Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Nem minden csíki település engedheti meg magának az új ünnepi díszítést

Kömény Kamilla | 2016.12.06. [11:56]

Eltérő, hogy mekkora összeget tudnak ünnepi díszítésre fordítani a csíki vidéki települések. Van olyan község is, ahol idén egyáltalán nem kerül dekoráció a közterületekre.

domokos-unnepi-fenyek-szh1_bCsíkszentdomokoson ötezer lejt fordítottak az ünnepi díszítésre (Fotó: Kosza Róbert)

Csíkszentdomokos önkormányzata idén ötezer lejt fordított az ünnepi díszítésre – avatott be Karda Róbert. A helyi polgármester azt is hozzátette, ebből a település központjában és a főbb utak fölé helyeztek el különböző díszeket. Az ünnepi világítás elemeit először vasárnap gyújtották fel, amelynek fényei az ünnepek utánig teszi meghittebbé a sötét estéket. Tusnádfürdőn is világítanak már az ünnepi fénydíszek, a városka „ünneplőbe öltöztetésére” 20 ezer lejt fordított a helyi önkormányzat – számolt be érdeklődésünkre Albert Tibor. A városvezető megjegyezte, teljesen feldíszített központi parkjuk mellett az európai út mentén is helyeztek el díszeket.

Kászonaltízen idén nem tudtak pénzt elkülöníteni a költségvetésből a díszítésre, mivel 90 ezer euróba kerül a település közvilágításának korszerűsítése, így inkább arra fordították a pénzt. A korábbi évek díszeit felhasználva azonban próbálnak ünnepi hangulatot teremteni: a már kihelyezett dekorációs elemeket január elején szedik le – részletezte a községvezető, András Zoltán.

Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere bevallotta, hogy habár szerettek volna látványos ünnepi díszítést, a költségvetésbe azt nem foglalta bele a korábbi községvezetés, így nem tudnak arra pénzt fordítani. Emiatt elsősorban a régi díszeket felhasználva próbálják feldíszíteni a települést a hét folyamán, új elemeket helyi felajánlások révén szereznek be.

Hasonló a helyzet Csíkszentsimonban is: ott sem tudnak a költségvetésből a díszítésre fordítani, így a héten felmérik, hogy a korábbi díszekből mit használhatnak fel, kalákával mit oldhatnak meg. Vannak olyan utcák, ahol a közösség megvásárolta a díszeket, nekik például abban tudnak segíteni, hogy azokat rácsatolják a közvilágításra – ismertette Kozma István. A polgármester elmondása szerint legkésőbb jövő héten már a kihelyezett díszek is hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz. 

Valószínűleg egyáltalán nem lesz ünnepi díszítés Csíkszentmihályon, mivel az önkormányzatnak a közvilágítás kifizetéséhez szükséges pénzösszeg sem áll a rendelkezésére, így kénytelen spórolni – tudtuk meg Izsák-Székely Lóránttól. A településvezető elmondta, a korábbi évek adataiból tudják, hogy mintegy 600 lej szükséges csak a fénydíszek felszerelésére.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
Ja
2016.12.08., csütörtök [08:37]
Az udemeres vezetoink nem kell messze menjenek,csak esetleg a maros menten Regenig,tanulhatnak hogyan kell egy telepulest diszvilagitassal feldisziteni!!!
Es Regen nem vilagvaros!!!!!! A kornyezo falvak sem !!!!!!!!!!!!
A hires felcsikrol ne is beszeljunk!!!!! Szanalmas!!!
4.
4-es
2016.12.06., kedd [17:28]
"Tusnádfürdőn is világítanak már az ünnepi fénydíszek" - ez igaz, de sajnos az utóbbi időben szinte minden héten 2-3 nap a város egy részén, a fő úton egy egész hosszú szakaszon az utcai világítás szünetel...inkább először ezt kellene rendbe hozni, s utána vagánykodjunk a díszítéssel...és a 20 ezer lejes ünneplőbe öltöztetésről inkább nem írok semmit...Tisztelettel!
3.
Csiki István
2016.12.06., kedd [16:57]
Az autonóm terület nem tud pénzt utalni ilyen költségekre? Bezzeg a sokat átkozott román városok jobban néznek ki.
2.
szereda66
2016.12.06., kedd [14:10]
De 48.000 lejt koltottek a diszkivilagirasra. Arra lennek kivacsi, pontosan mire ennyi penz, hisz semmi uj feny nincs es meg a regiek sincsenek mind kitéve.
1.
szereda
2016.12.06., kedd [12:03]
Csikszereda meg pont olyan siralmas mint az elmult evekben....
Hozzászólások5