Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Az extrém a mindennapi – a hideg- és hőhullámok hátteréről

Szász Cs. Emese | 2017.01.11. [13:55]

Félévszázados hidegrekordok dőltek meg kedden. Az előrejelzések szerint csütörtöktől jön a felmelegedés, de nem tart majd sokáig. Mi okozza ezt a hőmérsékletingadozást?

havazas56 (BA)_bHidegrekord és felmelegedés néhány nap leforgása alatt. Van magyarázat, globális

„Úgy ahogy az elmúlt években is a globális felmelegedésről beszéltünk, az idei hideget is erre tudjuk visszavezetni, a megbolydult légkörzés eredménye. Az utóbbi években a mediterrán ciklonok nagyon elszaporodtak. Ezek a Földközi-tenger medencéjében és főleg a keleti felében kialakuló alacsony légnyomású örvénylések, amelyek általában a Balkán-félszigeten keresztül Európa keleti részébe, Románia térségébe kényszerülnek vonulni, s ahogy jönnek felfelé, hozzák magukkal ezt a nagyon hideg, sarkvidéki levegőt. Persze nedvességet is hoztak, havazást, az egész Balkán-félsziget havas, s évtizedek óta nem látott jelenségek történnek, például Olaszországban, ahol mínusz 10 Celsius-fokot mérnek és havazásról szólnak a hírek” – mondja Makkai Gergely, a marosvásárhelyi meteorológiai központ vezetője.

A szakember hozzáteszi, ezek a mediterrán ciklonok sorozatban jönnek, volt egy december végén, van ez a mostani, s máris jön a következő, amelynek eleinte felmelegedő hatását fogjuk érezni, aztán megint a lehűlés jön. Úgyhogy nem örülhetünk sokáig az enyhébb télnek, jövő héten hasonló mínuszokra lehet majd számítani.

Makkai hangsúlyozza, az idősebb generáció arra emlékszik, hogy valamikor „normális időjárás” volt, amikor a tél tél volt, a nyár nyár volt, s megvoltak az átmeneti időszakok is. „Én még arra emlékszem, hogy annak idején, Mikuláskor lehullt a hó, és csak március 8-án olvadt el. Hetekig tartó normális időjárás volt, amelyet csak néha szakított meg egy rendellenes időjárás. Ma viszont az extrém helyzetek sorozatával találkozunk, és a normális esetek váltak ritkává. Ez is a globális felmelegedés következménye” – összegez a meteorológus.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
havasember
2017.01.11., szerda [20:22]
Nem, nem, az UDMR a hibás, hiszen nyugatrol jönnek a viharok.
5.
libi ellenes
2017.01.11., szerda [19:23]
Szerintem Orbán Viktor.
4.
jcsaba
2017.01.11., szerda [18:32]
Putyin a hibás ! Heee
3.
ano1234
2017.01.11., szerda [17:17]
Kedves olvaso,

Jo lenne ertelmezni is valamit mielott komentalsz. Az extrem ebben az esetben az , hogy egyik heten -20 -30 masik heten -1 -10. Regen a hideg idojaras beallt es nem valtakozott hetente.
2.
gondolja át mit mond
2017.01.11., szerda [16:00]
Azt mondja, hogy az volt a normális , hogy Mikuláskor lehavazott s Márc.8 kor elolvadt??? Ahhoz ilyen időnek kellett lennie, mint most!!! Mert Dec.1-től itt is hó van. Ha ez olyan extrém, akkor azt jelenti, hogy rég is extrém volt. Egész télán át tartó hóhoz hideg kell és hó. Amit most produkál, kár a meteorológus is fonákoljon.
1.
igaziok
2017.01.11., szerda [15:46]
A kormány váltás az oka.
Hozzászólások6