Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Három csoport tanulhat majd a kozmási óvodaépületben

Kömény Kamilla | 2016.12.07. [14:13]

Tágas és korszerű – ezekkel a jelzőkkel illette az épülő csíkkozmási óvoda termeit a helyi  iskolaigazgató. A kivitelező az év végig kell befejezze az építkezést, utána az óvoda körüli terület rendezése következik.

kozmasi ovoda vn 001_bMíg kívül már befejezték...

Szeptember közepén még a falak kialakításával, keddi ottjártunkkor már a belső szerelési, vakolási munkálatokkal foglalkoztak a csíkkozmási óvoda kivitelezői. Kozmáson a délutáni foglalkoztató kialakítását követően idén tavasszal hozzáfogtak egy óvoda létesítéséhez is, amelynek kivitelezéséhez a szükséges összeget 2008-ban hagyta jóvá a Világbank, de a költségeit csak most támogatta.

kozmasi ovoda vn 004_b...addig belül még zajlanak a szerelési, vakolási munkálatok

Területrendezés jövőben

A területrendezéshez, a parkolók, játszótér, fásszín kialakításához szükséges pénzt a jövő évi költségvetésből különítenék el – ismertette Szántó László polgármester. Mint mondta, a tennivalók megvalósításához az előzetes számítások szerint 330 ezer lejre van szükség, ez azonban még változhat a közbeszerzési eljárás során. A tervek szerint a kivitelező elvégzi a teendőket az év végéig, így az önkormányzatra hárult tennivalók közbeszerzési eljárása elindítható jövő év elején. A legjobb esetben a területrendezési munkálatok után új épületben kezdhetnék a tanévet szeptembertől a település legkisebbjei.

A mintegy 777 ezer lejes finanszírozás az óvoda felépítésére vonatkozik, az épület közművesítése – villany, fűtés, víz bevezetése – az önkormányzatot terheli. Szántó László, a kozmási polgármester kiemelte, először az építő kell befejezze a munkát, csak azt követően csatlakoztatják a hálózatokra az épületet. Továbbá tisztázta, a víz-, villany- és fűtésrendszerek kialakítását is a munkások végzik, az önkormányzatot a csatlakoztatás díja terheli, emellett az épületet körülvevő terület rendezését is nekik kell megoldaniuk.

Csillag Ottó, a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola igazgatója elmondta, a készülő korszerű épület három csoportnak biztosít majd helyet, mindegyik teremhez külön mosdó is készül. Meglátása szerint több szempontól is hasznos lesz az új épület, rövidesen tágas, napfényes, illetve korszerű termekben tanulhatnak a gyermekek. Az adminisztrációs oldalát nézve pedig könnyebb lesz a kapcsolattartás az ellátó intézménnyel. Mintegy száz óvodáskorú gyermek oktatása zajlik a településen, idén két kiscsoportot kellett indítani – avatott be az igazgató. Hozzátette, annak ellenére, hogy így a három osztályteremre négy csoportnyi gyermek „jut”, nagyon örülnek az új épületnek, mert a fennmaradó egy csoportnak könnyebb megfelelő körülményeket teremteni, mint annak hiányában négynek. Jelenleg az önkormányzat épületében kialakított termekben tanulnak a helyi óvodások.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
8301
2016.12.08., csütörtök [21:49]
Itt úgy hiszem,nem az elfogadásról van szó..hanem az osszeferhetetlensegrol. Amennyiben a tanügy es az illetékes szervek figyelembe vennék hogy más kultúrából es súlyosan eltérő eletkorulmenyekkel rendelkező gyermekekről van szó,es ennek megfelelően specifikus csoportokat hoznának létre,talán nem vinnék el más helységekbe a magyar gyermekeket. Mert a gyerkőcök jövője szempontjából sajnos nem elegendő ha ismerik a falubeli társaikat...
5.
eritett tobgyerekes szulo
2016.12.08., csütörtök [20:46]
Lassan el kell fogadni mert ez a valósaság őket mert ok is gyerekek, el is vihetjük saját gyerekeinket de előbb utóbb azzal ütközünk hogy falubeli gyerekeket nem ismerik egymást. amúgy minden faluban akad akar a szomszéd óvodában is van jó számában vannak roma gyerekek talán meg olyanok sincsenek mint a kozmasiak.!!!!
4.
bobi
2016.12.08., csütörtök [19:42]
Ilyen gondolkodással még ebbe az óvodába sem vennének fel téged. Valahol a bölcsődénél kellene kezdeni veled...esetleg.
3.
Jodita
2016.12.08., csütörtök [16:23]
Azt elfelejtettek emliteni a cikben ,hogy az iden indult ket csoport roma nemzetisegu,a helyi gyerekeket meg szomszed falvakba viszik ovodaba.Fejlodunk rendesen
2.
negro cuki
2016.12.07., szerda [19:17]
[Nem ütötte a mércét]
1.
csilagoség
2016.12.07., szerda [17:31]
Ez pazarlás magas fokon egy ekkora épületbe egy hadsereg fél el nem három csoport-egy csoportban maximum 2o gyerek-de hát kampányba jól mutat.
Hozzászólások6