Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Ezt éltük meg erdélyi magyarként 2016-ban Ezt éltük meg erdélyi magyarként 2016-ban

MTI | 2017.01.01. [16:31] | Utolsó módosítás: 2017.01.01. [18:42]

Romániában a júniusi önkormányzati és a decemberi parlamenti választások határozták meg a 2016-os év politikai eseménynaptárát. A választások következtében az erdélyi magyarságnak sikerült megerősítenie önkormányzati és parlamenti képviseletét, a sikerhez azonban a román állam intézményei is hozzájárultak a közösség által magyarellenesnek ítélt intézkedéseikkel.

szavazas dec (BA)-3_bA kiváló mozgósítással az RMDSZ-nek decemberben sikerült megfordítania támogatottsága évtizedes csökkenő tendenciáját

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) decemberben magyar kihívó nélkül mérette meg magát a parlamenti választásokon, a Magyar Polgári Párttal (MPP) kötött együttműködési megállapodás eredményeként azonban az MPP két jelöltje is befutó helyre került az RMDSZ jelöltlistáján. Besegített a kampányba Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, valamint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

A kiváló mozgósítással a szövetségnek sikerült megfordítania támogatottsága évtizedes csökkenő tendenciáját, és a szenátusban a szavazatok 6,24 százalékával kilenc, a képviselőházban pedig a szavazatok 6,18 százalékával 21 mandátumot szerzett. Az RMDSZ-re leadott szavazatok aránya megközelíti a magyarság 6,5 százalékos romániai számarányát. A szövetség képviselete nagy mértékben megújult: a parlamenti mandátumot szerzett harminc magyar politikus közül 17-en újoncok lesznek a bukaresti törvényhozásban.

A jó előjelek már a júniusi önkormányzati választásokon megmutatkoztak, melyeken a magyar pártok jelöltjei összesen 210 polgármesteri tisztséget szereztek: 195-öt az RMDSZ, 13-at az MPP, illetve kettőt az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) koalíciója. Az RMDSZ-nek sikerült visszaszereznie a négy éve elvesztett Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét, Marosvásárhelyen azonban a teljes magyar összefogás sem volt elég a várost 2000 óta vezető Dorin Florea leváltására.

Korond kozseghaza felirat leszedes (BA)-3_bLevették. A székelyföldi magyarság 2016-ban sem érezhette a román állam intézményeinek kisebbségbarát megnyilvánulásait

Az RMDSZ-nek a megyei önkormányzatokban is jó alkukat sikerült kötnie, amelyek révén a fölényesen uralt székelyföldi Hargita és Kovászna megye mellett Maros, Szatmár és Bihar megyében is megszerezte a megyei önkormányzati elnöki tisztséget.

A választási sikerekhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a romániai magyarság 2016-ban sem érezhette a román állam intézményeinek kisebbségbarát megnyilvánulásait. Folytatódtak a székely zászló kitűzése miatt, valamint a polgármesteri hivatalok homlokzatára felírt községháza és városháza feliratok miatt indított perek, amelyek többségét immár nem a prefektusok, hanem a székelyföldi románok érdekvédőjeként fellépő Méltósággal Európában Polgári Egyesület (ADEC) indította. E több tucat per szinte mindegyikében a magyar szimbólumok és a magyar feliratok ellen ítélt a bíróság.

sznt_megemlekezes_felvonulas_17_bA csendőrség közel száz személyt bírságolt meg a marosvásárhelyi tüntetés után

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett március 10-i marosvásárhelyi felvonulás és autonómiapárti tüntetés a hatóságok példátlan reakcióját váltotta ki. Noha a csendőrség szóvivője a rendezvény végén úgy nyilatkozott, hogy a tiltakozás rendbontás nélkül zajlott le, ugyanaz a csendőrség közel száz szervezőt és résztvevőt bírságolt meg összesen 70 800 lejre „be nem jelentett, be nem iktatott, vagy tiltott tömegrendezvény” szervezése, illetve csendháborítás miatt. A Maros megyei törvényszék júliusban jogerősen is kimondta, hogy a szervezők törvényesen jártak el, így sikerekkel indulhatott a bírságok érvénytelenítéséért indított pereskedés.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) az év során három olyan vizsgálatot is indított, amelyek magyar közösségi vezetők ellen irányultak, és amelyeket a közösség a hatóság túlkapásaként érzékelt. Február közepén Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert gyanúsította meg azzal, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy a város által felvett hitelt. A polgármestert 60 napra eltiltották a hivatala gyakorlásától.

antal_arpad_dna_02_mti_bAntal Árpád ellen is büntetőeljárást indítottak. Fotó: MTI

A DNA október közepén Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét gyanúsította meg befolyással való üzérkedéssel, és tiltotta el hivatala gyakorlásától. Az ügyészek szerint Horváth Anna közbenjárt a kolozsvári városházán dolgozó hivatalnokoknál annak érdekében, hogy egy beruházó gyorsabban kapja meg az ingatlanprojektjéhez szükséges jóváhagyásokat. Ellenszolgáltatásként hatvan fesztiválbérletet kapott, amelyeket később a választási kampányában segédkező az önkénteseknek adott át. Az ügyészségi eljárás során kiderült, hogy Horváth Anna 2016 februárja óta nemzetbiztonsági okokból állt titkosszolgálati megfigyelés alatt. E megfigyelés hozta felszínre a felfüggesztéséhez vezető ügyet.

November elejétől a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium működése lehetetlenült el az intézmény 2014-es létrehozása körüli vélt törvénytelenségek ügyészségi kivizsgálása miatt. A DNA az ügy kapcsán házi őrizetbe helyezte Maros megye román főtanfelügyelőjét, és kitiltotta az iskolából Tamási Zsoltot, a gimnázium igazgatóját.

katolikus_tunti-9922_bKiálltak Marosvásárhelyen a katolikus gimnázium igazgatója mellett

Barátságtalanul járt el a román kulturális tárca a magyar és a római katolikus közösséggel szemben decemberben is, amikor államtitkára nem képviselte a román állam beadványát, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező testülete nem sorolta a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút.

Az erdélyi magyarok megannyi rendezvény, esemény alkalmával ismerkedhettek Márton Áron gyulafehérvári római katolikus püspök életével, munkásságával. A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága 2016-ot a 120 éve született püspök emlékévévé nyilvánította. Az 1980-ban elhunyt Márton Áron hamvait szeptember végén kőszarkofágba helyezték a gyulafehérvári érseki székesegyházban, hogy a hívek könnyebben imádkozhassanak sírjánál a boldoggá, majd szentté avatásáért. A püspök mindenféle elnyomással szembeni következetes kiállása a 21. század elején is példamutató lehet az erdélyi magyarság számára.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
Megfelelő
2017.01.03., kedd [05:23]
Minden hiába kedves barátaim !"A sok lúd disznót győz."
3.
Süket
2017.01.02., hétfő [20:00]
"A választások következtében az erdélyi magyarságnak sikerült megerősítenie önkormányzati és parlamenti képviseletét." Hogy-hogy sikerült????? Hát eddig nem volt képvisilet????? Eddig is volt már több mint 25 éve de csak személyi ! Micsoda baromi maszlag!!!!!
2.
Muad'dib
2017.01.02., hétfő [12:06]
"A választások következtében az erdélyi magyarságnak sikerült megerősítenie önkormányzati és parlamenti képviseletét."

Ezt így nem tartom helyesnek. Sajnos ők nem az erdélyi magyarságot képviselik, hanem saját magukat. Ha az erdélyi magyarságnak egyszer sikerülne a propaganda tévék elől felállnia, akkor rádöbbenne a szomorú valóságra. Addig is marad minden a régi.
Egy dolgot hadd jegyezzek meg: az rmdsz ugyanazzal a párttal szövetkezik, akinek a prefektusai már évek óta borsot törnek az orruk alá. Hol az igazság uraim? Ebből is látszik, hogy a személyi érdek előbb van a közösségnél.
1.
anonymusz,.
2017.01.02., hétfő [10:41]
Zászlózás, táblázás, otonómiázás, üres, süket hőbörgések. Ez folyik már negyed évszázada.
S közbe a székelyföld szépen, lassan, de biztosan hanyatlik a béka ülepe alá. Per pillanat, országos szinten a sor végén vagyunk. Na de van / lesz ennél lennebb is, mert erre voksolt a sok agyhalott.
És a fiatalok (és nem csak!) ugyanilyen szépen, lassan, de biztosan elszivárognak. S akkor, mit ért ez az egész negyedévszázados meddő cirkuszolás? Akkor, kinek a zászló, a otonómia???
Csak így tovább székelyek! Amint elnézem, messze van még nektek a lejtő alja. Amelyik nép ennyire esküdt ellensége önmagának, annak már külső ellenség nem is kell.
Hozzászólások4