Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Lépni kell, mielőtt baj lesz: az újtusnádi Olt-híd a csicsói sorsára juthat

Iszlai Katalin | 2016.11.17. [10:34] | Utolsó módosítás: 2016.11.17. [10:37]

Szakértői vélemény szerint annyira meg van rongálódva az újtusnádi Olt-híd, hogy a javítások már nem segítenek. A helyzet megoldása nem tűr halasztást, a naponta áthaladó teherautók állandó veszélyben vannak.

ujtusnad hid vn 002_bSürgősen új hídra van szükség Újtusnádon

A Tusnád Ásványvíz Rt. húsz tonnás teherszállító autói nap mint nap használják az Olt-hidat, az előírások szerint azonban csak legtöbb 5 tonnás terhelést bír meg az építmény. Balázs-Bécsi Zsolt, a cég vezérigazgatója ottjártunkkor elmondta, már 1999 óta 20 tonnás teherautókkal szállítják az árut, az 5 tonna felett behajtást tiltó tábla pedig azóta ott van.

„A téli és a nyári időszak függvényében változik, de a szezonban naponta akár 20–25 kamion is áthajt a hídon, s ezenkívül még sokan használják, ugyanis ez egy bekötőút. Már háromszor feljavítottuk a hidat, amelybe a közbirtokosság is besegített. A legnagyobb probléma az, hogy a tartópillérek megrozzantak, a sok használattól pedig meglazultak a kövek. Ennek következtében nagyon kockázatos a hídon átkelni, viszont számunkra ez nagyon fontos, mert ha nincs híd, nem tudjuk folytatni a tevékenységünket. Fontos lenne újraépíteni, a helyi önkormányzat is partner ebben, de kicsi a falu, így kicsi a költségvetés is. A megyei önkormányzat segítségére is szüksége lenne. Mi munkával, azaz személyzettel mindenképp tudunk segíteni, és ha van törvényes lehetőség arra, hogy anyagilag is hozzájáruljunk, az elől sem zárkózunk el. Ha zöld utat kapna a kezdeményezés, tavasszal neki lehetne fogni. Egyébként volt már rá példa, hogy beszakadt, és az utánfutó eldőlt, de személyi sérülés szerencsére eddig nem történt. A baj viszont az, hogy bármikor történhet, s ezt nem kellene megvárni” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Tusnád polgármestere, György József elmondása szerint szakértői véleményt kértek a híd állapotával kapcsolatosan, és az eredmény szerint annyira meg van rongálódva, hogy a javítások már nem segítenek, teljesen ki kell cserélni. „Az elsőrendű kérdés az, hogy miből lehetne ezt finanszírozni, hiszen körülbelül 3 millió lejbe kerülne egy új átkelő. Már a tűzoltóság jelentéseiben is benne van, hogy nem felel meg a híd az elvárásoknak. Van új hídterv, minden megvan, csak a finanszírozása jelent gondot. Sokrétű ez a kérdés, már 10–15 éve fennáll a probléma, de eddig nem sikerült előrelépni. Közvetítettük a problémát a megyei tanács fele, meg fogjuk nézni, hogy milyen lehetőségeink vannak, esetleg kormánytartalékból vagy más alapból tudnak-e erre keretet teremteni, ugyanis ez egy sürgősségi kérdés” – tette hozzá György.

ujtusnadi kamion 001_bTeherautó a rossz állapotban lévő tusnádi Olt-hídon. Nem kockázatmentes az átkelés

A téma kapcsán Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét is megkérdeztük. Elmondása szerint egy reális tervre van szükség. „Aktualizálni kell a mostani tervet, vagy újat kell készíteni. Ahogy ez megvan, várom a polgármester urat a további közös lépésekről egyeztetni, ezt már megbeszéltem vele. Ehhez persze oda kell állnia minden érdekelt és érintett félnek, és meg kell keresni a jó megoldást” – emelte ki Borboly.

Másabb hozzáállást vár a közbirtokosság

Rafain Zoltán, a tusnádi közbirtokosság elnöke érdeklődésünkre elmondta, minden segítséget megadnak, amennyiben ez a hozzáállás kölcsönös a közbirtokosság és az önkormányzat között.

„Olyan helyzetbe kerültünk, hogy egy önkormányzat által kiállított igazolás miatt a közbirtokosság
elég nagy támogatástól esett el: mi is és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) illetékesei is elmondták, hogy hogyan kell kiállítani az említett igazolást, de nem aszerint állították ki, ennek következtében pedig elvágták a területalapú támogatást a legelőkre. Megpróbáljuk ezt jogi úton orvosolni, továbbra is együtt szeretnénk működni az önkormányzattal, de amíg nem oldjuk meg a problémát, addig lezárjuk az egyéb támogatásokat, hiszen nem lesz rá keretünk, ugyanis 120 ezer euró körüli veszteség érte a közbirtokosságot. Erre nem számítottunk, így ha ma kellene segítsünk a híddal kapcsolatosan, akkor nem lenne amiből. Mindig nyitottak voltunk, és azok is leszünk, viszont sajnos jelenleg ilyen helyzetbe kerültünk. Együtt, egy faluban élünk, amit tudunk meg kell tegyünk egymásért: ha megoldódik ez az ügy, mindenképp segíteni fogunk”– tette hozzá Rafain.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
15.
falubeli
2016.11.21., hétfő [10:58]
A falun vegig menni nem lehet ,agyrazkodast kap az ember nem beszelve az autokrol,hogy szet hull ha vegig haladsz az uton. Az ex polginal legalabb betomtek a lyukakat a csatlos emberei.Gyorgy ur is valamit tomessen mar ,at astak az ut testet es tiszta libikoka. Az olt hidat a birvizgyar nyugodtan javitathatja mert jo ara van a isten adta boriznek ,de a sajat faludba csak penzedert kapsz borvizet es valamikor az oseink furattak a borvizeket .koszonet az URAKANAK.
14.
szekelybiro
2016.11.19., szombat [00:50]
" „Aktualizálni kell a mostani tervet," (???)

Okos, okos... Cukrot neki.
13.
hargitapista
2016.11.18., péntek [11:36]
Nem az ujságiro tehet rola ha a ceg es a vezetese ennyire felelotlen! Nap mint nap ott jarnak (evtizedek ota)!!!!! Kar terelni az fizesse az uj hidat aki tonkretette!!!!!!
12.
felcsikipistata
2016.11.18., péntek [08:47]
Felcsiki János'Kit érdekel ki-é a kocsi,ay már igen kinek syállit és ott a tábla ha erről ha arrol.
11.
Bocs....
2016.11.17., csütörtök [23:17]
A sok kommentalo azt sem tudja,hogy az 5 tonnás tábla a híd melyik felén van. A a falu bejáratánál nincs is tábla. A kamionok bemennek a faluba,vagy legyen az bármilyen teher szállító,és amikor jönnek vissza,akkor Hoppa ott van egy 5 tonnás tábla. Most kérdem én,hogy hol jöjjön ki a faluból az a gépjármű,anélkül hogy ne menjen rá a hídra. Az újságíró miért nem készített fotót a híd másik feléről????Mert ott nincs semmilyen tiltó tábla.
10.
Felcsiki Janos
2016.11.17., csütörtök [22:43]
A borvizgyarnak tudtommal nincsenek es soha nem is voltak 20 tonnas autoi. Az ujsagiro valamit felre ertett. Szallito cegekkel dolgoznak.
9.
Alcsiki Istvan
2016.11.17., csütörtök [22:31]
Miben voltunk mi jeddig is obbak mint a dambovicapartiak, kiveve a husveti sorbanallast?
8.
Csiki Istvan
2016.11.17., csütörtök [21:28]
Kedves Borboly Csaba, a régi tervet Ön fogja megfizetni? KI döntöte el, hogy a jelenlegi terv nem jó???
7.
Csiki Istvan
2016.11.17., csütörtök [21:26]
Tehát:
"A Tusnád Ásványvíz Rt. húsz tonnás teherszállító autói nap mint nap használják az Olt-hidat, az előírások szerint azonban csak legtöbb 5 tonnás terhelést bír meg az építmény. Balázs-Bécsi Zsolt, a cég vezérigazgatója ottjártunkkor elmondta, már 1999 óta 20 tonnás teherautókkal szállítják az árut, az 5 tonna felett behajtást tiltó tábla pedig azóta ott van."
Kérdem én, ebben a sz.r országban azóta valaki büntette meg őket? Ha nem, akkor semmivel sem vagyunk jobbak, mint a dambovicapartiak! Balázs Bécsiék pedig ezek szerint magasról lesz....ják az egészet!!!
6.
imlifsdm
2016.11.17., csütörtök [18:46]
[Nem ütötte a mércét]
5.
Engineer5
2016.11.17., csütörtök [12:53]
5 tonnás útra nem hajtunk 20 tonnás kamionnal, mert beszakad. Világos, nem? Tárolják a vizet túloldali raktárban és rakodjanak ott. A vezérigazgatónak lehetne annyi esze hogy nem kockáztatja a hidat és a sofőrök testi épségét!
4.
ujtusnadi atyafi
2016.11.17., csütörtök [12:35]
A hídat eddig is a cég javította fel, most is felajánlotta a segítségét, holott nem csak ő használja, hanem az egész falu. Új hídat nem tud építeni, mert nem az övé, sem a régi híd, sem a terület, sem az út, sem az Olt. Nem is az ő feladata, és nem is kapna rá engedélyt.
És azért mennek rá 20 tonnás autókkal, mert ez az egy híd van ahol Újtusnádra be lehet járni.

Próbáljunk meg az orrunknál tovább látni, mielőtt rosszindulatú kommenteket írogatunk.
3.
eloskodok a nep nyakan
2016.11.17., csütörtök [12:09]
A ceg annyi penzt kap hogy feltudna ujitani ha igy tonkretette. Gazdagok nemszeretnek adakozni sajnos ok mindent csak elhasznalnak es visznek! Csunya vilagot elunk akinek penze van mindent lehet regen ez mashogy volt!
2.
cegcegceg
2016.11.17., csütörtök [10:42]
Ezt már sehogz se értem ha ott atábla akkor miért mennek rá 2o tooás autokkal,miért nem büntetik ezt a tényt.Bezeg ha a rendörség elkap egy halandót csak egy kis hibával-mocskos a rendszám-már büntet.Tusnádon mindent syabad.Miért nem javitsa meg a hidat a cég,hisz ő rongálta meg és használja miért a falút kell ujra kirabólni mint a privatizálásnál.A privatizálás is megérne egy misét.
1.
Székely Atyafi
2016.11.17., csütörtök [10:38]
[Nem ütötte a mércét]
Hozzászólások15