Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A zászlófelvonás miatt megbírságolt Tőke Ervin pert nyert a román hatóságok ellen

MTI | 2017.01.06. [20:02] | Utolsó módosítás: 2017.01.06. [20:26]

Pert nyert a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, és a csíkszeredai csendőralakulat ellen Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csíkszéki elnöke, akit a rendőrség és a csendőrség is megbírságolt 2016 júniusában egy csíkszeredai köztéri zászlófelvonás miatt.

zaszlo3_bA zászlóelkoblást végrehajtó rendőr. Pert nyert Tőke Ervin az ügyben

Az első fokon eljáró csíkszeredai bíróság december végi ítéletében érvénytelenítette azt a tízezer lejes bírságot amelyet a Hargita megye zászlajának tekintett székely zászló nem törvényes felvonásáért rótt ki a rendőrség, csütörtökön pedig figyelmeztetésre enyhítette azt az ezer lejes bírságot amelyet a csendőrség egy betiltott rendezvény megtartása miatt szabott ki.

Tőke Ervin az MTI-nek elmondta: nem szabad megengedni, hogy a székely zászló ne jelenhessen meg Székelyföld közterein. „Ne gondolja a román állam, hogy ő a csíkszeredai főtér tulajdonosa. Én is résztulajdonos vagyok” – jelentette ki.

Tőke Ervin korábban elmondta: egy négyzetméternyi területet bérelt Csíkszereda főterén, és építési engedélyt kapott a polgármesteri hivataltól arra, hogy zászlórudat állítson fel ezen a területen. A zászlófelvonás meghirdetett ünnepélyének a délelőttjén azonban a városháza közrendi bizottsága kedvezőtlenül véleményezte az önkormányzati választások kampányzárására meghirdetett ünnepséget, Jean Adrian Andrei prefektus pedig megtámadta a bíróságon a zászlórúd elhelyezésére vonatkozó építési engedélyt.

Tőke Ervin – aki az EMNP csíkszeredai polgármesterjelöltje volt – közölte az eseményre összegyűltekkel, hogy a rendezvény elmarad, de felvonta a zászlót. A helyszínen tartózkodó rendőrök és csendőrök a politikust bekísérték a rendőrségre és megbírságolták, a zászlót pedig bűnjelként foglalták le.

Amint az MTI-nek Tőke Ervin elmondta, a per során arról próbálta meggyőzni a bírót, hogy a székely zászló nemzeti jelkép, és – ha a Hargita megyei önkormányzat a megye jelképévé is nyilvánította – a megyezászlóra vonatkozó szabályok miatt nem korlátozható egy nemzeti jelkép használata. Tanúkkal igazolta ugyanakkor, hogy ünnepséggel készültek a zászlófelvonásra, amit végül nem tartottak meg. Hozzátette: a zászlófelvonás nem egy bejelentésköteles rendezvény, hanem személyes akció volt.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
31.
bobi
2017.01.09., hétfő [10:41]
@8.:
Rossz hasonlat...
30.
8.
2017.01.09., hétfő [03:15]
Aki másképp gondolkodik az a székelység ellensége?
Aki elmondja, leírja eltérő véleményét az a székelység ellensége?

Kérlek sorold azokat a nemzeteket, amelyek a saját gyilkosaikat önként, kihangsúlyozom ÖNKÉNT!! példaképnek tekintik . . .

Új-Zélandon a tavaly referendumon döntöttek arról, hogy megtartsák-e vagy lecseréljék-e a lobogójukat. Ott számít az egyszerű emberek véleménye. Itt nálunk valakik valamilyen alapon kérdezés nélkül döntöttek. Volt-e társadalmi vita a székely megyékben arról, hogy melyik legyen a székelység lobogója? Nem! Ki hatalmazta fel az SZNT-t egy ilyen nagy döntés meghozatalára? Senki! Döntésüket ráerőszakolják a többségre, aki pedig nincs velük egy véleményen az ellenség??!! Ez a különbség egy civilizált társadalom, mint amilyen az új-zélandi és a székely gondolkodás között.

Hatalmas jelentősége van annak, hogy milyen zászló az alapja a jelenleginek! Ha nem lenne akkor senkinek sem lehetne kifogása az ellen, hogy a pesti hivatalokon a Habsburg lobogó lengjen, elvégre 300 évig az volt a hivatalos zászló, az alatt kellett éljen, harcoljon a magyar
29.
8.
2017.01.09., hétfő [02:53]
Csík és Gyergyó Kászonnal mindig együtt volt, sose voltak külön
28.
bobi
2017.01.08., vasárnap [22:29]
@8.:
"Szívem vágya, hogy a székelyek emelt fővel, büszkén vonuljanak igazi lobogójuk, szimbolúmaik alatt, hogy olyan embereket állítson követendő példaként az SZNT a székelyek elé, akiknek életén nincs szégyenfolt. Székely Mózes nem egy ilyen ember."
Ne haragudj, de az ilyenek, mint amilyen te vagy, azok a székelység legnagyobb ellenségei.
27.
bronx
2017.01.08., vasárnap [22:23]

"A jelenlegi lobogóval meg az a baj, hogy Székely Mózes fejedelemként haddal vonult Csíkszék és Háromszék ellen, azt feldúlta, székely falvakat pusztított el, székelyek ezreit gyilkoltatta le, illetve űzte el. Ma ennek a saját népét gyilkoló embernek a zászlaját (még pontossabban annak gyatra másolatát) erőltetik rá a székelyekre!!!".
Ma ennek semmi jelentősége nincs, ugyanis
a KÖZÉPKORT a KÖZÉPKORI ember szemével kell nézni! Bármeddig vissza lehet menni, hogy találj belső ellenségeskedést, de most nem ilyesmivel kell foglalkozni, mert ez nem vezet sehova."

26.
bronx
2017.01.08., vasárnap [22:17]
@8.:
Tehát az itt hozzászólók többségének nem az a lényeg, hogy üldöznek egy jelképet (bocs, de ha egy focilabda lenne a székelyek egyik jelképe, azt is üldöznék), hanem az, hogy milyen színekből áll(t), melyiket kell elfogadni. Rendkívül sikeres a román politika, pont ezért. Az emberek egymásnak esnek, ezek meg (jogosan) azt mondhatják: azt sem tudjátok, hogy mik a jelképeitek. Ez pont olyan román taktika, mint a népszámláláskor a "székely" kategória. Elég volt párszáz ember, és már is ki tudják jelenteni, hogy lám, csak ennyi székely van, úh. pofa be.
25.
Jozsi33
2017.01.08., vasárnap [20:05]
@8.:
egy apro pontositas,
az 5. szekely szek Gyergyoszek.
A tobbi rendben van.
A zaszlo kapcsan meg, ilyen az, amikor politikusok akarnak szakembert jatszani..
24.
8.
2017.01.08., vasárnap [06:07]
Nem azt írtam, hogy azonosult, hanem azt, hogy azonosulna!! Persze a választ nincs, ahonnan tudjuk.

A vörös-fekete zászlóról csak annyit: jól emlékszem, hogy 1990-ben és az azt követő években Csíksomlyón a Pünkösdi Búcsún még a vörös-fekete zászló volt kitéve, mint székely zászló, illetve azt lobogtatták, az alatt vonultak a székelyek (erről még fotók is vannak). Igaz akkor még nem volt sem SZNT, sem az általuk kitalált lobogó.

Saját véleményem az, hogy a vörös-fekete lobogó sokkal jobban kifejezi a székelységet, mivel a népviselet és a székelyhímzések színe is ez (nemcsak a jelenlegi HR megyében), de tudom, hogy igazi eredete még nem tisztázott.

A jelenlegi lobogóval meg az a baj, hogy Székely Mózes fejedelemként haddal vonult Csíkszék és Háromszék ellen, azt feldúlta, székely falvakat pusztított el, székelyek ezreit gyilkoltatta le, illetve űzte el. Ma ennek a saját népét gyilkoló embernek a zászlaját (még pontossabban annak gyatra másolatát) erőltetik rá a székelyekre!!! Ezalatt a zászló alatt szenvedett Csík- és Háromszék népe, ma meg alatt vonul??!!! Itt nagyon komoly ellentmondás van!

A székely szimbolúm a nap, és nem a nyolcágú csillag, ami jelenleg a zászlón van. Ezzel az a baj, hogy az indoklás szerint a nyolcágú csillag vagy nap azt a 8 székely széket jelképezi, amelyet a SZNT elképzelt a jelenlegi Székelyföld közigazgatási egységeként. Csakhogy a jelenlegi Székelyföldön történetileg csak 4 (!!) szék létezett: Maros-, Udvarhely-, Csík- és Háromszék. Ha az utóbbit tényleg szétszedjük az eredeti 3 székre: Sepsi-, Orbai- és Kézdiszékre akkor is csak 6 szék létezett a jelenlegi Székelyföldön. (Aranyosszéket nincs amiért most ide sorolni, mert az földrajzilag külön volt, s ma sajnos ott alig élnek székelyek.) Nincs, ahogy az egykori 6 széket egy 8 ágú nap vagy csillag jelképezzen! A múltban Sepsiszék keményen megküzdött azért, hogy Barót és vidéke ne legyen külön szék, hogy Sepsiszék egyben maradjon erre jön az SZNT és figyelmen kívül hagyva a történelmet, a székely múltat létre szeretne hozni egy olyan székely széket, amelynek létrehozása ellen a székelyek közdöttek.

Az SZNT nagyon rosszul választotta meg mind a zászló színeit, mind a szimbolúmokhoz fűzött magyarázatát. Cselekedetük felér a történelem hamísításával, vagy annak elferdítésével. Vagy nem tudják, hogy mit csinálnak (ami rossz), vagy nem ismerik a székelyek történelmét (ami még rosszabb).

Szívem vágya, hogy a székelyek emelt fővel, büszkén vonuljanak igazi lobogójuk, szimbolúmaik alatt, hogy olyan embereket állítson követendő példaként az SZNT a székelyek elé, akiknek életén nincs szégyenfolt. Székely Mózes nem egy ilyen ember.
23.
SZSZSZ
2017.01.07., szombat [21:37]
@8.:
Márton Áron nem azonosult a vörös-fekete színekkel, hiszen az ő püspöki címerében az ezüst pajzson elhelyezkedő betlehemi csillag és fenyőfa mellett, égszínkék alapra az arany Napot és Félholdat, valamint ugyancsak arannyal Krisztus monogrammját helyezte!

Egyetértek azzal, hogy az SZNT által elkészített Székely Mózest idéző zászló kissé gyatrára sikeredett, de attól még az égszínkék és az arany Nap, valamint az ezüst Félhold ősi székely (és nem csak székely!) szimbólumok! Székely Mózesnek ezüst sáv húzódott az égszínkék zászlóján középen!

A vörös-fekete soha nem volt a székely zászló színe! Az 1968-as megyésítést követően Hargita megye kommunista címerében a negyedelt pajzson (heraldikailag nézva) balról fent és jobbról lent jelenik meg a vörös-fekete székely szőttes vagy egyszerűsített székely szoknya színe, de jobbról fent és balról lent itt is az égszínkék szerepel, mi több a '68-as Hargita megyei kommunista címer kék alapú felső negyedében megjelenik az aranynap és félhold!

Ezek mellett a Hargita Kalendárium is időnként vörös-fekete csíkozású borítóval jelent meg a '70-es és '80-as években, de itt is találunk elég gyakori példát a kék színű kalendáriumborítóra is!

Talán a felsoroltak voltak hatással egyes székelyek tudatára, akik ma a vörös-feketét erőltetik. No meg Mária Terézia, aki a fáma szerint az "engedetlen" székelyeket állítólag azzal fenyegette meg, hogy vörös (vér) és fekete (gyász) lesz a színűk, ha nem hódolnak be! Ez a történet épp most, a Siculicidium-évfordulója kapcsán is aktuális!

Lassan el kell felejteni a kommunista (és talán a Habsburg?) hatalom által ránk erőszakolt "szimbólumainkat" és vissza kell térni a saját ősi jelképeinkhez!
22.
Diákonu
2017.01.07., szombat [18:02]
Most vissza fog kerülni a zászlonk a helyére ?? Mikor ??
21.
buendia
2017.01.07., szombat [17:34]
LOL !
Köszi az információt ,megnyugodtam !
20.
Versben mondom el
2017.01.07., szombat [16:30]
Talán mert polkorrektek akarnak lenni (nem mintha a szerkesztőség 90%-a értené a kifejezést). De hamarosan nagy átrendeződések lesznek, csak ők még nem tudják (LOL).
19.
buendia
2017.01.07., szombat [16:03]
Lehetne tudni miért nem ütötte a mércét a hozzászólásom ?
Talán azért mert szerettem volna tudni ,hogy a prefektus az áskálódáson kívül tett-e valami jót ?
18.
Versbe mondom bánatom
2017.01.07., szombat [15:33]
Székely-magyar porlik mint a szikla. S Londonban - hol turbános a sheriff az idegent gazdagítja. Itthon varjak tépázzák-alázzák zászlainkat. Gyáva népnek nincs hazája - kárognak.
17.
menasag
2017.01.07., szombat [15:00]

Szerintem itt mindenki átlépik a valós lényegen.
A zászló felvonása ugyan meg volt hirdetve az újságba de az még senkinek nem ad felhatalmazást, hogy közbeavatkozzon...így a rágógumis söndör is csak egy önkényes beavatkozó, úgymond öntörvényű, (...) buzgómocsing akinek nem lehetett hivatalos kiküldetése mivel az egész cirkusz nem is volt hivatalos...nem volt engedély meg hasonló szarságok ami a nagyonbuzgó állami szervek annyira őszintén végeztek.
..nincs senki aki ezeket megkérdezze vagy nem is akarják ?

16.
Firtos E.
2017.01.07., szombat [14:39]
Talán a zászlócirkuszon kívül vannak még egyéb teendők. A zászlós játékokra meg ott van a Néppárt, ott van Tőke Ervin, aki nagyon jól is csinálja. Mi a gond most megint? Nem örül, hogy felmentették egy tetemes pénzbírságtól?
15.
Firtos D.
2017.01.07., szombat [13:34]
Az RMDSZ-t nem nagyon érdekelte eddig a ,,ZÁSZLÓ ÜGY''most is egy magány személy kellet harcoljon a Hatósággal.Nem tudott de én szerintem nem is akart sajnos ennyit ér a mi szavazatunk,szavazunk de nem tudjuk kire!!!
14.
8.
2017.01.07., szombat [13:28]
Az a baj, hogy ez nem többszáz éves zászló, hanem csak egy 14 éves találmány. Ami ennek az alapjául szolgált annak a közepén nem a x@r színe volt, és pluszban még volt egy szimbólum. A jelenlegi csak egy gyatra másolata Székely Mózes zászlajának, amit a SZNT kérdezés nélkül ráerőszakolt a székelységre

Márton Áron valószínűleg a piros-fekete színű zászlóval azonosulna, arra lenne büszke, azt tűzné ki
13.
traktorista
2017.01.07., szombat [12:35]
@mal:
Az itt irogató udmr-s ügynökök, akik nem győzték ócsárolni eléggé Tőkét, azok most elismerő szavakkal fognak irni róla.
12.
PZoltán
2017.01.07., szombat [10:38]
@8.:
Viszont, ha Márton Áron élne akkor kitűzné ezt a több száz éves zászlót.
11.
hargitai fecskemadár
2017.01.07., szombat [10:35]
Kedves díszkretén!!!
Amikor a ponta nevezetű paprikajancsi elkezdte üldözni a magyar és a székely jelképeket, akkor szintén a judemere ott volt. Egyszer sem hallottam, hogy tiltakozott volna, ha igen is halkan tette, hogy meglegyen a látszat.

Nem a helyi judemereével van a baj, hanem a velejéig romlott "lótolvaj" központi vezetéssel...
10.
Tanga Nyika
2017.01.07., szombat [09:11]
Most Dan Tanasa kovetkezik
9.
fullzászló
2017.01.07., szombat [08:55]
végre megint egy zászlóshír, már vagy két napja nem volt semmi zászlóscikk, nagyon hiányzott, köszönjük, hurrrááááá, megint van Töke úrnak munkája, teszi vissza a zászlót
8.
8.
2017.01.07., szombat [08:46]
Mert amikor Márton Áron élt akkor ez a székely zászló még nem is létezett (ezt a zászlót csak 2004-ben találták ki)
7.
PZoltán
2017.01.07., szombat [08:42]
Az UDMR az UDMR-t képviseli.
(De miért nem maradhatott a zászlótartó a Márton Áron szobor mellett?)
6.
buendia
2017.01.07., szombat [08:10]
[Nem ütötte a mércét]
5.
Édes Erdély
2017.01.07., szombat [02:46]

Tudjuk ennek a képen látható, (...), székely zászló elkobzó rendőrnek a nevét?

4.
szerdai2
2017.01.06., péntek [23:26]
Szia, búsmagyar! A jó hírből is csak a mocskolódás jut az eszedbe? Eszedbeee?? Na, ez túlzás!
3.
szeredai2
2017.01.06., péntek [23:21]
vegre valami jol hir, de hol van az UDMR??? mit csinaltak? kepviseltek minket?
2.
mal
2017.01.06., péntek [21:09]
Orulok, hogy megnyerte a pert, de ilyenkor mi van? Valami karteritest kap-e? Vagy csak megteritik az ugyvedi koltsegeit es csokolom? Mert ha csak ennyi, akkor meg mindig vesztes az ugy. Az allami szervek egy csomo idot es energiat elnyertek tole (plusz a megfelemlitett emberektol).
1.
erdélyi2016
2017.01.06., péntek [20:54]
Gratulálok! Vissza a zászlót a térre!
Hozzászólások31