Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Csak a tervek szintjén létezik a tehermentesítő út

Kovács Attila | 2017.01.10. [11:24]

A területek kisajátításának előkészületeinél tartanak Csíkszeredában a vasúti felüljáró hídtól a Rét utcáig tervezett új útszakasz esetében. Nem túl hosszú útról van szó, de több év után sem lehet tudni, mikor készülhet el.

elkerulout-vasutifeluljaro-pnt_bPárhuzamosan a vasúti sínekkel. Egyelőre csak a nyomvonal van meg, az útra még várni kell

Három évvel ezelőtt számoltunk be először arról, hogy a csíkszeredai vasúti felüljárótól induló, a Brassói utat a Rét utcával, ezáltal a taplocai elkerülő úttal is összekötő útszakasz megépítését szükségesnek tartja a város vezetősége. Ez biztosítaná azt is, hogy a Székelyudvarhely irányából Brassó felé, illetve ellenkező irányba tartó teherforgalom a vasúti felüljárót elkerülve haladjon át a városon. A szükségesség továbbra is fennáll, de egyelőre az előkészületeknél tartanak az út nyomvonalán levő magánterületek kisajátításának folyamatában.

Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester szerint folyamatban van a területek felértékelése, és a tulajdonosok beazonosítása. A kisajátítást követően a területet a város nevére kell telekkönyveztetni és tagosítani. Az alpolgármester megjegyezte, az út nyomvonala egy olyan területen megy át, amelynek jó része mocsaras, ugyanakkor közvetlenül a vasútvonal szomszédságában halad, ami azt jelenti, hogy a vasútvonal védőövezetéhez tartozik, így építkezni ott nem lehet. Az alpolgármester úgy értékelte, a szükséges területek kisajátítása ebben az esetben nem jár majd annyi problémával, mint a taplocai elkerülő út esetében történt. „Remélhetőleg minél hamarabb sikerül ezen túllépni” – tette hozzá.

Speciális alapozás

Korábbi információk szerint az út nyomvonalán, 1,2 kilométeren 16 méteres szélességben kell kisajátítani a területeket, amelyeknek összesen 23 tulajdonosuk van. Az is elhangzott, hogy a város itt is négyzetméterenként 0,5 eurós összeget fizet majd a tulajdonosoknak a kisajátításra váró területekért, akárcsak a taplocai elkerülő út esetében. A tőzeges, lápos terület miatt 600 méteres szakaszon speciális alapozás elkészítését tartották szükségesnek a tervezők, geotextília, georácsnak nevezett műanyag háló és törtkő alkalmazásával. A korábbi tervek szerint a nyolc méter szélességű úttestnek alapozás, kövezés után makadámútként egy évig kellene viselnie a forgalom okozta terhelést, ezt követően lehetne a hibákat javítani és aszfaltozni.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
3.
kicsiildi
2017.01.10., kedd [21:27]
A piaci árat kéne megadni az embereknek, tudtommal arrafelé a minimál ár legalább 5 Euró/nm. Mikor lesz az, hogy nem tolnak ki a magyar emberrel Csíkban? Mikor lesz az, hogy nem tol ki a magyar a magyarral?
2.
kuvikk
2017.01.10., kedd [20:37]
Az utóbbi időben nincs a somlyói járda bérbe kiadva pünkösdkor.
1.
vikivuki
2017.01.10., kedd [20:16]
De nagylelku az udmr a 0,5 euros araval....vajon mennyiert adja berbe a somlyoi jarda negyzetmeteret az arusoknak punkosdkor... ???
Hozzászólások3