Nem volt terített hosszú asztal, lakmározás stb.
25.
ébresztő neked is!
2016.10.31., hétfő [11:51]
Nekem olyan "ütős" ötletem lenne, hogy mozdulj ki a meleg szobából a billentyűzet mellől és állj az ügy mellé ne csak oszd az észt! Amíg így állsz ki valami mellé addig nincs mit a politikusak szidd! A hiba nemcsak bennük van!
24.
szem
2016.10.31., hétfő [11:49]
Figyelem! A volt ötös vonal mai szolgálatosa, diverziósa aktiválódott, beszólt? Csapdát akar állítani az autonómia iránt elkötelezett polgárainknak?
23.
frigyeske
2016.10.31., hétfő [11:17]
Fáj az igazság?!
22.
Gergel
2016.10.31., hétfő [11:07]
Sok értelme tényleg nincs a gyújtogtásnak, nem látom, hogy ez hogyan segíti az autonómia ügyét. Persze kell tartani az öntudatot bennünk, de valami konkrétat nem kellene tenni?
Ha valakinek van valami ütős ötlete, ami előremozdítaná az ügyet, az jelezze.
Azt már tudjuk, hogy politikai pártokra nem számíthatunk, ahogy az SZNT-re sem. Ezek az alakulatok csak arra vannak, hogy azt hihessük, valaki dolgozik az ügyön. Közbe nem csinál senki semmit, csak beszédeket mondanak, papolnak. Semmi konkrét, mérhető, kivitelezhető terv nincs.
Szegénység van és ebből következik az irigység, a bunkóság. Az irigység és a bunkóság még szegényebbé teszi a régiót, és a szegénység pedig mélyíti az irigységet. Egy ördögi körben vagyunk és megyünk lefelé...
Szóval mégegyszer: ha valakinek van egy nagyon kreatív ötlete, az szóljon az SZNT-nek és minél több embernek róla, hátha meg tudjuk valósítani. Természetesen csak mi tudjuk megcsinálni, közemberek. A politikusok nem erre valók, nem is szabad rájuk számítani.
Természetesen támogatni sem kell a semmittevésüket.
21.
reális
2016.10.31., hétfő [10:53]
[Nem ütötte a mércét]
20.
erdélyi2016
2016.10.31., hétfő [10:41]
Még az ilyen bajuszos baromságok hatására sem fogok szebbet írni erről a műautonómia napi bohóckodásról. Írtam volna szebbet, hogyha azt a néhányt hasábfát a székelyföldi élet nevében odaadták volna a szegény családoknak tűzifa gyanánt. De muszáj néhány vezetőnek ilyen képmutatásokkal szerepelni. Miközben Budapestről, az Országházból kellett felkérés jöjjön ahhoz, hogy Székelyföldön magyar a magyar ellen ne indítson jelölteket a parlamenti választásokon. Nem sok híja volt annak, hogy ezek az őrtűzgyújtogatók szélhámosokat támogassanak a parlamenti választásokon, gyengítve ezáltal a három székely megye vagy a Partium képviseletét. Ezért képmutatás. Ha nem szól idejében Kövér László, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Soltész Miklós, akkor Izsák Balázs magyar a magyar elleni választási kampányszöveget olvasott volna fel a Gordon-tetőn.
19.
kismeno
2016.10.31., hétfő [10:27]
Udvarhely is kivette részét a gyújtogatásból. Kemény 37 résztvevővel.
18.
frigyeske
2016.10.31., hétfő [10:26]
[Nem ütötte a mércét]
17.
hol voltatok rmdsz pártiak?
2016.10.31., hétfő [10:24]
Elég szégyen, hogy Székelykeresztúron a Jézus kiáltón egyetlen rmdsz vezetőt, tagot, pártolót sem lehetett látni!!! SZÉGYELLJÉK MAGUKAT!!!!
16.
Vacsarcsi
2016.10.31., hétfő [10:20]
A felsorolás nem teljes, mert Vacsárcsiban és Szentmihályon és más településeken is gyújtottak őrtüzeket.
15.
ujember2
2016.10.31., hétfő [09:41]
Székelyföldön a legalacsonyabbak a bérek, a fiataljaink sorra mennek külföldre, mi meg őrtüzekkel gyújtogatunk. Ideje volna a valós problémákkal foglalkozni. Jelenlegi vezetőinkkel (RMDSZ, MPP, EMNP, EMNT, SZNT, stb.) az autonómia is csak annyit jelentene, hogy nem Bukarest fölözné le a hasznot, hanem a sajátjaink.
14.
.!%
2016.10.31., hétfő [09:28]
[Nem ütötte a mércét]
13.
Topkapi
2016.10.31., hétfő [09:26]
erdélyi2O16@ A hozzád hasonlókat régebben agitátoroknak nevezték te szánalmas alak! Ti aztán összefogtok rokonaitok, ülepnyalóitok,cipőpucolóitok zsíros állásokkal való kiszolgálásáért,miközben a becsületes székelyek és gyerekeik nyakukba veszik a világot a túlélésért! Nem vagyok egy Izsák Balázs imádó,de amit Ő csinál,százszor túlmutat Kelemen ezredes és bandája négyévenkénti igérgetésein! Velük együtt,szégyene vagy az erdélyi magyarságnak tahókám!
12.
Bajusz
2016.10.31., hétfő [09:11]
Megtanultál Magyarul írni, olvasni, beszélni. de a szíved és a lelked az nem vette fel a Magyar, Székely identitást. Többen írták, költözz el, de ne román területre, hanem Izraelbe. messzebb kerülnél Székelyföldtől. Itt kívánom megjegyezni, reagálva a Székelyzászló mizériára, le kellene festeni minden tehenet a Székelyzászló színeivel, ezek is mutatnák a Székelyföld határát a hegyeken.
11.
reális
2016.10.31., hétfő [09:07]
Kár a fáért, amit az őrtüzekhez használtak.... bárca volt-e hozzá, hát erdészeti-rendőrségi engedély? Hmmm?!
10.
Farkaslaki
2016.10.31., hétfő [08:22]
A Gordon hegyre a 2005 - ös árvíz után egy Mária szobrot állítottak (fából), hálául megmaradásunkért!
9.
őrtüznek
2016.10.31., hétfő [08:11]
Még nem. De lesz kápolna is. Te segítesz-e hej?
8.
trabis
2016.10.31., hétfő [08:07]
Ha szégyenled , hogy Székelyföldön élsz, erdélyi, nyugodtan a Kárpátokon túlra lehet költözni! Marad még rajtad kívül elég rákos daganat Székelyföld testén! Hidd el senki sem fog hiányolni innen!
7.
csakis
2016.10.31., hétfő [08:01]
ha meg szegyelled is hogy ittelsz mehetsz vissza pusztinara ha ott jobban erezted magad telepedjetek haza
6.
hahah
2016.10.31., hétfő [07:46]
A Gordon tetőn Jézus szobor van. Vagy tovább épült valami?
5.
Hajrá Székelyföld
2016.10.31., hétfő [07:01]
Hé erdélyi 2016!

Ha a költségek után szaglászol, spicliskedel és majd mindent szégyellesz, akkor legalább a becsületes nevedet-amit a szüleidtől kaptál örökségül, s amely kötelez- legalább ne szégyeld. Nyilvánosan kérd ki magadnak, hogy te nem vagy székely.
No lássuk,hogyan is állsz a lelkiismereteddel!?
4.
Csksz
2016.10.31., hétfő [06:58]
Csikszentmikloson a csereteton is volt örtüz gyujtas !!!
3.
bobi
2016.10.31., hétfő [03:20]
Részben talán igazad van, de miért nem állsz te oda, és csinálod? Persze téged az érdekel, hogy kinek a pénzéből. Nyugodj meg, nem a tiédből...
2.
erdélyi2016
2016.10.30., vasárnap [22:54]
Szégyellem, hogy Székelyföldön élek és sokan székelynek gondolnak. Hogy lehet ilyen képmutató színjátékokat szervezni? Kinek a költségén csinálják?
Előbb a lelkekben kellene őrtüzeket gyújtani, összefogást ébreszteni, meglátnák, sokkal-sokkal eredményesebb lenne. Csakhogy ehhez a képmutató székelytanács-vezér kevés, nagyon kevés.
1.
Dávid Szaniszla
2016.10.30., vasárnap [22:48]
Kedves Székely Testvéreink! Imáinkkal csatlakozunk a követeléseitekhez! A Csíksomlyói Mária és Márton Áron járjanak közbe kivánságaitok eléréséhez! Az összes magyar szentek is segítsenek nektek ebben!
Hozzászólások40