Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

2018-ban negyven új tömbház hőszigetelése kezdődhet el Csíkszeredában

Kovács Attila | 2016.12.16. [11:40]

A tavaly és idén tapasztalt kivitelezési hiányosságok, késlekedések és minőségi problémák ellenére úgy tűnik, Csíkszeredában töretlen a tömbház-hőszigetelés népszerűsége. Az új pályázati kiírásra negyven tömbház jelentkezett, a munka viszont csak 2018-ban kezdődhet el.

hoszigeteles vn 003_bHosszú előkészítés után kezdődhetnek el a munkálatok. Először pályázaton kell támogatást nyerni

A polgármesteri hivatal által meghirdetett újabb pályázati kiírásra, amelynek során európai uniós pénzügyi támogatás igényelhető a munkálatokra, negyven tömbház hőszigetelésére nyújtottak be dokumentumokat a lakástulajdonosi egyesületek. Igaz, ezek egy része nem teljes, de még kiegészíthetők – tudtuk meg Szőke Domokostól.

Csíkszereda alpolgármestere azt mondta, vannak észrevételeik, ezeket közölték a lakástulajdonosi egyesületekkel, és bíznak benne, hogy sikerül mindent tisztázni. A jelentkezéshez szükség volt a kérés mellett a lakószövetségi közgyűlés határozatára, a lakástulajdonosok legkevesebb 80 százalékának jóváhagyását igazoló dokumentumra, telekkönyvi kivonatra, a lakószövetségi önrész 10 százalékának befizetését igazoló bankszámla-kivonatra is.

„Vannak olyan problémák is, hogy egyes lakások cégek tulajdonában vannak, onnan kellene a vállalás, hogy száz százalékban állják a költségeket. Van, ahol ezt még nem tudták beszerezni. Nem akarjuk őket kizárni, elindítjuk a folyamatot, és kapnak még határidőt, hogy ezeket tisztázzák. Amikor eljutunk oda, hogy szerződést kell kötni a tervek elkészítésére, akkor dől el, hogy folytatják, vagy kimaradnak, ha nem tudják ezeket rendezni” – részletezte az alpolgármester. Úgy értékelt, várhatóan jövő tavasszal kerülhet sor a szerződéskötésre, utána nyújtják be a pályázatokat. Ezúttal is több pályázati csomagot állítanak össze – a négyemeletes illetve tízemeletes tömbházakat külön csoportosítják.

Szőke szerint ettől függetlenül megtörténhet, hogy valamilyen okból bukik egyik-másik pályázat. „Nem akarjuk az egészet összekötni, hogy egy tömbház miatt bukjon minden” – indokolta. Mint megtudtuk, a finanszírozási szerződések aláírása ideális esetben jövő év végén, a pályázatok elbírálása után történhet meg, a munkálatok kivitelezésére pedig 2018 tavaszán lehetne kiírni a közbeszerzési eljárást, nyáron pedig szerződéseket lehet kötni a szigetelés elvégzésére.

Akik jelentkeztek
A most jelentkezett negyven tömbház a következő: Decemberi Forradalom utca 5. A/B, 26. A/B, 32. A/B, 34. A/B, Tudor Vladimirescu utca 17., 23. A/B/C, Testvériség sugárút 8. A/B/C/D/E, 10., 11. A/B, 15. A/B, 22. B, Müller László utca 2. A/B/C, 4. A/B/C, Szabadság tér 15., Nárcisz sétány 1. A/B, 6. A/B, Lendület sétány 5. A/B, 14., Fenyő utca 11. A/B, Tető utca 13. A/B, Jégpálya utca 12. A/B, 14. A/B, Kossuth Lajos utca 10-18., 20-22-24-26., 42., Octavian Goga sétány 6. A/B, 10. A/B, Gál Sándor utca 2., 10., Pacsirta sétány 2., 5., 7., Mérleg utca 3.,12-13., Szív utca 12-14., Nagy István festő sétány 8. A/B, 10. A/B, Hunyadi János utca 33. A/B/C, 35. A/B, Márton Áron utca 1. A/B. A negyven tömbházban összesen 1822 lakás van.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
32.
Vidéki
2016.12.21., szerda [09:30]
És még annyit, hogy nem vagyok gazdag. Ha gazdag lennék, akkor nem értekeznék itt önökkel a tömbház szigetelési programról, hanem azon gondolkodnék, hogy ferrarit vegyek karácsonyra vagy lambót. Persze dolgozom látástól mikulásig és igyekszem fizetni a számláim.
31.
Vidéki
2016.12.21., szerda [09:22]
Azt hiszem őn nem érti, amit írtam. Itt arról van szó, hogy egy lépcsőházban 17 család kispórolja a pénzt, azért, hogy jobb környezetben élhessen és egy ember azt mondja, hogy NEM. Ön szerint inkább annak a 17 családnak van joga a szigeteléshez, vagy annak az egynek. Ez egy közösség és úgy is kell működjön. Aki nem szeretne ehhez a közösséghez tartozni, az vállalja a következményeket. Ez a dolog másképp nem működik.
30.
tuni
2016.12.20., kedd [20:36]
azt szeretnem megtudni hogy a Temesvar Sugarut 53 A lepcsohazzal tud e valami tortenni 5 eve le van fizetve az onresz es meg szoba sem kerult hallani nem lehet rola egyaltalan jo volna tudatni valamit .koszonom
29.
info
2016.12.19., hétfő [08:29]
Adnak. A törvény kötelezőnek írja elő.

Curiosul: cu prețurile vin firmele care participă la licitații. Se alege prețul cel mai mic.
28.
ez érdekes
2016.12.18., vasárnap [11:56]
Ne haragudjon, de én ebben nem láttam politikát s tulipánt. A szomszéd tömbház le van szigetelve, ott végig bukaresti rendszámú autókat láttam, a kisautókkal érkeztek hét elején, mentek hétvégén, a nagyobb autókkal az anyagot hordták, s magyar szót alig hallottam, úgy láttam voltak helyi segítőik, beszállítóik, azok beszéltek csak magyarul.
27.
hoszigetel
2016.12.17., szombat [23:35]
a sok polisztirén és najlonablak melle minden masodik emeletre poroltot vagy valamit kene tetessen a hivatal ha mar a lovet felvasalja es minden emeleten legalabb egynek meg is kene mutatni hogyan mukodik. Isten orizz egy lakastuztol , hoszigetelt blokba engem csak a papir nem nyugtat meg hogy biztonsagos. Gyulekony anyagbol korbepakoljuk de a tuzoltokapacitast nem noveljuk rogton-helybe ha baj van az hulyeseg.
26.
pityooka
2016.12.17., szombat [19:52]
Ami most jutott eszembe, adnak-e mondjuk a szigetelés végén energetikai tanúsitványt? Ami majd akkor kell, amikor el akarom adni a lakásomat? Erről egy szó sincs emlitve sehol, se az újságcikkben, sem lakószövetségi gyülésen, sehol nem hallottam elhangozni!
25.
pityooka
2016.12.17., szombat [19:45]
Sajnos a mai világban mindenki a zsebével gondolkodik, nem az agyával. Igy igaz, ha nekem is lenne erre pénzem, kifizetném, mert megengedhetném magamnak, de amikor kilátástalan helyzetben vagy, akkor meg meg kell gondold mire adod ki a pénzed. Viszont azt sem szeretném hogy valamelyik szomszédot, (a családomat), kilakoltatással fenyegessék, vagy banki kölcsönre erőltessék, esetleg súlyos anyagi helyzetbe rántásra, akár a család szétbomlására kényszeritsék, mert a lakók 80% akar szigetelni, és ő (én) nincs abban a helyzetben, hogy ezt kifizesse. És nem utolsó sorban szeretné mindenki tudni, hogy mire adja ki a pénzét! Kifizetem a ''benevezési dijat'', aztán két év múlva jönnek, hogy ez és ez fért bele a pályázatba, csak ezt kapod! Mi van akkor, ha nem tetszik senkinek a minőség, például rosszabb minőségü ablakok lesznek, mint az addigiak, elúszik a benevezési, pályázat lehivási dij??? Van-e akkor lehetőség visszalépni, vagy kell járni a táncot?
24.
most is
2016.12.17., szombat [19:31]
Itt csak a butaság és a korrupció növekedett, azok viszik fel a szigetelés árát is. Ez egy újabb népnyúzó fogása a tulipános maffiának. Akinek szem van, az láthatta mire képesek: nem kis pénzért kicserélték a csöveket (retúr nélkül hogy biztos legyen a rendszer halála) a kazánokat (pelletes sumákolások) költségelosztókat (repartitor) vetettek a népekkel és mindezek ellenére csak egyre drágább minden.
Mióta megcsappant a leválások miatt a távhővel fejhető lakók száma, (pedig közpénzt, adót, semmit nem sajnáltak átmosni ezen a feneketlen zseben) itt az újabb mese: hőszigetelés.
Az alapja ennek is szép, mint a szocializmusnak, vagy hatékony távhőrendszernek, de ez a banda garancia rá hogy kitörik ennek is a nyakát
Évek óta látni a visszásságokat ott ahol már túl vannak a szigetelési hercehurcán, és csak látszatmegoldások történnek hiába lehetne jól is: egyeseknek nem éri meg.
Sajnálatos módon, a nép pont őket ültette a polcra, így eszi-nem eszi, nem kap mást (de meg is érdemli mindenki a főztjét).
Ezek csak tények, a siránkozást hagyom azoknak akik nem képesek átlátni a szitán, csak fizetnek mint a katonatiszt.
23.
sakkor?
2016.12.17., szombat [17:57]
Curiosul helyesen teszi fel a kérdést! Miért duplázódtak meg az árak, mert nem indokolja semmi!? A tanács okosai itt ezen az oldalon is válaszolhatnak, ha egyáltalán érdekeljük még őket, így pecsételés után!? A nagyképű, pénzes pasik pedig költözzenek magán házba, ne próbálják igazgatni a többséget a tömbházakban!
22.
ez érdekes
2016.12.17., szombat [16:54]
Gratulálok a hozzászólásaihoz!
Nem így "vidékinek", akinek talán az agya, szeme, keze stb-stb. helyett is PÉNZ van talán. A pénzes, vagyonos újgazdag ember csőlátó arroganciájával próbál itt leckét adni. Csak legyint, és kiböffenti, hogy "el is árvereztetném". Mert az agya helyén is pénz van.
21.
Curiosul
2016.12.17., szombat [11:14]
Am și eu o curiozitate: în ultimii cinci-șase ani a crescut așa de tare prețul la materialele de construcții?
TVA-ul a scăzut de la 24% la 20%. Prețul plătit de locatari acum cinci ani era de 2400-2900 de lei. Eu din ce am căutat pe net prețurile la materialele de construcții chiar au scăzut. Atunci cum se explică dublarea prețurilor?
20.
pityooka
2016.12.17., szombat [10:05]
Az a szomorú, hogy a tanács+unió, átdobja a labdát a lakószövetségeknek, ezeken belül a lakóknak, hadd marják egymást! Miért nem tudnak egy olyant közölni, hogy az unió ennyi pénzel járulna hozzá (vagy ez az érték amit meg tudunk pályázni), mondjuk lakrészenként, tömbházanként, amibe a következők férnek bele, és elmondanák tömbházanként. Ha ennyiből futja akkor ezeket a minőségü anyagokat tudjuk biztositani, ha nem megfelelőek, akkor ennyivel kell hozzájárulni! Nem hallottam még valami konkrét adatot, arról, hogy mégis mi, és milyen anyag tartozik még ebbe ''szigetelésbe'': cserepek, gerendázat, tetőszigetelés, lépcsőházi ablakok, alagsori vezetékek, pincék ablakocskái, liftakna falai, lépcsőház bejárati ajtó?
19.
pityooka
2016.12.17., szombat [09:31]
Az is egy jellemző sajnos felénk, hogy ha ''ÉN'' nem haladok akkor mindenkit elsodrok magam elől, mint például ''ÖN'', a kicsi pénzhez jutott, azt csinálok amit akarok székely!!.''Nem érdekel, hogy miért nincs velem egy oldalon, pusztuljon a szemem elől!'' szlogennel csörtetek előre! Elárvereztetem a lakását (?!), ha nem akar velem egyszerre szigetelni, arra nem gondolt, hogy ne a más lakását árvereztesse, hanem inkább költözzön el a felső emeletről vidéki házába, és meg van oldva a tető-ázási problémája?
18.
Vidéki
2016.12.17., szombat [09:11]
És íme egy újabb székely. Nem tudom milyen minőségben dolgoznak és egyelőre nem is érdekel, mert nem tartunk ott, viszont az ön hozzáállása a közösséghez példás. Úgy értem sajnos jellemző. Mindenki menjen a francba az én falammal azt csinálok, amit akarok. Ezek vagyunk mi. 1946 rész. És tényleg ezek vagyunk. Őn is egy újabb példa.
17.
pityooka
2016.12.17., szombat [08:56]
Örvendek, hogy neked van annyi pénzed, hogy 6000-ron értékbe már szereltettél ablakot, és a magánházad szigetelésén is gondolkodsz, sőt örömmel várod hogy kifizethesd az önrészedet a tömbház szigetelésre! Viszont megnyugtatlak, hogy nem fogsz ilyen ''minőségi'' munkát és anyagot kapni a tömbházadra. Érdeklődjél csak a már szigetelt tömbházak lakóinál a minőségről, az ablakok nem megfelelőek, ha szúnyoghálót is szereltetsz a szigeteléssel befalazzák, úgy, hogy többet se kinyitani se leszerelni nem tudod fal bontás nélkül, az ablakpárkányok kisebbek mint maga a párkány, a cserepek kajszák, már az első szél lehoz egy párat fentről, a tetőn ha kell még több viz befolyik, mint az előtt a 20-30-40 éves cserepeknél, a kivitelező cég eltünik, megszünik, felszivódik, és akkor jössz megint hozzám a másodikon lakóhoz, hogy kellene pótoljak a tetőjavitási munkálatokba!
'' A többinek nincsenek jogai csak annak az egy okosnak?'' de vannak, pont annyi mint a többi 17-nek, Van jogod beleegyezni, és van jogod ellent mondani. Arra nem gondoltál, hogy ugyanúgy mint a magánlakásodban, mindenki saját akarata szerint szigeteljen, ezt miért nem engedik, kovászna, brassó megyében müködik, mindenki annyi értékre, minőségre szigetel, mint amennyit megenged a pénztárcája, és akkor amikor kigyüjti a pénzét. A legtöbb lakrész most már saját fütéssel van, mióta és miért érdekli a nagyokat, hogy mennyi meleget szalasztok el én a falakon, ablakokon át az én pénzemért!! És mennyivel lesz kevesebb a gázszámlám szigetelés után, egy két lejjel? Megéri ez az 5-6000 lej, ez az összeg lehet, hogy 20 évig lenne a számla különbözet!! És NEM árverezik el a lakásomat!
16.
Vidéki
2016.12.17., szombat [08:16]
El is árvereztetném. MI az, hogy egy lakóközösségben 17 lakástulajdonos kifizeti a pénzt és egy nem. A többinek nincsenek jogai csak annak az egy okosnak? Általában a tetők mindenhol roskadoznak és a legfelső emelet lakói szívnak folyamatosan. Persza az urat a második emeleten ez nem izgatja. Azt javasolom, hogy amikor beázik a tető mindenki egy veder vizet öntsön az alatta levö plafonjára, hogy osztozzunk az élvezetekben.
15.
Vidéki
2016.12.17., szombat [08:13]
Ujra egy fejezet az "ezek vagyunk mi" történetből. Igen ezek vagyunk mi székelyek. Én örvendek, hogy az én 3 szobás tömbházlakásom szigetelése várhatóan 5500-6000 lejbe fog kerülni. Én ebből az összegből még a hőszigetelt ablakokat sem tudtam kihozni jó minőségben és akkor hol van még a szigetelés, tető meg egyebek. Nekem már megvannak az ablakok és az erkélybeépítések de örömmel fizetem ki azt a pénzt, mert megéri. Sajnos nálunk is van egy két szomszéd aki okoskodik. Nálunk ez így szokás. Ezért nem tud a székely még egy budit se építeni közösen, és ezért nem tudunk összefogni a mezőgazdasági termékek értékesítésében sem. Nekem van magánházam is és ott senki nem ad egy banit se a szigetelésre, mégis meg kell csináljam és hiába okoskodok, a végén ki kell fizessem a számlát.
14.
Vidéki
2016.12.17., szombat [08:03]
Neked van fogalmad róla, hogy mibe kerül egy ilyen munkálat. Tetőjavítás, szigetelés nem kevés pénz.
13.
ez érdekes
2016.12.16., péntek [20:44]
Mi lesz? Elárverezik a lakását. Ezek képesek ilyesmire.
12.
pityooka
2016.12.16., péntek [20:17]
1,''nem kötelezö belépni'' pont ezért kérdem, én ha a második emeleten nem akarok, vagy anyagi okokból nem tudok belépni, akkor mi lesz? Kiraknak, vagy kihagynak a szigeteléskor?
11.
a másik fele (ez hova kerül?)
2016.12.16., péntek [18:02]
1. n- nem adnak engedélyt 2. - törvény szerint a nyilászárók magántulajdont képeznek, nem kéne kötelezően cserélni, beleszámolni a költségekbe 3. - és lenyúlás nélkül is 5.- a négyetméterenkénti 90,00 lejt a polgárjenő találta ki, a magánszemályek része 25%, a cégeket lenyúlják mélyen számla nélkül.
Lehet matekozni!
10.
nem poharazó
2016.12.16., péntek [16:08]
És ha mégsem magából indul ki valaki, hanem a lakószövetségi, közüzemi gazemberségekből elege van s emiatt bizalmatlan? Akkor mi van?
9.
hanemtetszik
2016.12.16., péntek [15:44]
Nem értelek titeket. Ha tényleg úgy gondoljátok, hogy ez az egész a tulipános maffia műve, és, hogy csak kizsigerelnek titeket, akkor hozzátok össze az önkormányzat nélkül egy olyan céggel, amelyiket szimpatikusnak tartotok. Vagy ha nem, akkor maradjatok a régi, kommunista imázzsal megáldott kis blokkjaitokban. Disznótor nem erőszak gyerekek. Panaszkodni s szidni a vezetőséget, azt tudtok.
8.
a pohar tele fele
2016.12.16., péntek [15:43]
1. nem kötelezö belépni, ezt a lakok maguknak kell megszervezzek, ha akarjak. 2.ebben az arban benne van a kozos reszek szigetelese (lepcsohaz, teto, pince) valamint az ide valo ablakok, ajtok csereje is. 3. persze terv, engedely, TVA, CAS, szamla nelkul minden olcsobb. 4.a penz a lakoknal van lekotve. 5.Persze aki ugyis tud minndent elore, vagy aki magabol indul ki, annak folosleges valamit megmagyarazni.
7.
janici
2016.12.16., péntek [15:37]
Te már elhuztál?
6.
bunkó fizess
2016.12.16., péntek [15:30]
Nem fog magyarázni senki semmit, hisz a tulipános maffia újabb 4 évre bebiztosította magát. Aki élni akar az húzzon el a városból. Aki meg marad, az megfizet a rossz választásokért.
Majd kifizettetik a munkát négyszeres áron és elvégeztetik megint lepcsisekkel féláron.
5.
ez érdekes
2016.12.16., péntek [14:34]
Igen. És még egy kis kamatot a már most begyűjtött pénzre.
4.
ejsze
2016.12.16., péntek [14:27]
A magán úton való szigeteltetés ugyanennyibe vagy még kevesebb összegbe kerül. Tudom, mert kaptam árajánlatot szigetelő cégtől. Tehát az mese, hogy ennek duplájába kerülne a kivitelezés. Valaki szép nagyot szakít minden egyes négyzetméteren, erre a fejem teszem.
3.
pityooka
2016.12.16., péntek [14:13]
Mi lesz azokkal a lakrész tulajdonosokkal, akik valamilyen okból kifolyólag, a ''nem igénylők'' 20 % - ban vannak? Munkanélküli, kevés jövedelemmel rendelkezik, nyugdijas, vagy éppenséggel most nyögte ki a termopán ablakok cseréjét? Mit fognak csinálni, ha nem tud majd fizetni, kilakoltatják, és majd karácsonyra, jótékonysági gyüjtést rendeznek? Honnan lehet tudni, hogy a most szellőztetett 4000-6000 lej önrész, majd két év múlva ennyi marad, nem fog a duplájára nőni? Nem hallottam egy olyan lakószövetségi gyülést sem, ahol egy ''szakember'' legalább megjelent volna, mondjuk a polgármesteri hivataltól, és érdekesség képpen, összehasonlitási értéket tudott volna mondani, mondjuk egy már elkészült tömbház szigetelésének az összegéról! Adjuk a pénzt de mire, ''caritas szisztemre''?
2.
erdekesseg
2016.12.16., péntek [13:01]
valaki magyarazza el nekem is hogy mi kerull 4000 lej onreszbe egy 2 szobas tombhaz eseten ahol nyilaszarokat sem kell cserelni es elmeletileg ugyebar ez a veg osszeg fele mert a tobbit a tancs meg az EU adja...erossen sok!!!
Koszonom
1.
ez érdekes
2016.12.16., péntek [12:56]
Ha ilyen hosszú lélegzetű már az előkészítés is, miért kellett már most befizetni családonként négy-ötszáz-hatszáz lejeket? Mi lesz azzal a pénzel egy-két évig, amíg eldől, hogy egyáltalán lesz-e munkálat?
Hozzászólások32