Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Borboly: a megyei utakon készenlétben vannak a hóeltakarító gépek

Székelyhon | 2017.01.06. [19:47]

A megyei besorolású utak esetében a Hargita Megye Tanácsával szerződött vállalkozások készen állnak, és folyamatosan takarítják a havat, ahol szükséges – jelezte közleményben Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

kenosi teto-pa-7_bHelyzetkép a Kénosi-tetőn a péntek délelőtti órákban

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hétvégére előre jelzett havazás, hófúvás, jégképződés kapcsán megismételte a korábbi években is tett nyilatkozatát, mely szerint nem lehet az aszfaltig, feketére takarítani az úttestet – nincs az a pénz –, hanem a járhatóságot kell biztosítani, a megfelelő felszereléssel.

„Természetesen biztosítjuk a megyei kategóriájú utak járhatóságát a törvényeknek megfelelően, de kérem, mindenki fontolja meg, biztos-e, hogy halaszthatatlan az utazása ilyen időjárási viszonyok között” – idézi a közlemény Borbolyt.

Hargita Megye Tanácsának illetékesei arra kérik az utazókat, hogy indulás előtt alaposan tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról, annak megfelelő sebességgel haladjanak, illetve a körülményeknek megfelelően használják a világítást, a fényjelzéseket, valamint a bepárásodás elleni eszközöket, a láthatóság érdekében. A gépjárművet el kell látni téli gumival, csúszásgátló lánccal, lapáttal, kaparópengével és homokzsákkal – szól a figyelmeztetés. A gyalogosokat is óvatosságra intik az úttesten való átkelésnél, továbbá arra figyelmeztetik őket: csak a járdán közlekedjenek, vagy ha ez az adott szakaszon nincs, akkor a menetirány szerinti bal oldalon, mindkét irányból látható, fényvisszaverő ruházatban és világító eszközzel, amellyel jelezhetik jelenlétüket az úttesten.

Borboly Csaba utasítására a téli karbantartással foglalkozó kollégái négykerék-meghajtású terepjárókat kapnak a hétvégére. Hargita Megye Tanácsa honlapján részletes lista van a megyei besorolású utak téli karbantartásáról, illetve akciótervéről.

A beavatkozás e hétvégi menetrendje a 4–9 óra, a 14–18 óra és a 19 óra utáni időszakra szól. Emellett a megbízott vállalkozások a hóeltakarító eszközökkel szakaszonként járőröznek, és beavatkoznak annyiszor, ahányszor szükséges: hóekével eltolják a havat, vagy csúszásgátló anyagot (sót és homokot) szórnak le, a helyzettől függően – a szolgáltatást végző cég dönti el ezt: az általa megbízott illetékes személy, valamint az adott gépjármű vezetője.

Bővebb felvilágosításért vagy gond bejelentéséért hívható Hargita Megye Tanácsa téli karbantartási készenléti szolgálatának a száma: 0266 207 774. Kérik, hogy nagyobb baj, becsúszás stb. esetén hívják a 112-t is, mert akkor több állami szerv siethet a segítségükre.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
10.
gggggggh
2017.01.09., hétfő [00:07]
@VKI:
csik - gyergyo nem megyei ut ugy tudom.
9.
VKI
2017.01.09., hétfő [00:04]
Most , vasárnap délután és este későn is Csíkszereda és Gyergyószentmiklós között az út szánalmas volt, tessék ellenőrizni Borboly úr!
8.
Szabó Vilmos
2017.01.07., szombat [22:19]
Pénteken,6.-án a Gyergyó-Udvarhelyt összekötő úton a Libán tetőről vissza kellett fordulni, akkora volt a rántás. Hogyan takaritották akkor?Megyei besorolású út nem?
7.
bolboj
2017.01.07., szombat [13:17]
Egyetertek, de nem csak az iskolakat kellene borboly felfuggessze, hanem a hideg idojarast is! sot a ho se kellene az utra hulljon csak a sipalyakra, ellenkezo esetben neki szemelyesen kellene menni es az osszes utat es utcat hotalanitani, sot meg a kapuk elol is neki kene elhanyni a havat. Ez a minimum!
6.
jomunkasember
2017.01.07., szombat [12:11]
a diaktanacs bekemenyit cimu telenovella
5.
imlifsdm
2017.01.07., szombat [11:14]
Borboly azon kellen ugykodjon, hogy az orszagban nalunk volt a leghidegebb ma reggel, a kovetkezo napokra meg hidegebbet josolnak, igy fel kellene fuggeszteni az iskolakezdest, hogy a gyerekeknek ne kelljen menni iskolaban, Bukarestben nem volt -20 fok es megis felfuggesztettek az iskolakezdest!!!!
4.
Felelotlen munka
2017.01.07., szombat [10:45]
Csikszentsimonba, az utelagazastol Csikszentmarton fele, mindig amikor havazik megvarjak,hogy letapododjon es csak utanna kezdik el szorni feluletesen, ezert meg ha 2-3 cm ho van,akkor is sikos es tiszta jeg az ut.
Borboly ur nem csak a keszenletet kellene elenorizze hanem az elvegzett munka minoseget is.
3.
....
2017.01.07., szombat [10:14]
A gond az hogy ha este,éjel havazik nem takarittsák csak reggel fognak neki akkora letapodják és már nem lehet rendesen takaritani miért nem lehet éjel is pucolni az utestet,ja és ne mondja nekem senki hogy nem igyvan mert munkámbol kifojolag éjel 2-3 közt indulok utnak.
2.
boribou
2017.01.07., szombat [09:04]
[Nem ütötte a mércét]
1.
szopü
2017.01.07., szombat [08:57]
kommunista párt akcióban, sehol nincs rendesen eltakarítva a hó és nem is lesz ameddig borboly a vezír
Hozzászólások10