Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

„Graffitivonat”, amiből már alig lehet kilátni

Kovács Attila | 2017.01.04. [20:39] | Utolsó módosítás: 2017.01.04. [23:08]

Annyira telerajzoltak graffitikkel egy Csíkon is áthaladó személyvonatot, hogy az ablakokon is alig lehet már kilátni. A vasúttársaságtól érdeklődtünk, hogy szerintük ez így rendben van-e? Azt ígérték, megtisztítják.

festett vonat ISU foto_bAz összepingált szerelvény. Színes, de már zavaró (fotók: Hargita megyei tűzoltóság)

A Román Vasúttársaság (CFR) állományába tartozó egyik villamos motorvonatról van szó, amely valamiért a graffitirajzolók kedvencévé vált egy idő óta. A Regio besorolású szerelvény rendszeresen közlekedik Brassó és Maroshévíz között, általában a 14.30 óra körül Brassó irányából érkezett Csíkszeredába, de időnként reggel is járt az ellenkező irányba. Most éppen azért nem lehet látni, mert december 31-én reggel az egyik személykocsi Csíkszentdomokos közelében kisiklott.

festett vonat 1 ISU foto_b

A színes rajzok – falfirkák helyett nevezzük most vonatfirkáknak – jó ideje megjelentek a motorvonat mindkét oldalán. Mindaddig csak érdekes színfoltnak tűnt mindez, amíg csak a szerelvény alsó részét borították be ezek az alkotások. Amikor viszont a rajzolók nem elégedtek meg ezzel, és a vonat ablakait is kezdték befújni színes festékekkel, a jelenség az utasok számára is kellemetlen lett. A vagonok jó részében alig vagy egyáltalán nem lehet már kilátni az ablakokon, az utazók számára úgy tűnhet, mintha egy zárt vagonban vagy metrón utaznának.

tusnadfurdo vasutallomas vn 001_bA színes szerelvény nyáron, a tusnádfürdői vasútállomáson

A Román Vasúttársaság személyszállítási ágazatának (CFR Călători) sajtóosztályától érdeklődtünk, van-e mód arra, hogy az említett vonaton legalább az elfogadható kilátást biztosítsák az utasok számára, megtisztítva az ablakokat. Az illetékestől kapott válaszból kitűnik, a helyzetet ők is ismerik. „Az alacsony hőmérsékletek és a nagyszámú utas miatt nem lehet rögtön változtatni a helyzeten. A szerelvény a lehető legrövidebb időn belül meg lesz tisztítva” – írja válaszában a sajtószóvivő.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
KJB
2017.01.05., csütörtök [21:01]
@Tag:
Inox!
4.
tusvanyos
2017.01.05., csütörtök [17:36]
Party vonat
3.
Ioan
2017.01.05., csütörtök [10:39]
A probléma inkább azzal van, hogy a megállók nevei nincsenek kivilágítva, hogy legalább az ajtó kinyitása után lehessen látni, hogy hol jár az ember fia. 30 fok felletti hőmérséklet van ezen a vonaton, az ajtók nem csukódnak rendesen. Csikban 1 orát vesztegel, majd késik Csikszereda és Maroshévíz között garantáltan 20 percet. Igy az utazás Maroshévíz és Brassó között 6 óra 30 percet vesz igénybe legjobb esetben(ha nem siklik ki), ez 184 km.A cikk írójának ajánlom próbálja ki ha ütős cikket akar írni.
2.
12345678910
2017.01.04., szerda [21:00]
Nézheted ezt, hogy jól néz ki de nem látsz ki, hogy hol jár a vonat, még a végén elvisz a vonat!
1.
Tag
2017.01.04., szerda [20:51]
Szívesebben néznem ezeket a vonatok, mit a mocskos rozsdás többi vonatot. Így legalább van valami formája a vagonoknak. A graffitik legalább el takarják a rozsdát.
Hozzászólások5