Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Kéz a kézben járt a munka és az ünneplés Munka és ünneplés a káposztáskertben

Iszlai Katalin | 2016.10.15. [18:59]

A már hagyományosnak számító káposztavágás és -vásár rengeteg érdeklődőt vonzott idén is a szépvízi Nád-dűlőbe, ahol a munka mellett az értékesítésnek és az ünneplésnek egyaránt kiemelt szerep jutott. A termés nagyon jó volt – mondták a gazdák.

kaposztavagas gn 001_b

A hideg és csapadékos időjárás ellenére szombat reggel ismét benépesültek a Gyimesek felé vezető út mellett található káposztaföldek. A területet már a kora reggeli órákban ellepték a káposztavágásra igyekvő borzsovai, szentmiklósi, illetve szépvízi gazdák.

kaposztavagas gn 005_b

A lovas szekereket, utánfutós traktorokat és egyéb járműveket telepakolták a helyi jellegzetességnek számító lapos fejű, vékony héjú káposztával. A gazdák szerint az idei év mezőgazdasági szempontból nagyon jó volt, elégedettek voltak a terméssel.

kaposztavagas gn 006_b

A délelőtti órákban már igazi vásári hangulat alakult ki a helyszínen, a színpad körül felállított standoknál helyi termékeket, többek között házikenyeret, kolbászt, mézet és szörpöt lehetett vásárolni.

kaposztavagas gn 015_b

A rendezvény hivatalos megnyitóján elsőként Ferenc Tibor, Szépvíz polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. „Ez egy ünnep számunkra, ha szétnézünk, látszik, hogy dolgozunk. A munka mellett ünnepelni gyűltünk össze, hiszen a káposztavágás az utolsó mezőgazdasági munka az esztendőben. A székely ember itt hálát ad, és megünnepli, hogy sikeresen befejezte a gazdasági évet, megköszöni, amit az Isten adott, és reménykedik, hogy a családját el tudja tartani” – hangsúlyozta a polgármester, majd felkérte Gábor Zoltán plébánost, hogy áldja meg a termést.

kaposztavagas gn 032_b

Már ötödik éve látogatja a káposztavásárt Szépvíz testvértelepülésének, a magyarországi Újkígyósnak polgármestere, Szebellédi Zoltán. „Örömmel vagyunk itt, és mindig örömmel térünk vissza Szépvízre, hiszen nagyon jó itt együtt lenni magyar testvéreinkkel, és látni azt az okosságot, ahogy intézik a sorsukat. Egymástól nagyon sokat tudunk tanulni, és nagyon fontos a régi hagyományokat visszahozni az életünkbe, ehhez kölcsönösen erősítenünk kell egymást” – emelte ki a polgármester.

kaposztavagas gn 041_b

Bíró László, az idei díszvendég település, Csíkmadaras polgármestere a megnyitón annak fontosságáról beszélt, hogy akkor kell ott lenni valahol, mikor igazán szükség van a segítségre.

A megnyitót követően a dűlőben felállított színpadon elkezdődtek az előadások, felléptek a csíkmadarasi hagyományőrző csoportok, a szépvízi Pozdorka néptánccsoport, a csíkszentmiklósi Cserebojtos néptánccsoport, valamint a csíkborzsovai és az újkígyósi citerazenekarok. Ezzel párhuzamosan zajlott a főzőverseny, melyre 12 csapat nevezett be, továbbá az Őszi betakarítás címmel meghirdetett rajzversenyre beérkezett munkákat a színpad mellett tekinthették meg a résztvevők.

kaposztavagas gn 045_b

A finomabbnál finomabb káposztás ételeket szakmai zsűri pontozta, értékelésük szerint a harmadik helyen a szépvízi Új Csapat végzett, második lett az ülkei Ü.S.T.B.E. csapat, a legízletesebbet pedig a szépvízi Faluvégi Menyecskék főzték. A főzőverseny mellett a legnagyobb – 8,2 kilogrammos – és a legkisebb káposztát is díjazták, utóbbi azonban a község vezetőjének elmondása szerint annyira kicsi volt, hogy nem is tudták megmérni.

kaposztavagas gn 036_b

A helyszínen tombolát is lehetett vásárolni, melynek szerencsés nyertesei káposztáshordóval és káposztafőző fazékkal lettek gazdagabbak. A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, hiszen a szépvízi gyermekotthon részére káposztaadományokat gyűjtöttek. 

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
19.
nemcsökött
2016.10.23., vasárnap [22:39]
Jobb lenne, ha te fejeznéd be a csemerkedést. Ha igazán ünnepelnél, nem azt néznéd ki van ott. Szégyellheted magadot, s belébújhatsz a fődbe.
18.
Aki ott volt
2016.10.17., hétfő [13:44]
Te szerencsétlen senkiházi fejezd be az ész osztást, tanulj meg viselkedni a politikusok védelmét pedig a pártok választási gyűlésein gyakoroljad. Ilyen fehérje halmazok miatt mind Te, nem lehet méltóság teljesen ünnepelni!
17.
csökött
2016.10.17., hétfő [13:44]
[Nem ütötte a mércét]
16.
lalangaléta
2016.10.17., hétfő [13:21]
A lényeg, hogy a káposztavágás hála Istennek szép ünneppé sikeredett. A többi csak fanyalgás. vannak akik azért nyitják ki a honlapot, hogy minden hírnél levadásszák a számukra ellenszeveseket s kiöklendezzék magukból a ganyét, miközben nincs pofájuk szemtől szemben a nyilvánosság elé állni s ott intézni bajukat,
Vagyis gerincnélküliek.
15.
Törpe
2016.10.17., hétfő [13:16]
[Nem ütötte a mércét]
14.
nemcsökött
2016.10.17., hétfő [08:04]
Ezek szerint te még a szövegértéhez sem értesz? Kötözködés igen, igazság nuku? Jajajaj!
13.
A liberalizmus ellen
2016.10.17., hétfő [07:56]
,,Ünneprontókám, egyszer vizsgáld meg első beírásod igazságtartalmát, szállj magadbam, s utána cikizz másokat, jó?''
Ezt a mondatodat elemezve meggyőződtem, hogy kivel van dolgom. Egy hozzászólásból szerinted melyik az első? Neked magyar nyelv, szövegértés, szövegértelmezés problémáid vannak!
12.
nemcsökött
2016.10.16., vasárnap [20:41]
Ünneprontókám, egyszer vizsgáld meg első beírásod igazságtartalmát, szállj magadbam, s utána cikizz másokat, jó? Bárcsak téged is úgy neveltek volna, mint engem, akkor nem itt tartanánk. Úgyhogy azzal foglalkozz, amit írtál.
Amit én írtam annak semmi köze gyuzrccsánymarkóhoz, azok a te szellemi ideáljaid. Teccikérteni, köcsögöcske?
11.
A liberalizmus ellen
2016.10.16., vasárnap [20:31]

Te,nem vagy hibás,ezt a nevelést kaptad, neked csak az otthoni hét év hiányzik amit ebben a földi életben pótolni nem lehet!
Ez a gyurcsány&markó stílus lehet,hogy neked tetszik,de az emberek többségének nem.

10.
nemcsökött
2016.10.16., vasárnap [19:50]
Lehúzhatod magad a vécén. Rosszul tippeltél öcskös.
9.
kecskefej
2016.10.16., vasárnap [19:45]
Na az ilyen kretén birkák miatt mint te ,vannak még ott ahol vannak ezek,és herdálják a közpénzt mindenféle agyalágyult hüjeségekbe,most inkább nem sorolom.Mond neked fizetnek is ezért,vagy csak meggyőződésből vagy ilyen bősz pártkatona?
8.
nemcsökött
2016.10.16., vasárnap [18:59]

Ha a polgármesteri hivatal a szerevező, akkor a politika ott van, te hernyó. Másképp-lásd függetlenek pl. a híres néppártosok- labdába sem rúghatsz. Úgyhogy ne prüszkölj. A pőolitika azt jelenti, közjó, Ha valaki tesz a közjóért, a közösség tagjaként ott a helye örömben, bánatban. (...) Fanyaklosz mi, hogy neked nem jutott a fazékból? Kapálj többet, s lesz neked es, majom. Nem a reklám a lényeg, hanem a részvétel. A te céged reklámai hol vannak, mi?

7.
csökött
2016.10.16., vasárnap [18:42]
[Nem ütötte a mércét]
6.
Egy igazi csíki
2016.10.16., vasárnap [15:32]
Én tisztában vagyok vele és arra is gondoltam amire Ön, sőt le is írtam. Tehát ha nyalni akar a Heineken a magyar fogyasztóknak magyarul, akkor tisztelje meg azzal hogy helyesen használja a magyar nyelvet. annál is inkább hogy reklámfelületen használja!
5.
kecskefej
2016.10.16., vasárnap [15:08]
[Nem ütötte a mércét]
4.
netudmeghogy
2016.10.16., vasárnap [11:32]
[Nem ütötte a mércét]
3.
Szépviz
2016.10.16., vasárnap [09:20]
Ön szerint kinek a sátra a képgalérián?
2.
Egy igazi csíki
2016.10.15., szombat [22:07]
A hagyományt úgy is lehet ápolni, hogy a fogyasztót megtiszteled azzal hogy helyes magyarsággal szólítod meg tisztelt "csiki sörgyár", nem úgy ahogy a Heineken cég reklámsátrain olvasható! Lásd a mellékelt képgalériát.
1.
Kacsó&Lakatos
2016.10.15., szombat [20:42]
Gratulálunk az Új csapatnak,valóban nagyon finom volt a főztjük.
Hozzászólások19