Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Két év várakozás után folytatódik a tusnádi ravatalozóépítés

Kömény Kamilla | 2016.12.19. [17:55]

Két évnyi „huzavona” után újra dolgoznak a tusnádi ravatalozónál, miután módosítottak az eredeti terveken. Várhatóan tavasztól már használhatják is az eddig hiányolt létesítményt.

tusnadi ravatalozo vn 002_bKint és bent is zajlik a munka

Egy hónapja újra dolgoznak a tusnádi ravatalozónál, a külső és belső tennivalókkal egyaránt foglalkoznak a munkások. Az épületet korábban pirosba felépítették, de két éve leállt a munkálat, miután a plébános nem értett egyet az eredeti tervekkel, a tervező viszont nem hajlott a módosításra – ismertette érdeklődésünkre Csont Ede. A 2014-ben Tusnádra helyezett plébános meglátása szerint a tervekben szereplő elképzelések nem voltak liturgiai szempontból átgondolva.

„Nem terveztek oda egy oltárt, márpedig mi misével együtt ott végeznénk a szertartást, ha már van ravatalozónk – erre azonban nem gondoltak. Ugyanakkor helyszűke is volt, mivel az eredeti tervekben nem volt lehetőség sem oltár, sem ravatal elhelyezésére. Nem terveztek az épületbe sekrestyét, emiatt szükséges volt a hidegházból kialakítani egy arra alkalmas helyiséget, így a túlméretezett hidegház kérdése is megoldódott. Nagy probléma volt az is, hogy a külső teraszról semmilyen audiovizuális kapcsolat nem volt a belső térrel, ahol kevesen férnek el. Számomra viszont az volt a lényeg, hogy a szertartásba minél többen bekapcsolódjanak” – részletezte a fenntartásait a lelkipásztor.

Az erre vonatkozó módosításokat két évnyi egyeztetés, az érvek ütköztetése után eszközölte a tervező, így jelenleg újra zajlik a munka.

A ravatalozó terveit készítő Keresztes-Nyírő Erikát is megkérdeztük a téma kapcsán, aki elmondta, valóban amiatt állt le a munkálat, mert a plébános nem értett egyet az eredeti tervekkel, ő viszont a szakmai szempontok miatt nem bólintott rá minden felvetett javaslatra. Mostanra viszont sikerült eljutniuk addig, hogy kisebb módosítások révén véglegesítették a terveket a továbbhaladás érdekében.

A helyi tanács és közbirtokosság vállalta fel a ravatalozó kivitelezésének költségeit, amelyre az előbbi a megyei önkormányzattól kért és kapott is támogatást. Eddig mintegy 200 ezer lejt fordítottak az épület kivitelezésére, a közbirtokosság pedig egy tartalékalapot is elkülönített erre a célra, ebből fizetnék ki év végén az idén elvégzett munkát – avatott be Csont Ede. Elképzeléseik szerint, amennyiben minden megfelelően halad, tavasszal befejeződhetnek a munkálatok. Azt követően kerülne beszerzésre a belső bútorzat.

Rafain Zoltán, a tusnádi közbirtokosság elnöke elmondta, fontosnak tartják ennek a munkának a támogatását is, hiszen az ők dolguk a helyiek segítése a „bölcsőtől egészen a sírig”. Az elnök rámutatott, már több ízben utaltak pénzt a finanszírozásra, a legutóbb – azt is már két éve – mintegy 100 ezer lejt. Továbbra is segítik a hasonló kezdeményezéseket, de ebben az esetben is azt vallják, hogy habár céljuk a munkálat mihamarabbi befejezése, minden forrással élni kell, nemcsak rájuk számítani – tisztázta Rafain Zoltán. Megjegyezte azt is, minél többen járulnak hozzá a megvalósuláshoz, annál többen érzik magukénak a végeredményt.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
Szl
2016.12.20., kedd [09:26]
Egyre több rossz koncepcióval megfogant épület jelenik meg. Ugyanakkor egyre több fiatal építész van. Csak halkan kérdem. rosszabb az oktatás? Túl könnyen jutnak be a felduzzasztott számú egyetemekre, túl könnyen szerznek diplomát és tervezési jogot a fiatalok?
1.
12345678
2016.12.20., kedd [08:07]
Csak éppen ne most kezdjenek vakolni.....
Hozzászólások2