Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Gyógyszer volt a mérgezettnek vélt húsgombócokban

Iszlai Katalin | 2017.01.11. [20:14]

Olyan gyógyszereket találtak a tavaly év végén Csíkszeredában zöldövezetekre kihelyezett húsgombócokban, amelyek emberi és állati felhasználásra egyaránt alkalmasak. Az eredményre való tekintettel már nem fordul rendőrséghez a Pro Animalia Alapítvány.

mergezett-husgomboc-fb2_b

Novemberben írtunk a Csíkszereda különböző pontjain kihelyezett, az akkori értesülések szerint valószínűsíthetően mérgezett húsgombócokról. Száva Emese, a taplocai kutyamenhely ügyintéző igazgatója tavalyi beszélgetésünkkor éppen a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságon volt, hogy leadjon egy mintát a gombócokból, ugyanis az előírások szerint amíg nem bizonyosodik be, hogy mérget tartalmaznak, a rendőrség nem indít eljárást. Az ügy megoldása azonban mostanig váratott magára, ugyanis kiderült, hogy megfelelő felszerelés hiányában Hargita megyében nem tudják elvégezni a vizsgálatot, így az alapítvány a fővárosba küldte a mintát.

A bukaresti Országos Állat-egészségügyi és Diagnosztikai Intézet laboratóriumában hosszas huzavona után nemrég megvizsgálták a mintát, és továbbították az eredményt az alapítványhoz. Száva Emese szerdán elmondta, nem méreganyagot, hanem gyógyszert találtak a húsgombócokban.

„A hivatalos eredmény szerint olyan összetevőt találtak, amit emberi és állati felhasználású gyógyszerként használnak, nagyobb mennyiségben pedig káros az állatok egészségére. Ezzel a problémával már akkor sem fordulhatnánk a rendőrséghez, ha mérget találtak volna, ugyanis eltelt két hónap. Ennek ellenére nem bánom, hogy végigszenvedtük ezt a folyamatot, mert az egyértelmű, hogy nem egy jószándékú dolog volt, és továbbra is követni fogjuk a hasonló eseteket. Véleményem szerint nem a kóbor kutyák ellen irányult ez az akció, sokkal inkább a »ne pisiltessék a bokraink alá a kutyáikat« típusú megmozdulás volt. Ez egy örök konfliktus a városban a kutyás és nem kutyás emberek között. Arra volt jó, hogy egy bizonyos ideig biztos senki sem viszi arra a kutyáját, ahol úgy gondolja, hogy bármilyen baja lehet. A kóbor kutyáknak bárhová ki lehetett volna szórni, például a szemetesek mellé, de ezek a gombócok gondossággal azokon a zöldövezeteken voltak kihelyezve, amelyek tömbházak körül találhatók. Ez azonban nem egy járható út, és ha még lesz ilyen, megpróbálunk utánajárni” – húzta alá Száva Emese.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
ugyanmár
2017.01.12., csütörtök [09:32]
Párhuzamosan a kutyatartókat is kellene nevelni és a felelőtleneket büntetni! A tömbházban tartott kutyák után MÉG EGY SZEMÉLYT SZIGORÚAN BETENNI! Aki játszótérre viszi a kutyáját, azt keményen megbüntetni! Számtalan dolog lenne, de elvakultak ezek az állatbarátok! Annyit még csak, hogy a sok fiatal, aki kutyát tart, jobban tenné, ha gyereket csinálna és azzal játszadozna!
2.
Szép világban élünk...
2017.01.12., csütörtök [10:38]
Téged véletlenül nem számolnak duplán a közköltségben? Amilyen b*nkó vagy két h*lyét is kiteszel :)
3.
Hern
2017.01.12., csütörtök [11:26]
Érdekes, csak az a problémája egyeseknek, ha a kutyák oda pisilnek, az nem zavarja ezeket, ha az emberek szarnak, vagy hugyoznak oda.
4.
Endre.
2017.01.12., csütörtök [13:59]
Egyetértek az első hozzászólóval. A bunkó jelző sokkal inkább a második hozzászólást illeti. A kommentelők problémája a zsigerből reagálás.
Egyetértek azzal, hogy a tömbházakban egy személy költségét nyugodtan kifizetheti a kutyatartó, ami magába foglalja a lift költséget (rendszeresen le kell hordani a kutyát), takarítást, szemételhordást, lépcsőházvilágítást. Ahogy a dohányzóknak nincs mit keressen a játszótéren, az állatoknak sincs. A dohányzás nem árt annyira a gyereknek, mint a homokozóba került állati ürülék. Ebben az észrevételben mi a bunkóság? Nem az állattartás ellen beszélek, mivel imádom a kutyákat, csupán a civilizált városi állattartás mellett foglalok állást, ami nem zavarhatja a lakosságot.
5.
na így na
2017.01.12., csütörtök [16:03]
Akkor végül mi a következtetés, hogy meggyógyítani akarták a kutyákat, nem megmérgezni??? S ezen csámcsogtak két hétig a buzgó "állatbarátok"? Minden kutyásnak amelyik közterületen szarassa a kutyáját helyben 1000 lej büntetés kéne s amelyik a tömbházban kutyát tart annak legalább egy személyt betenni plusszba +50%-ot az ugatásért.
Hozzászólások5