Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Már csak az emlékekben élnek tovább a gyárépületek Már csak az emlékekben élnek tovább a gyárépületek

Kovács Attila | 2017.01.10. [12:58]

Csíkszeredában a Hargita utcára néző irodaépületeken kívül semmi sem marad az egykori Vasúti Építőanyag és Gépgyártó Vállalat (IPICCF) és a szomszédos, Erdőgépesítési, Szállítási és Útépítési Egység (UMTCF) üzemcsarnokaiból, műhelyeiből. Folyamatban van a bontás, a tulajdonos értékesíteni szeretné a területet.

umtcf-hamerock-bontas-pnt-2_bA két irodaház kivételével a többi épületet lebontják. Új befektetésre is van ígéret

Mivel a két irodaépület a helyén van, a Hargita utca felől nézve nem annyira feltűnő a két egykori vállalatnál zajló munka. Az Akác utca felől közeledve viszont szembetűnő, hogy a volt műhelyek, csarnokok egy része már a földdel vált egyenlővé, másokat pedig részben romboltak, bontottak le az ott dolgozó erőgépek. Mindenütt törmelék, összetört beton födémekből, oszlopokból kiálló vasalatok – a bontást végző cég ezek értékesítésének jogáért vállalta a feladatot. Alapos munkát végeznek, a két volt ipari vállalat nemsokára csak az emlékekben és archív felvételeken él tovább.

umtcf bntas gn 004_b

A terület és az ott található ipari épületek tulajdonosa egy székelyudvarhelyi cég, amely azután vásárolta meg ezeket, miután a két céget felszámolták. Tavaly indították el a bontás előkészítését, amelyhez minden szükséges lépést megtettek – a polgármesteri hivatal bontási engedélyt adott ki, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség pedig beleegyezést bocsátott ki – tájékoztatott Pethő József, a székelyudvarhelyi cég ügyvezetője. Ez utóbbi dokumentum szerint a volt Hamerock Metall tulajdonát képező épületek bontása történik meg összesen 18 350 négyzetméteren, gépi eszközökkel, robbantás nélkül. A belegyezés előírja, hogy a munkálatok során keletkező hulladékot a törvény által előírt módon kell kezelni, illetve a zajszintnek sem szabad túllépnie a megengedett értéket.

umtcf bntas gn 002_bRá sem lehet ismerni az egykori üzemcsarnokokra. A földdel teszik egyenlővé

Pethő József kérdésünkre elmondta, a két irodaház megmarad, és ha befektetőket talál hozzá, akkor ott lakásokat alakítanának ki. A volt üzemcsarnokok bontására viszont azért van szükség, mert a területet értékesíteni fogják, a vásárlónak pedig így van rá szüksége, és arra is van ígéret, hogy egy külföldi cég kezdhet ott tevékenységet. Hozzátette, a létesítmények 90 százalékát le akarják bontani, a közműhálózatot – víz, szennyvíz- és gázvezetékeket – nem érinti a munkálat. Mint Pethőtől megtudtuk, jelenleg még törvényszéki eljárás is van folyamatban a területen lévő egyik parcella és egy épület miatt, amelyet használója sajátjának tartja azt, és emiatt perel a céggel.

umtcf bntas gn 001_b

Kérdésünkre Albert Sándor csíkszeredai városi főépítész azt mondta, telekkönyvileg több részből áll a terület, több épület van, és nem mindegyik helyzete volt tisztázva, mert bonyolult volt a csődeljárás, ezért perek is vannak folyamatban.

Több ezer ember munkahelye volt

A két vállalat fénykorában, az 1970-es, ’80-as években több mint háromezer embernek biztosított munkát, az 1989-es változások után megtörtént a privatizáció, majd később a cégek Csibi István vállalkozó érdekeltségébe kerültek. Legtovább, 2008 januárjáig az IPICCF jogutódja, a Hamerock Metall Rt. üzemelt, akkor az alkalmazottak tömegesen távoztak a kirobbant munkakonfliktus nyomán. A munka azután nem indult újra, a Hamerock Metall és az UMTCF-HAR nevet viselő cég ellen az adósságok miatt csődeljárás indult, a per 2015-ben fejeződött be, a cégeket felszámolták.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
22.
szent keresztbanya
2017.01.12., csütörtök [22:56]
http://www.agerpres.ro/comunicate/2014/02/03/comunicat-de-presa-dna-14-10-53
21.
:)))
2017.01.11., szerda [18:26]
mennyit fizetnek neked ezért?? nevetséges vagy...
20.
Köszönjük udmr!
2017.01.11., szerda [16:13]
@kig:
A '89-es fordulatig volt piaca a székelyföldi termékeknek. A csíki traktoroknak is. Mi változott '89 után? Az, hogy sok kicsi éhes rabló lépett a komcsik helyébe és fékevesztett rabolhatnékjuk közepette a földdel tették egyenlővé a székelyföldet.
Ceausescu végnapjaiban a székelyföld az országos átlag szintjén volt. Ma a sor végén vagyunk. És lesz ez még rosszabb is, mert túl sokan vannak az olyan észlények, mint te.
19.
Köszönjük udmr!
2017.01.11., szerda [16:06]
@kig:
Bizonyára. De nem az én feladatom volt találni. Nem én kaptam a nagy suskát a találásért. Én csak figyeltem - a hozzád hasonló észlényekkel ellentétben.
Pont akkoriban, amikor a csíki traktorgyárakat rabolták és rombolták szét - hőnimádott udmr-s előljáróid - pont akkoriban adta a román TV színesbe, hogy Egyiptomba keresik a román traktorokat. Ez csak egy ellenevetés a te beszűkült tudatodra.
Aztán, ha talál piacot, ha nem, attól még nem szükségszerű a gyárak szétrablása, lerombolása. Azokat a gyárakat át is lehet alakítani. Nem hallottál még ilyesmiről? Járjál máskor másik templomba!
18.
érdekeses
2017.01.11., szerda [15:53]
Székelyudvarhelyen van cég melyik a világ piacra dolgozik miért nem lehetett volna Csikszeredában is,de a traktorgyári gépeket inkább eladták ocskavasnak mint az itteni válalkozoknak.Most már lehet mondani ki vesz téglát.
17.
kig
2017.01.11., szerda [13:35]
Bizonyára találtál volna piacot a világpiacon minden székely termékre.SZÜKÖN HISZEM.Adja a fennvaló épits és értékesitsd.
16.
Köszönjük udmr!
2017.01.11., szerda [13:20]
Eszemnél. És van is. Képzeld el!
Honnan veszed, hogy a udmr-hez semmi "közül"? Te vagy esetleg a semmi "közül".
Kinek akarod te beadni, hogy csíxeredába akár csak egyetlen fogpiszkálót is arrább lehetett tenni a udmr engedélye nélkül? Ki az a hülye, aki neked ezt elhiszi? Legfennebb magadból csinálhatsz hülyét ezzel a udmr-párti dumáddal.
Köszönjük udmr!
Ui.
Olyan nem létezik, hogy "RMDSZ". Csak olyan van, hogy: udmr. Mert ezen a néven van bejegyezve. Neked se esne jól, ha mondjuk Gheorghe néven lennél bejegyezve az anyakönyvbe és valaki le-György-özne. Ugye? A udmr-nek se esik jól.
15.
14
2017.01.11., szerda [13:10]
Már amelyik megmaradt! Mert, hol van már a "Technoutilaj", a cérnagyár, az alsó bútorgyár, a Lenm-metal, a Józesf Attila, stb? A Matrica is csak a valamikor létszámának a 10%-át foglalkoztatja. Szóval, hagyjad "Székely-Udvarhely"-t!!!
Ui.
Székelykeresztúron még szomorúbb a helyzet.
14.
eszednél vagy? van egyáltalán?
2017.01.11., szerda [13:07]
Olyan személyeket ismerek, akiknek abszolút semmi közül az RMDSZ-hez, de a megszűnt, elhagyatott, lerombolás előtt álló csíki gyárak berendezéseinek eladásából gazdagodtak meg, építettek villákat, indítottak vállalkozásokat, élnek gondtalanul. Igaz, nem egészségesen. Hm. A munka kockázata.
13.
Tahó
2017.01.11., szerda [12:58]
mi a bajod a Márton Áron szoborral ?! Te sikerültél giccsesre, tehénlepény ! Jobban tetszett neked a szakadozott tapstér, úgy-e ? A vadkapitalizmusnak semmi köze nincs a szoborhoz, az Iliescu-féle banditizmus és a kedvező polikai szelet kihasználó igazgatók és sleppjük felelősek a gyárrombolásokért. Apropó: Székely-Udvarhelyen miért maradtak meg a gyárak ?
12.
Köszönjük udmr!
2017.01.11., szerda [12:09]
@zyx:
Itt most nem is az "egéssz román ipar"-ról beszélünk. Csak a székelyföldiről. Nem kötelezték a románok, hogy tönkretegyék a székelyföldi gyárakat / munkahelyeket! Azokat mind-mind helyi vezető értelmiségünk tette tönkre / rabolta szét. Ha egész Romániában mindenütt a földdel tették egyenlővé az ipart, a székelyföldön nem lett volna kötelező követni a többiek rossz példáját. És az lehetett volna az autonómia. Az igazi autonómia! Amit még ki se kell harcolni ilyen Izsák-féle nevetséges pótcselekvésekkel. Innen kezdődik az autonómia: nem követjük önként és dalolva mások rossz, meggondolatlan viselkedését. Gondold el, ha mi megőriztük volna azt amink volt, most még a románok is felnéznének reánk. Így viszont meg csak lesajnálnak mondván, hogy ők se jobbak nálunknál.
Köszönjük udmr!
11.
fegyház
2017.01.11., szerda [06:45]
Csíkszeredában 27 éve udmr-önkényuralom van. Úgyhogy nincs mit makogj.
10.
S.O.S.
2017.01.10., kedd [21:24]
Felvásárlás,induló befektetés? Ekkora hazugságot! Ez pont úgy fog járni mint a csíki pláza! Köpjetek szembe ha nem!
9.
zyx
2017.01.10., kedd [20:54]
az öntőde sajnálni valo
nem épp az udmr tette csutakra egéssz román ipart ugyhogy vannak bajok
8.
vikivuki
2017.01.10., kedd [20:00]
Ez is az udmr szamlajara irhato..... bontasi engedelyt tudnak adni....a teruleteket visszaszolgaltatni az egykori tulajdonosaiknak bezzeg nem.... es az orokos szenatorok dollarmilios vagyona csak gyarapodik....
7.
rq27pq
2017.01.10., kedd [19:35]
Ó hogy forrna beléd a szusz!!
6.
ismeretlen877
2017.01.10., kedd [18:41]
Hat igen megint csak RMDSZ sem gyar igazgato sem munka konfliktus senki sem hibas csak is az RMDSZ
Mar nevetseges amit egyesek muvelnek!Es ezt ezt a Csiki Hirlap engedi!Elvegre ugy-e demokracia van nem?????Sajnos egyesek igy fogjak fel a demokraciat!
5.
Köszönjük udmr!
2017.01.10., kedd [17:40]
Tedd hozzá, hogy nem azzal van baj, hogy meggazdagodtak, hanem azzal AHOGYAN. És még azt is tedd hozzá, hogy a székelyföldi rablások, rombolások 99%-ban a udmr számlájára írhatók. Na, ezeket választotta most vissza az istenadta -
immár hetedszer.
A régi kommunisták - Fazakas János, Király Károly, stb. - kiudvarolták Európa legvéresebb szájú magyarfaló diktátorától, hogy gyárakat építsenek a székelyföldre, hogy a székely ne kelljen elvándoroljon a szülőföldjéről. A hőnimádott udmr-nk meg pillanatok alatt egy részét szétrabolta a többit meg lerombolta. Ezeket választotta most vissza az együgyű istenadta.
Köszönjük udmr!
4.
demokracia? :))))))
2017.01.10., kedd [17:24]
Sajnos már csak emlék, amikor ott gyárak voltak, amelyekben több ezer dolgozott. "Hála" a jelenlegi vadkapitalista rendszernek, megszüntették a munkahelyeket, emberek ezrei hagyták el a várost, a többi pedig készül elmenni, de szerencsére van egy giccses Márton Áron szobor a központban, sok székely zászló, stb. Köszönjük néked kapitalizmus, RMDSZ és a többi 89 utáni párt+kormány, köszönjük neked demokrácia! És nem, nem vágyom vissza Ceusescu diktatúrájába, de ami az elmúlt 26 évben történt, az egyszerűen lopás és egyesek korlátlan meggazdagodása!
3.
Aki ott kereste kenyeret
2017.01.10., kedd [16:43]
E ket ceg sorsa ragyogo peldaja annak,hogy mikent tettek tonkre,raboltak szet Kozep-Keleteuropa nemzeti vagyonait a birodalom,es az oket kiszolgalo helyi nomenklaturista pribekek,az arulok.Melyen aron alul jutottak epuletekhez gepekhez,ingatlanokhoz,hogy azutan tobbszoros aron uzerkedjenek vele.Adja Isten,hogy az arulok kapjak meg melto buntetesuket!
2.
hargitai fecskemadár
2017.01.10., kedd [13:40]
Nem fogják!

Gondolj bele vannak olyan területetek, amit direkt nem adtak vissza a jogos tulajdonosának, sőt jó szokás szerint még nem is kártalanították.
Átjátszották a saját, vagy épp valamelyik nagyhaver kezére.

És ezek a nagy becsülettel rendelkező előjáróink...
1.
nagyonokos
2017.01.10., kedd [13:22]
[Nem ütötte a mércét]
Hozzászólások22