Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Elkezdődött a Szent László-év

Molnár Melinda | 2017.01.03. [16:02]

Január elsején vette kezdetét és 2017 végéig tart a magyar kormány által kezdeményezett Szent László-emlékév. Ennek jegyében celebrálta az újévi szentmisét Böjte Csaba ferences szerzetes Déván. Udvarhelyszéken két istentiszteleti hely, számos freskó és gyógyítónak ismert forrás emlékeztet László királyra, Homoródszentlászló pedig a nevét viseli.

derzs projekt sajtaj AB-27_bA székelyderzsi vártemplom Szent László-freskóinak restaurálását 2016-ban fejezték be

A tavalyi Szent Márton- és Márton Áron-emlékév sikerén felbuzdulva a Báthory–Bem Hagyományőrző Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezésére hirdették meg a Szent László-emlékévet a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából – hangzott el az eseménysorozatot beharangozó decemberi sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád államtitkár elmondta, az emlékév célja, hogy széles körben megismertessék az uralkodó életét és tevékenységét. Erre 80 millió forint áll rendelkezésre. A programok lebonyolítását egy külhoni, civil és egyházi szakértőkből álló tanácsadói testület segíti, melynek elnöke Gaal Gergely. A testület munkásságát Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és a Szent László-év egyik kezdeményezője is segíti.

A programok között szerepel vándorkiállítás, ismereteket bővítő és az uralkodó személyét jobban megismertető ifjúsági vetélkedő, valamint tudományos konferencia. Tervezik még a nemzeti önbecsüléshez kapcsolódó pályázat kiírását, illetve a Szent László-énekeskönyv újrakiadását és terjesztését, valamint gyermektábor és sportverseny szervezését. Mivel I. (Szent) László az első olyan Árpád-házi uralkodó, aki összekapcsolja a közép-európai népeket, számítanak arra, hogy a magyarokon kívül horvát, lengyel, román és szlovák civil szervezetek, egyházak és politikai szereplők is részt vállalnak az eseménysorozatban. Az egyházépítő és hadvezér lovagkirálynak szentelt emlékévben a történelmi hagyományokra alapozva hatékony együttműködést terveznek a térség államai között.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Szent László lovagja
2017.01.03., kedd [20:31]
Már októberben elkezdődött a Szent László-év a gyulafehérvári főegyházmegyében.
Ezek most ébredtek vagy a sajtósok?
Hozzászólások1