Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Közösségeket köt össze a felújított Olt-híd Közösségeket köt össze a felújított Olt-híd

Kömény Kamilla | 2016.11.05. [16:34] | Utolsó módosítás: 2016.11.05. [20:01]

Ünnepelt pénteken Csíkszentimre közössége: két falurészt összekötő hidat avattak fel és tűzoltó látványudvart nyitottak meg. Vasárnap ünnepi szentmisén emlékeznek az egyházközösség védőszentjére, Szent Imrére.

csikszentimrei hidavato vn 015_bSokan vettek részt a felújított híd felavatásán

Felavatták pénteken a felújított csíkszentimrei Olt-hidat, amely Bedecs falurészt köti össze Pálszeggel. A helyszínen Kencse Előd polgármester köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy egy korszerű, biztonságos hidat használhatnak a helyiek, amely tulajdonképpen összeköti a falurészeket, az embereket.

csikszentimrei hidavato vn 002_b

A híd történetével kapcsolatban elmondta, ezen a helyen évtizedeken keresztül fahidak szolgálták a helyieket, az Olt vizének szabályozása után 1980-ban készült el a most felújításra került építmény. Az elmúlt harminchat év alatt többször eszközöltek rajta javításokat, de még így is egyre leromlottabb állapotba került. Ráfért tehát a felújítás, amelyre mintegy 300 ezer lejt fordítottak: 149 ezer lejt a helyi, 110 ezer lejt a megyei önkormányzat, míg 42 ezer lejt a helyi közbirtokosság biztosított ‒ ismertette a részleteket a községvezető.

csikszentimrei hidavato vn 006_b

Ezt követően a helyi 5–8. osztályos diákok táncos villámcsődületét tekinthették meg a szép számmal összegyűlt helyiek. Az ifjak arra hívták fel a figyelmet, hogy milyen fontosak egy település életében a hidak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában kiemelte, a jelenlévők nagy száma is azt bizonyítja, hogy érdemes folytatni azokat a munkálatokat, amelyekhez a helyiek javaslatára hozzáfogtak. A beszédet követően Balló Imre közbirtokossági elnök, Korodi Attila parlamenti képviselő a Bedecsi hídfőn elhelyezett emléktáblát, míg Borboly Csaba és Kencse Előd a Pálszegi hídfőn lévő emléktáblát leplezte le.

csikszentimrei hidavato vn 012_b

A helyi nyugdíjas klub tagjai fánkokat, pálinkát kínáltak a csípős hidegben összegyűlt tömegnek, közben elhangzott egy részlet Reményik Sándor Egy virág úszik című verséből, ami után a helyiek többsége a hídról a folyóba dobta az általuk hozott „remény virágait”. Besötétedés után tűzijáték következett.

csikszentimrei hidavato vn 018_b

Megnyitották a látványudvart

Szintén pénteken nyitotta meg kapuit a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat látványudvara, amelyben a valamikor Szentimrén használt, régi tűzoltóeszközök kaptak méltó helyet. A tűzoltószertár mellett kialakított udvarban bárki megtekinthet többek között egy régi tűzoltó szekeret, egy régi motor-, illetve kézi hajtású pompát, valamint a felvonulásokon használt Trabantjukat. Bocskor András, a helyi önkéntes tűzoltóparancsok érdeklődésünkre azt is elmondta, már az alakulat megszervezésekor tervezték egy hasonló létesítmény kialakítását, mivel az említett eszközöket mindeddig külön helyiségekben tárolták. Mostantól bárki egy helyen tekintheti meg ezeket. A látványudvar kialakításához szükséges anyagiakat a helyi önkormányzat biztosította.

Vasárnap ünnepi szentmise keretében emlékeznek az egyházközség védőszentjére, a település névadójára.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
9.
sapkás
2016.11.08., kedd [16:34]
Borboly elvtárs jó hogy jött az avatóra mert maga nélkül semmi se történik. Igaz az idén nem volt méztermés de nekünk is jut egy kicsi a mézes bödönből nem csak az elvtársaknak, mint régen. Ezt ígérik úton útfélen.
8.
Nagysapkás
2016.11.08., kedd [15:51]
[Nem ütötte a mércét]
7.
fuggetlen
2016.11.07., hétfő [10:07]
Haljátok emberek? Én szerintem a helyieknek ez a híd létfontosság. Miért kel kommentálni sületlenségeket? Tisztelettel!
6.
:-)
2016.11.07., hétfő [06:27]
minden alkalmat ki kell használni, h. a vezér nyilvánosan is vállon veregethesse önmagát : idézet a hídavatóról : Hajrá B. Cs.... :-)
5.
csicsoi
2016.11.06., vasárnap [18:25]
Szerintem a csicsói hidra már nem jut se pénz, se idő, mert közben nekifognak a repülőtérnek, előbb azt fejezik be, az fontosabb! A teheneket a csicsóiak majd repülőn szállitják ki a mezőre :))))
4.
hajrá B.CS.
2016.11.06., vasárnap [12:33]
Kérdem,hogy a csicsói hídfőkre mikor akarja ,,feltűzni" a megkopott emléktáblákat??Egy rendes kivitelező cég,pontos felügyelet alatt max.5 hónap alatt készít el egy ilyen hídat!!
Szerencse,hogy türelmes még a nép,de a választások előtt még bemehetnek a megye házához,szimpátiából!
3.
sicusicu
2016.11.06., vasárnap [09:16]
Ma már Borboly nélkül egy hídat sem lehet felavatni rendesen.
2.
trabis
2016.11.05., szombat [22:25]
Az ilyen avatások mindig jól jönnek, "igérgetőjánoséknak" ! Csak az a baj , hogy 26 év alatt nem előre , hanem hátrafelé haladtunk az önjelölt képviselőinknek hála! Az erdélyi magyarság számaránya nem hogy szaporodott volna ,hanem jocskán megcsappant ! Hát eredmény ez, udemerés urak?Miért is kellene ismét a Parlamentbe beszavazni titeket?????????
1.
udemere
2016.11.05., szombat [20:51]
Korodi mit keresett ott? Talán az RMDSZ adott pénzt a hid felujitására, vagy csak kampányolni ment oda?
Hozzászólások9