Székelyhon.ro
2017. február 21., kedd; Ma Eleonóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Az arisztokráciáról beszélgettek Csíkszeredában

Iochom Zsolt | 2016.12.14. [22:42] | Utolsó módosítás: 2016.12.14. [22:43]

Örökzöld téma, de nagyon fontos és érdekli az erdélyi közéletet az arisztokrácia sorsa, amely ezer éven keresztül vezette a magyarságot, és amellyel olyan méltatlanul elbánt a huszadik század – fogalmazott Zsigmond Barna Pál főkonzul Csinta Samu szerda esti könyvbemutatóján, Csíkszeredában.

Csinta Samu konyvbemutato (2)_b

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának Lázár-házi eskütermében telt ház előtt mutatták be Csinta Samu publicista Arisztokraták honfoglalása című könyvét szerdán este.

Házigazdaként Zsigmond Barna Pál köszöntötte a szerzőt és beszélgetőpartnereit, Vécsi Nagy Zoltánt, Nagy Kemény Gézát és Bánffy Farkast, mint az arisztokrácia ma élő tagjait, valamint Ferencz Csaba újságírót, aki az est moderátori szerepét töltötte be. A beszélgetés során közreműködött Nagy Lóránt gitárművész.

A magyar múlt szeletének a megmentését vállalták fel a kötetben bemutatott családok, sokan példaképként kezelik őket és nemzeti érdek az, hogy az ősi birtokok megmaradjanak, amelyek az elmúlt ezer év lenyomatai – hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál főkonzul.

Csinta Samu konyvbemutato (3)_bCsinta Samu

A huszadik század az erdélyi értelmiséget lefejezte, ezt kell nekünk és az utánunk jövőknek újraépíteni, újjá kell teremteni a mecénások, az iránymutatók táborát – mutatott rá felvezetőjében Ferencz Csaba újságíró.

Csinta Samu megítélése szerint sokkal nagyobb terhet viseltek a múlt rendszerben az arisztokrácia itthon maradt leszármazottjai, hisz teherként cipelték, hogy egy megsemmisítésre, elpusztításra szánt társadalmi osztály tagjai.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
nem mindegy
2016.12.15., csütörtök [08:32]
"mint az arisztokrácia ma élő tagjait"

mint az egykori nemesi arisztokrácia leszármazottjait, gondolom ezt szerette volna írni az újságíró
Hozzászólások1